MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Recept: couscous royal met kip en gekarameliseerde ui

Amina27 FEBRUARI 2025
Recept: couscous royal met kip en gekarameliseerde ui

Couscous is een traditioneel gerecht dat de gastvrijheid en gezelligheid van de Noord-Afrikaanse keuken weerspiegelt. Couscous royale is een combinatie van griesmeel, groenten, vlees en kruiden. Of het nu voor een feestmaaltijd tijdens de ramadan is of een gezellig familiediner, Marokkaanse couscous is altijd een traktatie. Met dit recept maak je eenvoudig zelf een heerlijke couscous royal met kip.

🍽️ Aantal porties: 6 - ⏲️ Voorbereidingstijd: 2 uur en 15 minuten - 🥘 Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten
  • 700 gram couscousgriesmeel
  • Kippendijen
  • 3 winterwortelen
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 gepelde tomaten
  • 1 kom voorgeweekte kikkererwten
  • 1 rode paprika
  • 1 bosje verse koriander
  • Klontje boter

Kruiden

Kruiden

  • 1 theelepel saffraan
  • 1 theelepel Marokkaanse kruidenmix (ras el hanout)
  • ½ eetlepel gember
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • Zout en peper

Bereidingswijze couscous royal met kip en gekarameliseerde ui

De kip en groenten

De kip en groenten:

  • Was de kippendijen en laat ze vooraf in water met citroen of azijn weken.
  • Doe in de onderste mand van je stoomkoker een beetje olie toe en voeg de kip en de gesnipperde ui toe.
  • Breng op smaak met saffraan, ras el hanout, gember, paprikapoeder, zout en peper.
  • Voeg vervolgens de gepelde en in stukjes gesneden tomaten en de verse koriander toe.
  • Meng de kip met de specerijen en voeg iets meer dan 1,5 liter water toe en laat lang koken.
  • Was de groenten en snijd ze in grote stukken; snijd de courgette doormidden, dan nogmaals doormidden in de lengte. Je kan ook reepjes maken met een dunschiller.
  • Doe hetzelfde met de wortelen en snijd de paprika in stukken.
  • Voeg de groenten toe aan de mand en giet er de kom kikkererwten bij.

De couscous

De couscous

  • Doe het griesmeel in een grote mengkom en voeg er kokend water aan toe tot het meel helemaal bedekt is.
  • Verwijder het overtollige water en ga er even door met een vork, dek het griesmeel af met een theedoek en laat ongeveer 5 minuten rusten.
  • Na 5 minuten zou het griesmeel droog en korrelig moeten zijn.
  • Voeg 3 eetlepels olie toe en maak het griesmeel los met een vork of je handen, verwijder de klontjes.
  • Giet het griesmeel vervolgens in de bovenste mand van je stoomkoker en kook het 30 minuten, afgedekt met een deksel.
  • Vervolgens doe je het griesmeel in een grote kom, voegt een glas water toe en laat het een paar minuten rusten.
  • Laat het griesmeel opnieuw drogen en maak los met een vork.
  • Voeg vervolgens naar smaak zout en een klontje boter toe.
  • Doe de couscous terug in de stoommand en laat hem 40 minuten te koken.

De gekarameliseerde uien

De gekarameliseerde uien

  • Snijd de uien in dunne ringen, doe ze in een pan met olie en bak ze tot ze glazig zijn.
  • Week de rozijnen een paar minuten in heet water en voeg ze dan toe aan de uien.
  • Breng op smaak met kaneel, suiker en een snufje zout.
  • Laat op laag vuur koken tot het mengsel lichtjes karamelliseert.

Serveren

  • Serveer de couscous in een grote schaal en besprenkel met een beetje kippenbouillon.
  • Plaats het mengsel van gekarameliseerde uien in het midden en verdeel de groenten rondom de couscous, inclusief de kikkererwten.

Tips

  • Gebruik lamsvlees in plaats van kip voor een nog rijkere smaak.
  • Serveer de couscous met harissa als je van pikant houdt.

Smakelijk!

Bereid een feestelijke couscous royal voor de ramadan

Bereid een feestelijke couscous royal voor de ramadan

Couscous is een iconisch gerecht uit de Maghreb-keuken en staat symbool van gezelligheid en samenzijn. Of je nu het vasten verbreekt tijdens de ramadan of een warme familiebijeenkomst organiseert, een couscous royal, rijk gevuld en met liefde bereid, brengt iedereen rond de tafel. Laat de geurige kruiden en heerlijke ingrediënten zorgen voor een moment van puur genieten. Maak het plaatje af met een verse kop muntthee en traditionele chebakia en je hoort niemand klagen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Recept: gratin dauphinois met de airfryer - preview
Recepten

Recept: gratin dauphinois met de airfryer

Lees meer over
Geroosterde groenten met tahinisaus - preview
Recepten

Recept: geroosterde groenten met kikkererwten en tahinisaus

Lees meer over
Raclette - preview
Keuken

Hoe bereid je een raclettefeest voor? Recepten en tips

Lees meer over
Recept: harira, Marokkaanse ramadansoep
Recepten

Recept: harira, Marokkaanse ramadansoep

Lees meer over