MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Recept: harira, Marokkaanse ramadansoep

Amina26 FEBRUARI 2025
Recept: harira, Marokkaanse ramadansoep

Harira is niet zomaar een soep, maar een echte klassieker uit de Marokkaanse keuken. Deze rijke en voedzame maaltijd eet men traditioneel tijdens de ramadan om het vasten te verbreken, maar ook op een koude winterdag brengt deze smaakvolle soep troost. Harira zit boordevol voedzame ingrediënten zoals linzen, kikkererwten en tomaten, op smaak gebracht met een rijke mix van kruiden.

🍽️ Aantal porties: 6 - ⏲️ Voorbereidingstijd: 1 uur en 10 minuten - 🥘 Bereidingstijd: 50 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten
  • 1 grote ui
  • 1 klein bosje bladselderij
  • 4 middelgrote gepelde tomaten
  • 1 wortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1,5 liter bouillon
  • 80 gram gedroogde linzen
  • 1 kommetje geweekte kikkererwten
  • Vermicelli (hoeveelheid naar keuze)
  • 1 blikje tomatenpuree

Kruidenmengsel

Kruidenmengsel
  • Verse koriander
  • Verse peterselie
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 theelepel ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • 1 theelepel kaneel
  • Een klein stukje verse gember
  • Peper
  • Zout

Benodigdheden

Bereidingswijze harira, Marokkaanse ramadansoep

Bereidingswijze harira, Marokkaanse ramadansoep
  • Snijd de ui, wortel en selderij fijn en rasp de gember.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een steelpan en stoof de wortel, ui, gember en selderij tot de ui glazig is.
  • Strooi het mengsel van kaneel, ras el hanout, kurkuma en paprikapoeder erover. Meng goed en giet de bouillon erbij. Voeg de in blokjes gesneden gepelde tomaten en tomatenpuree toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Mix de soep voorzichtig met een staafmixer of in de blender, maar laat nog wat textuur en vezels over voor een vollere smaak. Breng op smaak met zout en peper.

staafmixer
  • Spoel de linzen en voeg ze toe aan de soep. Laat 25 minuten meekoken.
  • Voeg de kikkererwten, vermicelli, peterselie en koriander toe en laat nog 15 minuten sudderen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • De soep is klaar als de linzen en vermicelli gaar zijn.

Tip: als je van pikante soep houdt, kan je nog een theelepel harissa toevoegen.

Serveer warm en geniet!

Geniet van een harira tijdens de ramadan

Geniet van een harira tijdens de ramadan

Harira brengt mensen samen en staat symbool voor de typische Marokkaanse gastvrijheid. Deze smaakvolle soep is niet alleen een vaste waarde tijdens de ramadan, maar ook een hartverwarmende maaltijd op ieder ander moment. Je maakt dit eenvoudige recept moeiteloos klaar met een goede blender of staafmixer. De blenders van ons huismerk ok. zijn hier heel geschikt voor. Serveer chebakia of seffa als heerlijke afsluiter van je maaltijd.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Cranberry sinaasappelsaus
Recepten

Recept: veenbessen sinaasappelsaus

Lees meer over
Recept: biefstukwraps met salsa
Recepten

Recept: biefstukwraps met salsa

Lees meer over
Zoete aardappelfrietjes uit de airfryer - preview
Recepten

Recept: zoete aardappelfrietjes uit de airfryer

Lees meer over
Griekse salade met gegrilde halloumi - preview
Recepten

Recept: Griekse salade met gegrilde halloumi uit de airfryer

Lees meer over