De gemiddelde levensduur van een koelkast varieert doorgaans tussen de 6 en 15 jaar. Dat is een ruime tijdspanne, want er zijn tal van factoren die beïnvloeden hoelang je apparaat goed functioneert. Denk maar aan de algemene bouwkwaliteit van de frigo. De beste koelkasten zijn uit hoogwaardige, duurzame materialen vervaardigd, waardoor ze langer meegaan. Koelkasten in het topsegment zijn daarnaast voorzien van de laatste technieken die ervoor zorgen dat de motor en condensor minder snel slijten. Ook de manier waarop je de frigo gebruikt, de locatie waar het toestel staat en de mate van ventilatie spelen een rol in de te verwachten levensduur van een koelkast.
Hoelang gaat een koelkast mee?
Ongeacht je budget wil je natuurlijk graag een koelkast of koel-vriescombinatie kopen die zo lang mogelijk meegaat. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast nu eigenlijk? We vertellen je het op deze pagina en geven je meteen ook enkele tips mee om de levensduur van je apparaat te verlengen.
Wat is de gemiddelde levensduur van een koelkast?
Hoe verleng je de levensduur van een koelkast?
Je koelkast om de 2 maanden schoonmaken lijkt misschien een tijdrovende taak, maar je zorgt er zo wel voor dat je apparaat langer meegaat. Reinig de frigo aan de binnen- en buitenkant en vergeet de afdichtingen van de deur niet. Met een regelmatige schoonmaakbeurt kun je bovendien voorkomen dat de koelkast water lekt, wat de levensduur ervan ten goede komt. Verder raden we aan om je koelkast of koel-vriescombinatie niet vlak naast een warmtebron te plaatsen en de ventilatieopeningen altijd vrij te houden voor een goede luchtcirculatie. Zorg voor de juiste binnentemperatuur en let ook op de omgevingstemperatuur van de koelkast: kies een toestel met een aangepaste klimaatklasse als de frigo in je garage of tuinhuis komt te staan.
Wanneer moet je je koelkast vervangen?
Misschien heb jij een oude koelkast die nog prima werkt en zie je geen reden om een nieuwe te kopen. Toch kan het de moeite lonen om in een jonger model te investeren. Recente koelkasten zijn namelijk heel wat energiezuiniger dan oude toestellen, waardoor je geld bespaart. Een koelkast van 10 jaar vervang je om die reden dus best proactief. Ook als je een relatief nieuwe koelkast hebt en slijtage, lawaai of overmatig verbruik en ijsvorming opmerkt, kan je overwegen om een ander apparaat aan te schaffen. Lees hier wat je kan doen als je koelkast niet meer koelt.
Verschilt de levensduur van een inbouwkoelkast ten opzichte van een vrijstaande koelkast?
Een inbouwkoelkast en een vrijstaande koelkast gaan ongeveer even lang mee. De levensduur van een koelkast heeft immers minder te maken met het type koelkast dan met factoren zoals de kwaliteit van de onderdelen, denk aan versleten deurrubbers, omgeving of onderhoud. Zowel bij een inbouwkoelkast als een vrijstaand model is het belangrijk om een goede ventilatie te voorzien, zodat de frigo warme lucht efficiënt kan afvoeren. Vooral bij een inbouwkoelkast kan een gebrek aan luchtcirculatie de levensduur van het apparaat verkorten. Bij een vrijstaande koelkast, zoals een Amerikaanse koelkast of side-by-side koelkast, vestig je dan weer extra aandacht op de locatie. Zet de frigo bijvoorbeeld niet net naast je verwarming of oven.
Meer advies over koelkasten krijg je bij MediaMarkt
Bij het overwegen van de aankoop van een nieuwe koelkast of het vervangen van een oud model, is het nuttig om te weten hoe lang een koelkast typisch meegaat. Of je nu kiest voor een stijlvolle retro-koelkast, een praktisch tafelmodel, een gespecialiseerde wijnkast, of zelfs handige koelkast-accessoires zoals een frigobox, onze experts bij je favoriete MediaMarkt-winkel staan altijd klaar om je te adviseren met deskundigheid.
Op dit moment lees je het Vlaamse artikel over de levensduur van een koelkast, hier vind je het Nederlandse artikel.