MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

IJsvorming in mijn koelkast, hoe komt dat?

Amina3 APRIL 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

IJsvorming in je koelkast is niet altijd schadelijk, maar zorgt wel voor ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan het pakje boter dat onbruikbaar is of charcuterie die aan de achterkant van je koelkast vastvriest. Dat is niet fijn en daarom pak je het probleem best zo snel mogelijk aan.

Waarom heb ik last van ijsvorming in mijn koelkast?

Waarom heb ik last van ijsvorming in mijn koelkast?

Doorheen de dag open en sluit je je koelkast regelmatig. Hierdoor treden er temperatuurverschillen op en ontstaat er condens tegen de achterwand van je ijskast. De koelelementen zorgen dat de condens bevriest. Zo ontstaat er lichte ijsvorming. Smelt het ijs vanzelf weer en is het de volgende dag weg? Dan is er niets aan de hand. Ondervind je nadelen door extreme ijsvorming? Dan moet je het probleem natuurlijk zien op te lossen.

Tip: lekt er water uit je koelkast dat ontstaat door condens? Dan zijn de afvoergaatjes van je ijskast waarschijnlijk verstopt. Maak je koelkast schoon om dit probleem op te lossen.

Hoe voorkom je ijsvorming in je frigo?

Hoe voorkom je ijsvorming in je frigo?

Lichte ijsvorming is niet vermijdbaar, zeker niet in een koelkast met diepvries. Extreme ijsvorming daarentegen is zeker niet de bedoeling. Denk bijvoorbeeld aan een volledige achterwand die bevriest. Het geeft aan dat er te grote temperatuurverschillen zijn in je koelkast.

Controleer de temperatuur van en rond je frigo

Controleer de temperatuur van en rond je frigo

Staat je koelkast op een zonnige plek of naast je verwarming? Dan verplaats je de koelkast best. Je koelelementen moeten meer moeite doen na het openen van de ijskast, waardoor de kans op ijsvorming vergroot. Check ook of er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Hiervoor moet er minstens 5 centimeter vrij zijn aan de zijkant en achterkant van je koelkast. Controleer vervolgens de temperatuur van je koelkast zelf. Indien deze te koud is ingesteld, heeft je koelkast te weinig tijd om de condens af te voeren.

Check of de deur van je frigo nog goed afsluit

Check of de deur van je frigo nog goed afsluit

Als je ijskast niet meer goed afsluit, is de kans groot dat de rubbers zijn versleten. Hierdoor komt warme lucht gemakkelijk je ijskast binnen. Onze experts helpen je graag op weg met het vervangen van je deurrubbers.

Doe je frigodeur niet te vaak open en dicht

Doe je frigodeur niet te vaak open en dicht

Ben je druk in de weer in de keuken? Vermijd dan dat je de frigodeur vaak opent en sluit. Probeer alles tegelijk uit de koelkast te halen en sluit de deur zo snel mogelijk. Zo komt er zo min mogelijk warme lucht binnen. Heb je restjes over van je heerlijke bereiding? Laat ze eerst volledig afkoelen voor je ze in de ijskast zet. Warme maaltijden zorgen namelijk voor veel extra vocht in je koelkast.

IJsvorming in je koelkast verwijderen

IJsvorming in je koelkast verwijderen

Nadat je de oplossing voor het probleem hebt gevonden, wil je natuurlijk het aanwezige ijs verwijderen. Gebruik hiervoor nooit een mes of een ander scherp voorwerp, om schade te vermijden. Er zit jammer genoeg niets anders op dan je volledige ijskast te reinigen.

  1. Verwijder al je etenswaren.
  2. Koppel je ijskast los van het stopcontact.
  3. Haal accessoires zoals houders, schabben en schuiven uit de ijskast.
  4. Laat de ijskast volledig ontdooien en het water loopt weg door de afvoergaatjes.
  5. Veeg het overtollige water weg met een doek om het proces te versnellen.
  6. Maak alles goed droog en sluit je ijskast weer aan.
  7. Laat de ijskast op temperatuur komen en plaats je etenswaren weer in de ijskast.
  8. Onthoud deze tips om nieuwe ijsvorming te voorkomen.

Is de ijsvorming in je koelkast nog niet opgelost? Contacteer onze reparatiedienst. Zij helpen je graag verder.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn