MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Repareer je lekkende koelkast in 9 stappen

Amina9 NOVEMBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Je koelkast lekt water? Dat is natuurlijk heel vervelend. Met deze 9 stappen kun je controleren waar het water aan de binnenkant of onderkant van de koelkast vandaan komt. Zo kun je de oorzaak van de lekkende koelkast aanpakken en hoef je niet meteen een nieuwe frigo aan te schaffen.

Stap 1) Controleer de watertoevoerleiding

Sommige koelkasten zijn aan de voorkant voorzien van een waterdispenser. Denk maar aan Amerikaanse koelkasten. Als zo’n koelkast met een water- of ijsdispenser lekt, kan de oorzaak bij de wateraansluiting liggen. Controleer hoe de watertoevoerleiding op de koelkast zit en of de slangen wel nog steeds goed zijn aangesloten. Zorg ervoor dat er geen knik of beschadiging in de leiding zit en ga ook na of de waterkraan zelf niet lekt. Indien nodig, vervang je de kraan of de waterleiding van je koelkast.

Stap 2) Temperatuurstand van de koelkast aanpassen

Temperatuurstand van de koelkast aanpassen

Als je koelkast water aan de binnenkant lekt, heeft het apparaat misschien wel moeite om de temperatuur in evenwicht te houden. Het is mogelijk te koud in de koelkast, wat meer condens veroorzaakt en de kans op een plasje water op de bodem vergroot. De aanbevolen koelkasttemperatuur is 4 à 5 graden Celsius en -18 graden Celsius voor het vriesvak van je koel-vriescombinatie. Sommige koelkasten zijn uitgerust met een handig aanraakscherm waarop je de temperatuur kunt instellen en controleren. Heeft je frigo een draaiknop? Draai hem een stand lager of hoger. Kijk indien nodig in de handleiding van de koelkast om te zien welke stand met welke temperatuur overeenkomt.

Stap 3) Lekbak inspecteren

Lekbak inspecteren

Water dat ontdooit, stroomt naar de lekbak van de koelkast. Die opvangbak zit meestal onderaan het toestel. Staat er een plasje water onder je koelkast, dan kan het dus zijn dat er een probleem met de lekbak is. Ga na of de opvangbak een scheur of andere beschadiging heeft en herstel of vervang hem. Ziet de lekbak er nog prima uit? Misschien staat je koelkast dan niet recht genoeg en lekt er water uit de bak. Zet na het verhuizen van een koelkast het toestel altijd mooi rechtop en waterpas op de vloer om wateroverlast te voorkomen

Stap 4) Controleer de ontdooiafvoer

Wanneer er onderin je frigo water ligt, kan het afvoerkanaal van de koelkast verstopt zijn. Daardoor kan het toestel condens en water niet goed meer afvoeren. Verwijder de groenteladen van de koelkast om te zien of je het afvoergaatje eronder moet vrijmaken. Dit doe je eenvoudig door met een tandenstoker, naald of wattenstaafje het gaatje te doorprikken. Als het probleem blijft aanhouden, ontstop dan de afvoerbuis zelf met een ontstoppingsveer of een speciaal product. Je kunt wat warm water door de afvoer gieten om na te gaan of de verstopping verdwenen is.

Stap 5) IJsmachine controleren

Stap 5) IJsmachine controleren

Beschikt je (Amerikaanse) koelkast over een ijsmachine? Als de dispenser niet correct is aangesloten, kan er water lekken. Controleer de waterslang die op de koudwaterkraan bij je koelkast is aangesloten. Misschien zit het koppelstuk los of is de slang beschadigd geraakt, waardoor er water lekt. Vervang in dat geval de nodige onderdelen en sluit de ijsmachine opnieuw aan. Spoel de dispenser eerst grondig schoon voor je hem weer gebruikt. Zo verwijder je luchtbellen en vuil uit het systeem en ben je zeker dat je helder water voor je ijsblokjes hebt.

Stap 6) Inlaatklep inspecteren

Een inlaatklep of -ventiel vind je niet alleen in vaatwassers en wasmachines, maar ook in Amerikaanse koelkasten. Laatstgenoemden zijn uitgerust met een ijsblokjes- en waterdispenser aan de voorkant van het toestel. Het inlaatventiel functioneert bij dit soort koelkast als een waterstop, die water doorlaat als je koud water tapt of ijsblokjes maakt. Als deze klep niet naar behoren werkt, kan hij het water niet meer goed tegenhouden. Een nieuwe inlaatklep verhelpt het probleem.

Stap 7) Controleer de waterdispenser

Stap 7) Controleer de waterdispenser

De waterdispenser van je koelkast kan na gebruik wat water druppelen. Als dit constant gebeurt, krijg je al snel wateroverlast. Controleer eerst de afdichting tussen het koppelstuk en de waterleiding of het waterreservoir van de koelkast. Misschien zit dit los en moet je het wat meer aanspannen. Als de waterdispenser herhaaldelijk blijft druppelen, kan het ook betekenen dat er lucht in de waterleiding zit. Ontlucht de leiding door enkele kannen water te tappen tot het water helder is. Er kan ook lucht in de waterleiding komen door een probleem met de slang of waterfilter. Kijk deze goed na op schade en vervang ze indien nodig.

Stap 8) Ventilatormotor van de verdamper schoonmaken

Stap 8) Ventilatormotor van de verdamper schoonmaken

De ventilator van je koelkast blaast lucht door de verdamper voordat de gekoelde lucht naar het koel- en vriesgedeelte gaat. Als de motor van die ventilator niet meer werkt, verwarmt de lucht in je frigo of vriesvak en kan er op langere termijn water beginnen te lekken. Je koelkast schoonmaken en de ventilatormotor van de verdamper meenemen is dan een goede manier om na te gaan of dit de lekkende koelkast veroorzaakt. De circulatieventilator zit aan de binnenkant van de frigo, achter het achterpaneel. Om hierbij te komen, zet je eerst de koelkast uit en verwijder je het paneel met een schroevendraaier.

Stap 9) Deurafdichtingen controleren

Stap 9) Deurafdichtingen controleren

Je koelkast lekt water aan de onderkant. Dat kan wijzen op een probleem met de afdichtingen van de deur van de frigo. Als daar spleten, barsten of scheuren in zitten, is de koude lucht in het toestel niet goed van de buitentemperatuur geïsoleerd. Controleer met je vingers de rubberen afdichting rond de deur en druk deze eventueel beter aan om spleten te dichten. Je kunt het rubber ook best even grondig schoonmaken met een zachte doek of spons en warm water. Als de afdichting te los zit of gebarsten is, vervang je hem beter door een nieuwe.

Is een lekkende koelkast gevaarlijk?

Een lekkende koelkast is heel vervelend, maar niet gevaarlijk. Toch zoek je best zo snel mogelijk uit waar het water vandaan komt. Zo voorkom je dat het energieverbruik van je koelkast opeens stijgt door lekkend water of problemen met de temperatuur. En natuurlijk gaat een koelkast die water lekt ook minder lang mee als je de oorzaak van het defect niet oplost. Lekt je koelkast koelvloeistof? Dat is wel gevaarlijk. Koelmiddel is namelijk giftig. Als je twijfelt of je frigo water of koelvloeistof lekt, schakel dan zeker een vakman in.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn