Schakel eerst de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact. Als je frigo is uitgerust met een vriesvak, dan zet je het toestel best al de avond voor je verhuis uit. Zo kan de diepvriezer helemaal ontdooien voor je hem schoonmaakt. Het kan altijd gebeuren dat de koelkast water lekt tijdens deze stap. Geen zorgen, dit is gewoon wat smeltwater van het koel- of vriesgedeelte. Leg eventueel enkele handdoeken rond de frigo om waterplassen op te vangen.
Je koelkast verhuizen in 6 stappen
Inhoud
- Stap 1. Zet je koelkast uit
- Stap 2. Zorg ervoor dat je koelkast leeg is
- Stap 3. Maak je koelkast schoon
- Stap 4. Haal de planken en lades uit je koelkast
- Stap 5. Draai de poten van je koelkast omhoog
- Stap 6. Zorg ervoor dat de koelkast tijdens het vervoer rechtop staat
- Hoelang moet de koelkast na het verplaatsen uitgeschakeld blijven?
- Wat moet je doen als je de koelkast te snel terug hebt aangezet nadat je haar hebt verplaatst?
Ga je verhuizen en wil je jouw koelkast of koel-vriescombinatie meenemen? Dan is het belangrijk dat je het apparaat zorgvuldig en veilig vervoert, zodat de frigo heelhuids in je nieuwe woning aankomt. MediaMarkt vertelt je waarop je moet letten als je je koelkast verhuist en welke stappen je hiervoor kunt volgen.
Stap 1. Zet je koelkast uit
Stap 2. Zorg ervoor dat je koelkast leeg is
Een koelkast verhuizen met alle inhoud erin kan tot een grote knoeiboel leiden. Ruim je frigo (en eventueel vriesvak) dus volledig uit net nadat je het toestel hebt uitgeschakeld. Als je het goed van tevoren plant, kun je zoveel mogelijk producten opgebruiken voor je verhuist. Zo is de koelkast al wat minder vol of zelfs volledig leeg. De rest van je boodschappen kun je tijdelijk in een koelbox met koelelementen bewaren. Of steek ze even in de koelkast of diepvriezer van vrienden of buren.
Stap 3. Maak je koelkast schoon
Nadat je ze leeggemaakt hebt, kun je de koelkast schoonmaken. Haal alle losse onderdelen zoals de legplanken en groentelades uit de frigo en kuis de binnenkant van het toestel met wat water en zeep (of afwasmiddel). Ook de buitenkant en het vriesvak, indien aanwezig, reinig je met dit sopje. Kijk ondertussen ook even na of het afvoergaatje onderaan de koelkast nog proper is. Indien nodig, reinig je het met een wattenstaafje. Droog ten slotte de buiten- en binnenkant van de frigo goed af.
Stap 4. Haal de planken en lades uit je koelkast
Verwijder de planken en lades uit je koelkast om ze te vervoeren. Als je stap 3 van dit stappenplan hebt gevolgd, zijn die losse onderdelen zelfs al proper, zodat je ze na de verhuis meteen terug in de koelkast kunt stoppen. Door de lades en planken uit de frigo te halen, vermijd je dat ze tijdens het vervoer gaan schuiven en kapotgaan of schade aan de koelkast veroorzaken. Vind je het toch handiger om alles te laten zitten? Plak de schappen en losse vakken vast met plakband of tape. Maak ook de koelkastdeur vast met een spanband en bind het snoer van de frigo vast zodat het nergens achter blijft haken.
Stap 5. Draai de poten van je koelkast omhoog
Een koelkast is vaak een groot en lomp apparaat. Daardoor is het niet altijd vanzelfsprekend om dit toestel zomaar op te tillen en te verplaatsen. Gelukkig beschikken de meeste koelkasten over verstelbare poten. Die zitten aan de voorkant van de frigo. Draai de poten omhoog om de koelkast vlotter op te heffen en te verplaatsen. Dankzij de poten raak je moeiteloos met je steekwagen onder de frigo en is de kans kleiner dat ze over de vloer sleept tijdens het verhuizen.
Stap 6. Zorg ervoor dat de koelkast tijdens het vervoer rechtop staat
Een koelkast vervoer je best rechtop. Als je de koelkast liggend transporteert, is de kans namelijk groter op beschadigingen. Zo kan het koelmiddel in de frigo zich gaan verplaatsen in het koelsysteem en kan er zelfs olie in de compressor terechtkomen. Voor een langere levensduur van je koelkast leg je haar dus beter niet plat tijdens de verhuis. Als het echt niet anders kan, kun je de frigo toch liggend of schuin transporteren. Wacht dan wel 12 uur voor je de koelkast terug aanzet eens ze op haar plaats staat. Je geeft de koelvloeistof zo de tijd om weer naar de juiste plek in het koelsysteem te zakken.
Hoelang moet de koelkast na het verplaatsen uitgeschakeld blijven?
In principe kun je een koelkast meteen aansluiten en inschakelen wanneer je ze rechtop hebt vervoerd. Toch raden we aan om ongeveer 4 uur te wachten voordat je de koelkast terug aanzet. Zo krijgt de compressorolie in het toestel zeker voldoende tijd om te stabiliseren, mocht die onderweg of tijdens het trappen lopen toch wat verplaatst zijn. Heeft je frigo plat of schuin gelegen tijdens het transport, dan wacht je beter wat langer. Zet de koelkast zo snel mogelijk weer rechtop en laat ze pas na 8 à 12 uur op haar nieuwe plek weer aanslaan.
Wat moet je doen als je de koelkast te snel terug hebt aangezet nadat je haar hebt verplaatst?
Als je je koelkast direct na het verhuizen opnieuw aanzet, kan ze vreemde geluiden maken. Dat gebeurt vooral wanneer het koelmiddel niet meer op de juiste plek zit en de koelkast de vloeistof bijgevolg niet goed kan rondpompen. De frigo kan op die manier zelfs oververhit raken en kapot gaan. Als je een tikkend of ploffend geluid hoort, kan het dus zeker zo zijn dat je de koelkast te snel terug hebt ingeschakeld. Zet het toestel in dat geval zo snel mogelijk uit en laat het 8 tot 12 uur rusten zodat de koelvloeistof terug naar beneden kan zakken.