Als je een koelkast voor je buitenkeuken, garage of tuinhuis zoekt, let dan op de omgevingstemperatuur van de ruimte waarin het apparaat komt te staan. Niet iedere koelkast functioneert immers goed bij elke temperatuur. De klimaatklasse van de frigo geeft aan bij welke temperaturen de koel- en vriesfunctie goed blijven werken. Zo doet een model met een SN-klimaatklasse prima dienst in een ruimte waar het minimaal 10 en maximaal 32 graden Celsius is. Is het kouder in je buitenruimte? Momenteel bestaat er nog geen klimaatklasse voor koelkasten met een minimale omgevingstemperatuur van minder dan 10 graden Celsius. Toch bieden een aantal merken toestellen die ook bij 0 tot -15 graden blijven werken.
Welke koelkasten zijn geschikt als buitenfrigo
Inhoud
- Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur
- Wat zijn de juiste klimaatklassen voor koelkasten in de schuur?
- Wat gebeurt er met een buitenkoelkast als het vriest?
- Wat zijn de beste koelkasten voor buiten?
- Kan een buitenfrigo tegen de regen?
- Kan een koelkast in een buitenkeuken?
- Kan een koelkast in een tuinhuis?
- Vind de juiste buitenkoelkast bij MediaMarkt
Als je graag op je terras of in de tuin vertoeft, kan een koelkast buiten in je schuur, garage of tuinhuis een goede optie zijn. Zo hoef je niet telkens naar binnen te lopen als je een fris drankje wilt of een barbecue met vrienden organiseert. Maar mag je zomaar elke koelkast buiten zetten? Hier lees je waarop je moet letten als je een buitenfrigo kiest, zodat het toestel lang meegaat.
Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur
Wat zijn de juiste klimaatklassen voor koelkasten in de schuur?
Eigendom | Minimale omgevingstemperatuur | Maximale omgevingstemperatuur |
---|---|---|
N (Normaal) | 16 °C | 32 °C |
SN (Subnormaal) | 10 °C | 32 °C |
SN-T (Tropisch) | 16 °C | 43 °C |
SN-ST (Subtropisch) | 16 °C | 38 °C |
Wat gebeurt er met een buitenkoelkast als het vriest?
Als het rondom de koelkast vriest, warmt de temperatuur binnenin de frigo net op. Het toestel moet namelijk harder werken om je boodschappen koel te houden. Dat leidt ook tot een hoger energieverbruik. Na verloop van tijd kan vriesweer er bovendien voor zorgen dat onderdelen van de koelkast kapotgaan. Om je keuze te kunnen maken, kan je best meerdere koelkasten vergelijken. Let niet alleen op hun klimaatklasse, maar ook op functies als DuoCooling en FrostProtect. Met DuoCooling heb je 2 afzonderlijke thermostaten voor je koel-vriescombinatie. Die techniek doet het goed bij 0 graden Celsius. FrostProtect werkt ook bij extreme vorst van -15 graden.
Wat zijn de beste koelkasten voor buiten?
Meet eerst met een thermometer de minimale temperatuur in je garage of tuinhuis. Ga op een koude, winterse dag na hoe koud het in de ruimte is. Een schuur of tuinhuis is meestal niet zo goed geïsoleerd en vaak is het er tijdens de koudste maanden dan ook minder dan 16 graden Celsius. Daarom kijk je best naar een buitenkoelkast met een klimaatklasse SN (Subnormaal) die een minimale omgevingstemperatuur van 10 °C kan verdragen. Wordt het in jouw buitenruimte nog kouder? Kies dan een frigo die goed blijft werken bij 0 graden Celsius of minder. Die bestaan, maar ze hebben voorlopig nog geen eigen klimaatklasse. Informeer je dus goed voordat je tot je aankoop overgaat.
Kan een buitenfrigo tegen de regen?
Als je een koelkast buiten zet, zorg dan voor een plek ergens binnen (in de schuur, de garage, het tuinhuis of de buitenkeuken), of onder een afdak of overdekt terras. Een koelkast kan namelijk niet goed tegen de regen. Na verloop van tijd begint ze dan te oxideren of roesten. Dat is niet gezond en kan er ook toe leiden dat de buitenkoelkast niet goed meer functioneert. Als je het apparaat aan de regen en andere weerselementen blootstelt, verkort je dus de levensduur van je koelkast.
Kan een koelkast in een buitenkeuken?
In de zomer kun je zeker een koelkast in je buitenkeuken zetten. Zo heb je alle ingrediënten bij de hand tijdens het buiten koken. Als je de koelkast ‘s nachts wilt laten staan, dan opteer je best voor een toestel met een aangepaste klimaatklasse die ook tijdens frissere nachten goed dienst blijft doen. Zet de frigo op een plek waar geen regen bij kan. Een inbouwkoelkast in een nis in je keukenkasten is een goede optie. Als je buitenkeuken niet beschut is, kun je de koelkast ook binnen zetten bij regenweer of koude. Kies dan voor een tafelmodel of een koelkast die je vlot kunt verplaatsen.
Kan een koelkast in een tuinhuis?
Is je tuinhuis netjes geïsoleerd, dan kun je er een koelkast met een normale klimaatklasse neerzetten. Maar als het vaak minder dan 10 graden Celsius in het tuinhuis is, is een frigo met een SN-klimaatklasse een logischere keuze. Zo ben je zeker dat de koelkast geschikt is voor een lagere omgevingstemperatuur in de herfst of winter. Aan de andere kant is het tijdens de zomer in een tuinhuis dikwijls ook erg warm. Als de temperatuur oploopt tot meer dan 32 °C, plaats je de koelkast beter ergens anders (tenzij je kiest voor een frigo met klimaatklasse SN-T of SN-ST).
Vind de juiste buitenkoelkast bij MediaMarkt
Denk je over een koelkast voor buiten voor meer comfort bij barbecues of tijdens zomeravonden? Bij MediaMarkt vind je een ruim assortiment buitenkoelkasten die geschikt zijn voor verschillende klimaten. Op deze pagina ontdekte je waar je op moet letten bij het kopen van een koelkast voor buiten. Nu ben je klaar om de juiste koelkast te kiezen, online of met de hulp van onze experts in je vertrouwde MediaMarkt winkel.
Tip: Lees hier het MediaMarkt.nl artikel over een koelkast in de schuur plaatsen.