Een koelkast moet gemiddeld 4 graden Celsius koud zijn. Als je koelkast warmer is, bederft je eten sneller en verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. Staat je frigo ingesteld op 4 graden, maar gaat er ergens koeling verloren? Dan probeert je ijskast toch de temperatuur te behouden. Hierdoor stopt je frigo meer energie in het koelingsproces, wat leidt tot hogere energiekosten.
Koelt je koelkast niet meer? Dit is wat je kan doen
Inhoud
- Welke temperatuur hoort een koelkast te hebben?
- Koelkast koelt niet meer: oorzaken en oplossingen
- Wat als je koelkast niet meer koelt, maar het lampje nog wel brandt?
- Koelt je frigo niet meer, maar werkt je diepvries nog wel?
- Hoor je de koelkast-motor nog draaien en is de compressor heet, maar koelt de koelkast niet meer?
- Mijn koelkast koelt niet meer
Merk je steeds vaker dat je drankjes niet koud uit de ijskast komen en dat je voedsel sneller bederft? Is het verbruik van je koelkast aanzienlijk gestegen? Zo ja, dan koelt je koelkast waarschijnlijk niet meer optimaal. Heel vervelend, vooral in de warme zomermaanden. Ontdek de oorzaak en hoe je dit probleem oplost.
Welke temperatuur hoort een koelkast te hebben?
Koelkast koelt niet meer: oorzaken en oplossingen
Koelt je frigo niet meer voldoende? Controleer dan eerst en vooral of de temperatuur correct is ingesteld. Het lijkt vanzelfsprekend, maar de thermostaat per ongeluk verdraaien is snel gebeurd. Als de temperatuur te hoog is ingesteld, slaat je koelkast af. Is dit bij jou niet het geval? Dan zit het probleem ergens anders.
Er zijn verschillende redenen waarom een koelkast niet meer goed koelt:
- Slechte circulatie: de indeling van je koelkast is enorm belangrijk. Als er voeding voor de ventilatieopeningen ligt, blokkeer je de luchtcirculatie.
- Versleten deurrubbers: de rubbers aan je koelkastdeur zorgen ervoor dat de koude temperatuur behouden blijft. Indien ze versleten zijn, komt er meer warme lucht in je koelkast en ontstaat er condens en ijsvorming. In dit geval moet je de rubbers van je koelkast vervangen.
- Vuile condensor: de condensor bevindt zich aan de achterkant of onderzijde van je koelkast. Als dit onderdeel vuil is, belemmert dit de waterafgifte.
- Te veel voeding in je koelkast: een overbelaste koelkast is ook een bron van problemen. Denk aan een slecht gesloten deur of een beperkte luchtcirculatie.
Koelt je koelkast niet meer goed? Begin dan altijd met een grondige schoonmaakbeurt. Zo sluit je de meeste problemen alvast uit.
Wat als je koelkast niet meer koelt, maar het lampje nog wel brandt?
Koelt je (ingebouwde) koelkast niet, maar brandt het lampje nog wel? Dan bestaan er meerdere oplossingen.
- Zet de thermostaat van je koelkast lager en controleer de temperatuur. Wanneer het in de omgeving van je koelkast koeler is dan in het apparaat zelf, slaat de koeling niet aan.
- Ga na of je koelkast voldoende ruimte heeft voor een goede luchtcirculatie. Je koelkast moet namelijk 5 tot 10 cm verwijderd zijn van de muur. Verplaats je ijskast indien nodig.
- De condensor zorgt ervoor dat je koelkast afkoelt door warmte af te voeren. Maak hem goed schoon en vrij van stof.
- Koelt je ijskast nog steeds niet goed? Koppel de frigo dan los van het stopcontact voor gemiddeld 2 uur. Schakel het toestel daarna weer in. Maakt je koelkast veel lawaai bij het opstarten? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de compressor.
- Laat je koelkast volledig ontdooien. Oudere modellen hebben vaak een knop voor handmatig ontdooien, deze durft al eens vastlopen. Probeer de knop naar buiten te trekken om de ontdooifunctie terug te activeren.
Is het probleem nog niet opgelost of zijn er andere oorzaken zoals je koelkast die water lekt? Contacteer onze reparatiedienst. MediaMarkt staat voor je klaar.
Koelt je frigo niet meer, maar werkt je diepvries nog wel?
Bij koel-vriescombinaties zoals een Amerikaanse koelkast, komt het wel eens voor dat de frigo niet meer koelt, maar de diepvries nog wel. Hier zijn verschillende redenen voor:
- Bekijk eerst of er veel ijsvorming in je diepvriesvak is. Dan heeft je vriezer namelijk te veel energie nodig om dit gedeelte te koelen. Hierdoor blijft er te weinig koelvloeistof over voor je koelkast. Is dit bij jou het geval? Dan kan je dit zelf oplossen door het eten uit je koelkast en diepvries te nemen, het toestel te ontdooien en het aangekoekte ijs te verwijderen.
- Blijft het probleem aanhouden? Dan kan er iets mis zijn met de thermostaat of temperatuursensor. De thermostaat geeft dan geen goed signaal meer door om te koelen. Hierdoor wordt de koelruimte niet koud genoeg.
- Een andere mogelijkheid is dat je compressor defect is. De compressor perst gasvormig koelmiddel samen en maakt het vloeibaar, verspreidt het over je koel-vriessysteem en neemt warmte uit je koelkast op. Hoor je een constant en hard zoemend geluid? Dan ligt het probleem bij je compressor.
- Tot slot kan een storing of defect in de verdamperventilator ook een bron van problemen zijn. Deze motor zorgt voor de circulatie van koele lucht in je koelkast.
In dit geval contacteer je best onze reparatiedienst.
Hoor je de koelkast-motor nog draaien en is de compressor heet, maar koelt de koelkast niet meer?
Als je de koelkast hoort brommen, dan werkt de compressor nog. Waarschijnlijk zit het probleem dan in je verdamperventilator die zich aan de onderkant van je koelkast bevindt. Doorloop in dit geval volgende stappen:
- Schakel je koelkast uit.
- Controleer of de ventilatorbladen goed draaien en of er niets in de weg zit.
- Draai met je hand aan de ventilator. Beweegt het onderdeel niet? Dan is je ventilator aan vervanging toe.
- Draait de ventilator wel? Test dan de continuïteit van de motor. Vervang de motor van de ventilator indien de test mislukt.
Mijn koelkast koelt niet meer
Zoals je ziet, zijn er heel wat mogelijke oorzaken waarom je koelkast niet meer koelt. Volg onze tips om het probleem op te sporen en op te lossen. Wees altijd voorzichtig en vijs de koelkast niet zomaar zelf open, dit om je garantie te behouden.
Professionele hulp nodig? Onze reparatiedienst staat voor je klaar.