Een schermafbeelding op een Apple iMac legt een momentopname van je beeldscherm vast en vangt dus een stilstaand beeld op een specifiek moment. Een schermopname daarentegen op bijvoorbeeld je Apple MacBook, MacBook Air of MacBook Pro neemt een video op van je schermactiviteit, optimaal voor het documenteren van processen of gebeurtenissen over tijd. Dit biedt een dynamische manier om instructies te demonstreren of problemen gedetailleerder vast te leggen.
Hoe maak ik een screenshot op een Mac?
Inhoud
- Wat is het verschil tussen een schermafbeelding en een schermopname op een Mac?
- Zo kan je een screenshot maken op je iMac of Macbook
- Gebruik de toetsenbordsnelkoppelingen op je Mac om een schermafbeelding te maken
- Kies een programma voor het maken van schermafbeeldingen om je captures te maken
- Een schermopname maken op een Mac, hoe werkt dat?
- Neem je schermopname rechtstreeks vanaf je Mac
- Kan je een schermopname maken op je Mac met een app?
Het maken van een screenshot op je Mac is een handige manier om verschillende delen van je scherm vast te leggen, of je nu het hele scherm, een specifiek venster of een aangepast gebied wilt opnemen. Je hebt de vrijheid om precies te kiezen wat je wilt vastleggen en delen. Op deze pagina vind je uitleg over hoe je dit aanpakt.
Wat is het verschil tussen een schermafbeelding en een schermopname op een Mac?
Zo kan je een screenshot maken op je iMac of Macbook
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een screenshot of schermafbeelding maakt op je iMac of Apple MacBook, met behulp van toetsenbordcombinaties of een speciaal programma.
Gebruik de toetsenbordsnelkoppelingen op je Mac om een schermafbeelding te maken
Om een printscreen te maken op je Mac met behulp van toetsenbordsnelkoppelingen, heb je de volgende mogelijkheden:
- Volledig scherm vastleggen: druk tegelijkertijd op Shift + Command (⌘) + 3. Hiermee maak je een screenshot van je gehele scherm, en het bestand slaat automatisch op op je bureaublad.
- Gedeelte van het scherm vastleggen: druk op Shift + Command (⌘) + 4. De cursor verandert in een kruis waarmee je een deel van het scherm kan selecteren. Sleep de cursor om het gewenste gebied te selecteren en laat los om het screenshot te maken. Ook dit bestand is automatisch opgeslagen.
- Specifiek venster vastleggen: druk op Shift + Command (⌘) + 4 en druk vervolgens op de spatiebalk. De cursor verandert in een camera-icoon. Beweeg deze over het venster dat je wilt vastleggen. Het geselecteerde venster is nu blauw gemarkeerd. Klik om het screenshot van het venster te maken.
Kies een programma voor het maken van schermafbeeldingen om je captures te maken
Om schermafbeeldingen te maken met een speciaal programma op je Mac, kan je een aantal populaire apps overwegen die geavanceerde functies bieden bovenop de standaard toetsenbordsnelkoppelingen. Hier is hoe je dit doet:
- Kies een programma: er zijn verschillende programma's beschikbaar zoals Snagit, Lightshot en Skitch. Deze programma's bieden meer flexibiliteit dan de ingebouwde tools van macOS, zoals de mogelijkheid om annotaties toe te voegen, direct te bewerken na het vastleggen, en gemakkelijk te delen.
- Download en installeer: kies het programma dat het beste past bij je behoeften en download het van de officiële website of via de Mac App Store. Volg de installatie-instructies die bij de software horen.
- Configureer je voorkeuren: na installatie open je het programma en stel je je voorkeuren in. Je kan kiezen voor verschillende schermafbeeldingsopties zoals volledig scherm, geselecteerd gebied, actief venster en zelfs tijdvertraagde screenshots.
- Gebruik het programma: wanneer je klaar bent om een printscreen te maken, start je het programma en kies je de gewenste optie voor het vastleggen van je scherm. Vaak kan je met deze programma's de screenshot direct bewerken, annotaties toevoegen, en beslissen waar je het bestand wilt opslaan.
- Opslaan en delen: sla je screenshot op in het gewenste formaat en locatie. Veel van deze programma's bieden ook eenvoudige opties om je schermafbeeldingen direct vanuit de app met collega's of via sociale media te delen.
Een schermopname maken op een Mac, hoe werkt dat?
Hierna leggen we uit hoe je niet alleen een screenshot, maar ook een schermopname kan maken op je Mac, zowel rechtstreeks vanaf je scherm als via een app.
Neem je schermopname rechtstreeks vanaf je Mac
Om een schermopname te maken op je Mac, zonder tussenkomst van extra apps, gebruik je de ingebouwde functies van macOS. Sinds macOS Mojave (versie 10.14) en later, volg je deze stappen:
- Open de schermopname-tool: druk op Command + Shift + 5. Hiermee open je een bedieningspaneel met opties voor schermopnames en schermafbeeldingen.
- Kies je opnametype: je kan kiezen om het gehele scherm, een geselecteerd venster of een aangepast deel van het scherm op te nemen. Er zijn knoppen voor elk van deze opties in het bedieningspaneel dat verschijnt.
- Start de opname: selecteer uit 'Neem gehele scherm op', 'Neem geselecteerd venster op' of 'Neem geselecteerd gedeelte op' afhankelijk van wat je wilt opnemen. Kies vervolgens 'Opname starten' in het menu of druk opnieuw op Command + Shift + 5 en klik dan op de opnameknop.
- Beëindig de opname: klik op de stopknop in de menubalk bovenaan het scherm of druk op Command + Control + Esc om de opname stop te zetten.
- Bewaar en bewerk de opname: na het beëindigen van de opname is je video automatisch opgeslagen op je bureaublad, of geopend in een voorvertoningsvenster waar je het kan bekijken, bijsnijden of delen.
Kan je een schermopname maken op je Mac met een app?
Je kan op je Mac zeker een schermopname maken met behulp van een app. macOS biedt een ingebouwde functionaliteit voor schermopnames via QuickTime Player, waarmee je video's van je scherm kan opnemen. Daarnaast zijn er andere apps beschikbaar in de Mac App Store, zoals ScreenFlow of Camtasia, die geavanceerdere functies bieden zoals het bewerken van je opnames en het toevoegen van effecten. Deze apps zijn heel praktisch voor als je meer controle wilt over het opnameproces en de kwaliteit van je video's.