MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Luca22 AUGUSTUS 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke computer is de beste en welke pc moet je kiezen? Moeilijke vragen, maar in dit artikel proberen we je goed advies te geven om je te helpen bij het aankopen van een computer. Zo koop je de beste pc die bij je past!

Computer kiezen: goedkoop, middenklasse of premium

Computers zijn er in alle prijsklassen. De grote verschillen zitten bijna volledig op het vlak van de hardware. De stelregel ‘hoe meer je uitgeeft, hoe sneller de pc’ klopt nog altijd.

Goedkope pc’s

Goedkope pc’s: computers tot 400 euro

Als je opteert voor een goedkope computer, dan spreek je over een pc tot circa 400 euro. Met een goedkope computer kun je verrassend veel. Licht kantoorwerk en casual gaming zijn geen probleem; begin je veel foto’s te bewerken, dan zal het wat trager gaan. Voor intensieve games heb je een snellere pc nodig.

Middenklasse pc’s: computers van 400 euro tot 900 euro

Middenklasse pc’s: computers van 400 euro tot 900 euro

Een pc uit de middenklasse komt met snellere hardware, waardoor je meer kunt doen. Het bevat wellicht een aparte grafische kaart, waardoor 3D-graphics vloeiend op het scherm tonen. Deze pc’s hebben snellere processors, meer geheugen en meer opslag. Dat zorgt ervoor dat ook zwaardere apps en games goed draaien. Opslag is er meer dan voldoende aanwezig.

Premium-pc’s: computers vanaf 900 euro

Premium-pc’s: computers vanaf 900 euro

Pc’s met een premiumlabel bevatten de beste hardware. En dat weerspiegelt zich in uitstekende prestaties op alle vlakken. De grotere rekenkracht die deze computers leveren, is handig voor het bewerken van beelden en video’s, en bij het gamen. Goed om weten is dat de stap naar grafische kaarten en processors uit de absolute topklasse relatief duur is, wat verklaart waarom de beste gamecomputers soms 2.000 euro of meer kosten. In een premiumcomputer kun je een SSD of een SSD/HD-combinatie verwachten.

Welke computer past bij mij?

Welke computer past bij mij?

Om te weten welke computer je moet kiezen, moet je nagaan waarvoor je de pc wilt gebruiken. Zoek je een toestel voor occasioneel gebruik, bijvoorbeeld om alleen te surfen op het internet of wat administratief werk? Dan is een instapmodel wellicht voldoende. Gaming of zware apps, zoals grafische vormgeving, videobewerking of programmeertools, eisen veel van een computer. Dan kies je best voor een duurder model met snellere hardware. Verlies opslag ook niet uit het oog. Als je jouw muziekcollectie van duizenden albums wilt bewaren, dan heb je een grotere harde schijf nodig dan als je enkel wat documenten wilt bijhouden. Een groot voordeel van een desktop-pc is wel dat je achteraf zaken kunt upgraden. Als je daar zelf geen zin in hebt, kun je voor een upgrade terecht bij de Solutions Corner in de MediaMarkt-winkel.

Alles in één

Een alternatief voor een klassieke pc is een all-in-one of alles-in-één. Dit is een computer ingebouwd in een computerscherm. Een all-in-one is ideaal voor woningen waar weinig plaats is voor een grote desktop-pc.

Laptop of desktop?

Laptop of desktop?

Kies je voor een laptop of voor een desktop-pc? Een moeilijke keuze, want elke type heeft zijn voor- en nadelen. Een laptop is draagbaar, wat ook handig is als je de computer nooit buitenshuis neemt. Je kunt immers ook in de sofa werken en daarna de laptop netjes opbergen in de kast. Een desktop-pc is gebonden aan één plaats, wat in een gezin handig kan zijn. De kloof qua prestaties wordt kleiner, maar een desktop-pc biedt voor hetzelfde bedrag nog altijd meer rekenkracht dan een laptop.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een computer?

Een overzicht van de belangrijkste pc-specificaties.

Intern werkgeheugen (RAM)

Intern werkgeheugen (RAM)

Het RAM- of werkgeheugen van je pc is een belangrijk onderdeel. In dit geheugen draaien programma’s, apps en games. Als een pc te weinig werkgeheugen bezit, zal Windows of macOS continu data uitwisselen tussen de harde schijf en het werkgeheugen. Hierdoor vertraagt een pc.

 

 

Windows 10 kan perfect werken met 4 GB geheugen, maar 8, 12 of zelfs 16 GB werkt soepeler. Bij zware games en apps is meer geheugen dan 8 GB echt een must.

Harde schijf

Harde schijf

Op de harde schijf bewaar je je bestanden en media. Kies dus een pc met voldoende ruimte, want anders moet je bestanden verwijderen of kopiëren naar elders. Harde schijven komen in capaciteiten van 500 GB, 1 TB of meer. Ze draaien aan een bepaalde snelheid (5.400 of 7.200 tpm). Een SSD of Solid State Disk bevat geen bewegende onderdelen, maar enkel computerchips. Een computer met een SSD is daardoor veel sneller en minder kwetsbaar. Alleen zijn SSD’s betrekkelijk duur en daarom in kleinere capaciteiten beschikbaar, zoals 128 of 256 GB. Een tussenoplossing vind je in de betere pc’s. Daar wordt een SSD gecombineerd met een harde schijf. De SSD gebruik je voor belangrijke bestanden, de harde schijf voor de grote bestanden die je minder vaak moet openen.

Videokaart

De videokaart zorgt dat 3D-graphics soepel tonen. Met een betere grafische kaart speel je games in een hogere resolutie en met meer grafische effecten ingeschakeld.

 

Goedkopere pc’s hebben een grafische kaart die ingebakken is op dezelfde chip als de processor. Dit zijn geen prestatiegerichte oplossingen. Daarvoor moet je een aparte grafische kaart hebben. Zware game-pc’s bevatten soms zelfs er twee!

Computerscherm

Computerscherm

Tenzij je een all-in-one kiest, heb je nog een apart computerscherm nodig om je pc te gebruiken. Monitoren zijn in verschillende formaten beschikbaar. 22, 24 en 27 inch diagonaal zijn de meest gebruikte formaten. Niet toevallig zijn dat ook de formaten die het best passen op een typisch bureau. Monitoren zijn verkrijgbaar in verschillende resoluties. Full HD is de populairste, maar veeleisende gamers en fotobewerkers gaan steeds meer voor 4K. Er zijn ook ultrabrede monitoren die drie keer zo breed zijn als hoog. Hun voordeel is dat je veel documenten naast elkaar kunt tonen of dat je echt ondergedompeld wordt in een game. Een gebogen scherm vergroot dat gevoel nog meer.

Kleuren

Pc’s zijn niet langer saaie beige kasten. Je vindt allerlei kleuren en leuke designs. Een zwarte of witte computer is geen probleem, een exotischere keuze zoals roze is wat moeilijker te vinden. Blikvangers zijn de game-pc’s met ingebouwd lichtsystemen.

Processor

Processor

Een processor wordt vaak het kloppende hart van een computer genoemd. De meeste pc’s komen met een processor van AMD of Intel. Een Intel-processor heeft een naamaanduiding zoals ‘Intel Core i7-8650U’. Maar wat betekent dat juist? Om te beginnen, heb je die aanduiding ‘i7’, dit verwijst naar het type en de prijsklasse. 3, 5 en 7 zijn mogelijk, met sinds kort 9 als snelste. Daarna heb je het cijfer: hier ‘8650’. Het kan ook een cijferlettercombinatie zijn, zoals ‘7Y75’. Het eerste getal in die reeks is de generatie. ‘8’ is het hoogste cijfer dat je momenteel bij een Intel-chip kunt vinden. De overige drie cijfers of letters zijn een typeaanduiding, niet een aanduiding van kracht. Het laatste letter verwijst naar speciale eigenschappen. Bij AMD zijn de typenamen wat helderder. Nieuwe processors dragen allemaal de naam ‘Ryzen’, gevolgd door een cijfer (3, 5 of 7, en ‘Threadripper’ als ultieme versie). Daarna volgt nog een reeks van vier cijfers, waarbij hoger wel sneller is. Als het eindigt op ‘X’, dan zijn de prestaties in principe beter.

Besturingssysteem

Besturingssysteem

De meeste pc’s komen met Windows 10, de beste versie van het Windows-besturingssysteem. Enkel bij Apple vind je een alternatief: macOS. Over de plus- en minpunten van beide besturingssystemen zijn al vele liters inkt gevloeid. Een voorkeur voor het ene of het andere hangt wat af van wat je gewoon bent en welke apps je wilt draaien. Zware games spelen is bijvoorbeeld nog altijd moeilijk onder macOS, maar Apple heeft wel gezorgd voor zeer krachtige meegeleverde apps.

Pc-accessoires

Welke accessoires heb je allemaal nodig? Sommige zaken zijn onmisbaar, zoals een computerscherm, een toetsenbord en een muis (of een muisalternatief). Een pluspunt aan een desktop-pc is dat je achteraf altijd dingen kunt upgraden. Bijvoorbeeld de ingebouwde harde schijf vervangen door een snellere SSD. Als je hier vragen over hebt, kun je daarmee terecht bij de Solutions Corner in elke MediaMarkt-winkel. Iets om het geluid van je pc te horen, is ook handig. Dat kunnen losse speakers zijn of luidsprekers in de monitor zelf. Of je werkt met een headset.

Meer info

Randapparatuur

Het handige aan een pc is dat je via de USB-poort snel randapparatuur zoals printers of externe schijven kunt aansluiten. Insteken en ze zijn klaar om te gebruiken.

 

Als je een nieuwe pc koopt, dan beschikt deze over de nieuwste USB 3.x-poorten. Die zijn aanzienlijk sneller dan voorheen. Dat merk je niet bij het afdrukken, maar wel als je grote bestanden naar een externe schijf of USB-stick wegschrijft. Het randapparaat moet wel ook USB 3.x ondersteunen om de maximale snelheid te halen.

Externe harde schijven

Externe harde schijven

Externe harde schijven zijn bijzonder handig om bestanden te vervoeren. Nog belangrijker is dat je op externe opslag een veilige back-up kunt zetten. De snelste zijn externe SSD’s.

Optische schijven

De meeste pc’s komen met een ingebouwde DVD-lezer, maar bij all-in-ones of instapmodellen durft die nog te ontbreken. Geen nood, via de USB-poort sluit je zo een externe DVD-lezer of -schrijver aan.

Printers

Printers

Printers zijn er in alle vormen en groottes. De populairste modellen zijn all-in-ones of multifunctionals die zowel afdrukken, scannen als kopiëren. Ze gebruiken voornamelijk inkjettechnologie (met losse inktpatronen) of laser (met een toner).

Luidsprekers

Luidsprekers zitten in het scherm ingebouwd of koop je apart. Aansluiten doe je via een kabeltje of draadloos via Bluetooth. De meeste speakers bestaan uit twee exemplaren en bieden stereogeluid, maar er zijn ook geavanceerde modellen die surroundgeluid leveren voor games en films.

Geheugenkaartlezers

Je foto’s importeren naar je pc doe je het snelst met een geheugenkaartlezer. Het is een goedkope accessoire die heel wat handiger is dan de camera rechtstreeks op de pc aan te sluiten.

webcamera

Webcamera’s

Geavanceerde beeldschermen hebben een webcamera ingebouwd, maar als dat niet het geval is, kun je via USB snel een webcam aansluiten.

Hoofdtelefoons

Muziek beluisteren via speakers is niet altijd mogelijk. Een hoofdtelefoon is dan een uitstekende optie. Je kunt die via een kabel of draadloos via Bluetooth koppelen met je pc. Een gewone hoofdtelefoon volstaat. Een andere optie is een echte pc-headset met ingebouwde microfoon. Gamers kunnen kiezen uit speciale headsets die surroundgeluid weergeven.

Computerprogramma’s

Microsoft Office, Antivirussoftware, Beveiligingssoftware, Bewerkingssoftware, Videosoftware.

Invoerapparaten

Een pc heeft een toetsenbord nodig en een apparaat om de muiscursor te bedienen. De meeste mensen kiezen voor een muis, maar er zijn alternatieven zoals een tekenpen of trackpad. Het toetsenbord en muis zijn de delen van de pc die je continu aanraakt. Ze moeten bij je passen en comfortabel zijn, dus het is belangrijk om te zorgen dat ze goed zijn.

muis

Touchpads

De touchpad die je kent van de laptop kun je ook gebruiken met een pc. Met een externe touchpad neem je minder plaats in op een bureau. Een touchpad is ook handig om met gebaren dingen te doen, zoals scrollen of inzoomen.

Muis

De goedkoopste muizen hangen met een kabel aan je pc. Dat werkt altijd, maar toch verkiezen velen een draadloze computermuis vanwege het comfort. Ze hebben wel batterijen nodig, maar nieuwe modellen gaan soms meer dan een jaar mee op een batterijlading. Voor mensen die meer comfort nodig hebben en gamers zijn er speciale modellen.

Toetsenborden

Toetsenborden

Ook bij toetsenborden vind je bekabelde en draadloze versies. Een toetsenbord moet echt bij je passen, dus zoek eentje dat echt licht en comfortabel aanvoelt. Ook hier bestaan ergonomische modellen en speciale toetsenborden voor gamers.

Muismat

De meeste optische of lasermuizen werken op elke ondergrond. Maar soms is het lastig, bijvoorbeeld op een glazen tafel. Een muismat lost dat probleem op.

Tekentablets

Tekentablets geven je de ervaring van tekenen op papier. De betere modellen werken met pennen die drukgevoelig zijn, waardoor je even creatief kunt zijn als met echte pennen en potloden.

Services: pc-herstellingen & -installaties

Voor een herstelling of pc-upgrade kun je altijd terecht bij de Solutions Corner van je lokale MediaMarkt-winkel. Met raad en daad staan onze medewerkers je bij om je computer te herstellen.

Kom je uit Nederland? Bekijk ons artikel over welke laptop je kan kiezen op MediaMarkt Nederland.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn