MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe werkt het moederbord van je pc?

Luca4 JUNI 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Het moederbord is een cruciaal onderdeel van je computer. Het zorgt ervoor dat alle componenten met elkaar kunnen communiceren en dat je pc efficiënt functioneert. Bij het kiezen van een nieuw moederbord is het belangrijk om de verschillende onderdelen te kennen en te begrijpen hoe ze samenwerken.

Onderdelen moederbord

Onderdelen moederbord

Het moederbord is verantwoordelijk voor het beheer van het RAM-geheugen (random access memory), het lezen van de harde schijf en het gebruik van de processor. Het speelt een vitale rol bij het detecteren en garanderen van de compatibiliteit van grafische kaarten. Het moederbord beheert ook de netwerk- en USB-poorten. De aanwezigheid van het moederbord zorgt ervoor de processor (CPU) je date correct verwerkt. Zie de CPU als het brein en het moederbord als het hart van je computer. Het moederbord heeft een aantal onderdelen nodig om goed te werken, waaronder:

  • Microprocessorbussen: deze bussen zenden gegevens uit die door verschillende componenten worden gedeeld, wat de reactiesnelheid tussen de componenten verhoogt.
  • Chipset: bestaat uit de noord- en zuidbrug, en speelt een centrale rol in het beheren van de communicatie tussen de processor en randapparatuur.
  • Socket: vormt de kritieke verbinding tussen het moederbord, de processor en de chipset.
  • Elektrische aansluitingen: voorzien het moederbord van stroom en leveren energie aan componenten zoals harde schijven en grafische kaarten.
  • Uitbreidingsconnectoren: staan het toevoegen van extra kaarten aan het moederbord toe, zoals USB-kaarten of grafische kaarten.
  • Geheugenconnectoren: accommoderen RAM-modules die de verwerkingssnelheid van de computer verhogen.

Onderdelen moederbord
  • Opslagconnectoren: bieden de mogelijkheid tot het installeren van externe opslagapparaten, zoals SSD's of een recorder.
  • Input/output paneel: maakt de aansluiting van externe apparaten zoals toetsenborden, muizen, USB-sticks of printers mogelijk.
  • BIOS (Basic Input Output System): een chip met alleen-lezen geheugen, bekend als EPROM, die ingebouwd is in het moederbord. Bij het opstarten van de computer voert het hardwarecontroles uit en signaleert het eventuele fouten via een specifieke led-indicator.

Aansluitingen moederbord

Aansluitingen moederbord

De connectoren verbinden een aantal interne componenten en randapparatuur voor een vlotte werking. Hier volgt een overzicht van de voornaamste aansluitingen op het moederbord.

Aansluitingen voor randapparatuur op het moederbord

Het moederbord bevat diverse aansluitingen voor randapparatuur, elk ontworpen voor een specifieke toepassing:

  • SATA-connectoren: voor het verbinden van gegevensopslagapparaten zoals harde schijven (HDD's), solid state drives (SSD's) of optische stations.
  • M.2-connectoren: voor het rechtstreeks aansluiten van krachtige opslagapparaten op het moederbord.
  • PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) connectoren: bedoeld voor het installeren van uitbreidingskaarten zoals grafische kaarten, netwerkkaarten en geluidskaarten.
  • Interne USB-aansluitingen: maken het mogelijk om USB-poorten aan de voorkant van de behuizing of elders in de computer aan te sluiten.
  • Interne audioconnectors: verbinden de audiopoorten van de kast met het moederbord.

Aansluitingen voor randapparatuur op het moederbord
  • Aansluitingen voor kaartlezers en andere interne randapparatuur: sommige moederborden zijn uitgerust met speciale aansluitingen voor deze doeleinden.
  • Connectoren voor ventilatoren: voorzien stroom aan de behuizingsventilatoren en de koelers van de processor.
  • Connectoren voor knoppen en leds: verbinden de bedieningsknoppen en leds op de behuizing met het moederbord.

Voedingsconnectoren

De voedingsconnectoren op een moederbord voorzien componenten van stroom met spanningen van 3,3, 5 en 12 volt.

  • ATX-connector: dit is de primaire voedingsconnector voor het moederbord. Beschikbaar in een 24-pins configuratie, de standaard voor moderne moederborden, of een 20+4-pins variant voor compatibiliteit met oudere systemen.
  • EPS-connector: biedt aanvullende stroom voor de processor. Deze connector komt vaak voor in een 8-pins uitvoering, wat gebruikelijk is voor krachtigere moederborden en processoren, of als een splitsbare 4+4-pins versie voor minder veeleisende set-ups.

Voedingsconnectoren
  • PCIe-connectoren: deze zijn bedoeld om extra stroom te leveren aan grafische kaarten (GPU's). De 6-pins varianten kunnen tot 75 W leveren en 8-pins connectoren tot 150 W.
  • SATA-connectoren: voeden SATA harde schijven, SSD's en andere opslagapparaten.
  • Molex-connector: voorziet bepaalde randapparatuur en ventilatoren van stroom, maar wordt steeds minder gebruikt in hedendaagse moederborden.

Moederbord aanpassen en uitbreiden

Moederbord aanpassen en uitbreiden

Is je computer trager dan normaal en wil je de efficiëntie opvoeren? Dan bestaat de mogelijkheid om het moederbord aan te passen en uit te breiden.

RAM-geheugen toevoegen aan het moederbord

RAM-geheugen toevoegen aan het moederbord

Om je computerprestaties te verbeteren, kun je overwegen extra werkgeheugen (RAM) toe te voegen. Voordat je dit doet, is het essentieel om enkele belangrijke vragen te beantwoorden. Bepaal eerst hoeveel RAM-geheugen je computer momenteel heeft en hoeveel je nodig hebt. Verifieer ook hoeveel RAM je pc maximaal ondersteunt en welk type RAM geschikt is. Voor intensief gebruik, zoals gamen of het bewerken van foto's en video's, is 16GB-werkgeheugen aanbevolen. Voor lichtere taken zoals tekstverwerking of internetgebruik is 8 GB doorgaans voldoende. Ten slotte varieert de maximale RAM-capaciteit per computer, dus het is cruciaal om dit goed te onderzoeken voor je een upgrade uitvoert.

Uitbreidingskaarten toevoegen aan je moederbord

Uitbreidingskaarten toevoegen aan je moederbord

Het toevoegen van een uitbreidingskaart aan je moederbord is vrij eenvoudig, maar vereist zorgvuldigheid. Volg altijd de handleiding van zowel je moederbord als de uitbreidingskaart voor nauwkeurige instructies en handige tips bij eventuele problemen. Check ook of de uitbreidingskaart wel bij je moederbord past, zodat je zeker weet dat er genoeg stroom is voor alle componenten. Verifieer ook of de uitbreidingskaart past bij je moederbord en of je voeding krachtig genoeg is om alle onderdelen te ondersteunen. Update tot slot je BIOS om zeker te zijn dat het eventuele fouten kan herkennen en melden, zodat je deze kan aanpakken.

Welke invloed heeft de keuze van een moederbord op het besturingssysteem?

Het installeren van een nieuw moederbord in bijvoorbeeld je gaming-pc is niet zonder gevolgen, want de keuze van het moederbord heeft een grote invloed op het besturingssysteem van je computer. Het is dus essentieel om te controleren of het moederbord dat je kiest compatibel is met het besturingssysteem dat je gebruikt en of het alle stuurprogramma's en functies heeft die je nodig hebt voor optimaal gebruik. Vergeet niet om altijd de specificaties van het moederbord en de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen om een harmonieuze compatibiliteit te garanderen.

Het moederbord en het besturingssysteem: beperkingen van RAM

Het moederbord en het besturingssysteem: beperkingen van RAM

Je computer kan slechts zoveel RAM gebruiken als je besturingssysteem ondersteunt. Ook al kan je moederbord meer RAM aan, het heeft geen zin als je besturingssysteem deze hoeveelheid niet ondersteunt. De RAM-limieten variëren per besturingssysteem, dus check bij de fabrikant hoeveel je systeem precies aankan. Zo kan een 32-bits Windows-systeem maximaal 4 GB RAM gebruiken, terwijl een 64-bits versie veel meer aankan. Bijvoorbeeld, Windows 10 Home ondersteunt tot 128 GB RAM en Windows 7 Home Premium tot 16 GB RAM.

Compatibiliteit van het moederbord met Intel-processors

Heb je een Windows-pc? Volg deze stappen om de compatibiliteit tussen je moederbord en Intel-processor te controleren:

  1. Identificeer het processornummer door naar Taakbeheer van je computer te gaan. Klik in de bovenste tabbladen op 'Prestaties' om het type en de naam van de processor op je computer te zien.
  2. Ga vervolgens naar de Intel Product Compatibility Tool.
  3. Klik op 'Desktop- en werkstationprocessors'.
  4. Voer de familie en generatie van je processor in, zoals vermeld in de naam en het type van je CUPU, en vul het processornummer in.
  5. Klik op 'zoeken'.
  6. Een lijst met compatibele moederborden verschijnt.

Compatibiliteit van het moederbord met Intel-processors

Wil je meer informatie over een moederbord? Neem dan rechtstreeks contact op met de fabrikant. Zorg dat je voor de aankoop controleert of het moederbord en de processor compatibel zijn om gebruiksproblemen te vermijden.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips
Computers

Welke computer kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over