MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Zo los je een Blue Screen of Death op

Luca18 APRIL 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Plots krijg je een blauw scherm op je laptop en kan je niets meer doen. Dit foutmeldingsscherm, of Blue Screen of Death, geeft aan dat er iets misloopt met je laptop. Vanaf Windows 11 is dit scherm zwart en spreken we over een ‘stopscherm’. In dit artikel vertellen we je hoe je een Blue Screen of Death oplost.

Wat betekent Blue Screen of Death?

Wat betekent Blue Screen of Death?

Een Blue Screen of Death is een foutmeldingsscherm. Je krijgt dan letterlijk een blauw scherm waar een foutmelding op verschijnt. Vanaf Windows 11 is dit een zwart scherm, maar de betekenis blijft hetzelfde. Je ziet dit scherm verschijnen als er iets misgaat met je laptop. De mogelijke oorzaken hiervan zijn een probleem met je hardware, software of het besturingssysteem van je pc. Vervelend, want met een Blue Screen of Death is je laptop tijdelijk onbruikbaar. We lossen het probleem samen op.

Waarom krijg ik een Blue screen of Death?

Een Blue Screen of Death is het gevolg van een foutief stuurprogramma (driver) of software (bijvoorbeeld malware) dat actief is binnen Windows. De meest voorkomende oorzaken van een Blue Screen of Death zijn:

Waarom krijg ik een Blue screen of Death?
  1. Hardwareproblemen: fouten in je hardwarecomponenten zoals RAM-geheugen, harde schijven, grafische kaarten, of CPU's leiden tot een BSoD. Dit is het gevolg van defecte hardware, slechte verbindingen of oververhitting.
  2. Stuurprogrammaconflicten: verouderde stuurprogramma's leiden tot conflicten met het besturingssysteem. Dit kan gebeuren nadat je nieuwe hardware of software installeerde, of na het upgraden van het besturingssysteem.
  3. Softwareproblemen: problemen met het besturingssysteem zelf of geïnstalleerde software veroorzaken ook een BSoD. Dit treedt op als er fouten zijn in je systeembestanden van Windows, of als een programma een kritieke fout veroorzaakt.
  4. Oververhitting: wanneer je computer oververhit raakt, leidt dit tot hardwarefouten die resulteren in een BSoD. Dit is het gevolg van onvoldoende koeling, verstopte ventilatieopeningen, of defecte koelventilatoren.
  5. Foutieve BIOS-instellingen: verkeerde instellingen in het BIOS (Basic Input/Output System) van je computer leiden ook tot een BSoD. Dit gebeurt bijvoorbeeld na het wijzigen van hardwareconfiguraties of het upgraden van firmware.

Mogelijke foutmeldingen bij een Blue Screen of Death

Krijg je in Windows 10 of 11 een BsoD? Dan ontvang je een Windows-stopcode die het probleem catalogiseert. Hier zijn enkele veelvoorkomende foutmeldingen die je tegenkomt bij een Blue Screen of Death:

Mogelijke foutmeldingen bij een Blue Screen of Death
  1. KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE: deze foutmelding geeft aan dat er problemen zijn met de integriteit van je systeem. De mogelijke oorzaken hiervan zijn beschadigde systeembestanden, defect geheugen, of onjuiste hardwareconfiguraties.
  2. SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED: deze code treedt op wanneer een thread in het systeem een uitzondering genereert die niet is afgehandeld. Stuurprogrammaconflicten, onjuiste hardwareconfiguraties of beschadigde systeembestanden veroorzaken dit probleem.
  3. IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL: wanneer deze foutcode optreedt, probeert een proces of stuurprogramma toegang te krijgen tot een ongeldig geheugenadres. Dit ligt aan problemen met stuurprogramma's, hardwarefouten, of beschadigde systeembestanden.
  4. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA: in dit geval zijn er meestal problemen met je RAM-geheugen. Een defect geheugen, beschadigde systeembestanden, of problemen met hardwarestuurprogramma’s zijn hier dan de boosdoeners.
  5. SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION: deze fout treedt op als een systeemservice een ongeldige bewerking uitvoert. Aan de oorzaak liggen beschadigde stuurprogramma's, onjuiste hardwareconfiguraties, of softwareconflicten.
  6. CRITICAL_PROCESS_DIED: in dit geval loopt een kritiek systeemproces onverwacht af, wat vaak te wijten is aan beschadigde systeembestanden, defecte hardware of problemen met stuurprogramma's.
  7. BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO: deze fout treedt op als er problemen zijn met het systeemconfiguratiebestand, meestal veroorzaakt door beschadigde systeembestanden, onjuiste BIOS-instellingen, of problemen met de harde schijf.

Noteer of sla deze foutcodes op voor als je later een professional moet inschakelen.

Hoe los ik Blue screen of Death op?

Afhankelijk van het probleem, zijn er verschillende oplossingen om een Blue Screen of Death op te lossen.

Hoe los ik Blue screen of Death op?

Optie 1: noteer de foutmelding

Noteer de foutcode en eventuele bijhorende berichten die op het Blue Screen of Death verschijnen. Deze staan meestal onderaan het scherm. Zoek de code op internet of op de website van Microsoft. Neem een screenshot van je windows-pc of mac om de details op te slaan.

Optie 2: start je computer opnieuw op

Soms is een BSoD een tijdelijk probleem dat je simpelweg oplost door je computer opnieuw op te starten. Indien de foutmelding zich herhaalt, gaat het waarschijnlijk om een diepliggender euvel.

Optie 3: controleer je geïnstalleerde hardware

Heb je net nieuwe hardware geïnstalleerd? Dan ligt het probleem misschien wel daar. Controleer of alles correct is aangesloten en of er geen tekenen van fysieke schade zijn. Voer indien nodig diagnostische tests uit op je hardware om te controleren op defecten. Veel computers hebben ingebouwde tools die je kan gebruiken om het geheugen, de harde schijven en andere componenten te testen.

controleer op stuurprogramma-updates

Optie 4: controleer op stuurprogramma-updates

Zorg ervoor dat al je stuurprogramma’s up-to-date zijn. Check de website van de fabrikant van je computer of componenten voor de nieuwe stuurprogramma’s.

Windows-updates en patches verhelpen de meeste problemen die leiden tot BSoD. Zijn de updates juist de reden waarom je nu een blauw scherm krijgt? Start je laptop dan opnieuw op in veilige modus. Dit doe je als volgt:

  1. Druk gedurende 10 seconden op de aan-uit knop.
  2. Start de computer weer op.
  3. Wanneer Windows opstart, herhaal je stap 1.
  4. Laat de computer helemaal opstarten, zo kom je terecht in de herstelmodus.
  5. Selecteer: probleemoplossing > geavanceerde opties > opstartinstellingen > opnieuw opstarten.
  6. Je krijgt een lijst met opties: selecteer de 5e optie of druk op de F5-knop voor veilige modus met netwerkmogelijkheden.
  7. Je laptop start nu op met basisfuncties. Verwijder de laatst geïnstalleerde software.

Ben je nieuw met Windows? Onze experts bij MediaMarkt helpen je graag op weg met de toetsenbordtekens van Windows.

controleer op malware

Optie 5: voer een systeemherstel uit

Is het Black Screen of Death verschenen na het installeren van nieuwe software of updates? Probeer het systeem terug te zetten naar een eerdere status met behulp van systeemherstel.

Optie 6: controleer op malware

Voer een grondige scan uit met een antivirusprogramma om te testen op malware.

Krijg je het probleem niet opgelost of ervaar je ook wifiproblemen? Contacteer onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn