MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is HDR en hoe werkt het?

Anouk8 DECEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Als je een nieuwe tv op je wishlist hebt staan, dan heb je de term HDR vast wel al eens voorbij zien komen. HDR staat voor High Dynamic Range, een beeldtechniek die op de schermkwaliteit van een toestel slaat. Andere afkortingen die je vaak tegenkomt als je een tv zoekt, zijn 4K, UHD en SDR. We verduidelijken wat deze begrippen nu precies betekenen en waarop je moet letten bij de aankoop van je tv.

Wat zijn de voordelen van High Dynamic Range voor televisies?

Wat zijn de voordelen van High Dynamic Range voor televisies?

High Dynamic Range of kortweg HDR is een techniek die ervoor zorgt dat je tv-scherm zowel heel donkere als heel lichte beelden gedetailleerd weergeeft. HDR-beelden zijn kleurrijker, helderder en realistischer dan SDR-beelden (wat dan weer staat voor Standard Dynamic Range). De voordelen van HDR voor je tv zitten dus vooral in een groter contrastbereik en een breder kleurengamma. Met andere woorden: je krijgt een beeldweergave met rijkere kleuren, meer subtiele kleurverschillen, meer realisme en meer contrasten. Zo zie je elk klein detail van een scène in een donkere grot, maar geniet je ook van heldere beelden op een zonovergoten strand.

Welke soorten HDR zijn er en wat zijn de verschillen?

Welke soorten HDR zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan ondertussen al verschillende soorten HDR, zoals HDR10, HDR10+, HLG HDR en Dolby Vision. Al deze types HDR bouwen eigenlijk gewoon verder op dezelfde basis, maar ze hebben elk hun eigen klemtonen en extraatjes. Zo biedt HDR10+ een nog betere beeldkwaliteit dan HDR10 en is Dolby Vision een licht aangepaste HDR-tegenhanger. Wat je vooral moet onthouden, is dat niet elk HDR-formaat ondersteund wordt door alle bronnen. Je let er dus best op dat je HDR-tv hetzelfde HDR-formaat heeft als je blu-rayspeler of je favoriete streamingdienst, bijvoorbeeld. Zo geniet je altijd van een optimale beeldkwaliteit.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen HDR, SDR en 4K?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen HDR, SDR en 4K?

Het verschil tussen HDR vs. SDR is vrij eenvoudig: HDR (High Dynamic Range) is de opvolger van SDR (Standard Dynamic Range). Deze nieuwere beeldtechniek geeft beter kleurcontrasten en -nuances weer in zowel lichte als donkere beelden op je tv-scherm. Kijk je daarentegen naar HDR versus 4K, dan zie je dat dit eigenlijk helemaal geen concurrerende begrippen zijn. Integendeel, beide technologieën zijn belangrijk voor een goede beeldkwaliteit. De afkorting 4K geeft namelijk aan dat je tv een Ultra High Definition-resolutie (UHD) heeft van maar liefst 8,3 miljoen pixels. De combinatie van 4K en HDR zorgt dan ook voor een levensechte beeldweergave op je tv.

Welke televisies hebben HDR-ondersteuning?

Welke televisies hebben HDR-ondersteuning?

Tegenwoordig ondersteunen de meeste tv’s HDR-beelden, maar niet op elk toestel komt HDR even goed tot zijn recht. Voor de beste HDR-ervaring koop je best een televisie met een oledscherm of een Qled-display. Die zijn doorgaans prima geschikt om heel heldere beelden met veel contrast in HDR-formaat weer te geven. Let ook goed op de lichtsterkte van de tv – uitgedrukt in nits –, want hoe hoger die is, hoe meer nuance je krijgt tussen helderheid en contrast. En ook het kleurbereik van de televisie maakt een verschil. Zo geniet je optimaal van HDR op een tv met een kleurdiepte van 10 bit (in plaats van 8 bit).

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over