Een oledtelevisie maakt gebruik van oledtechnologie, waarbij elke pixel van het scherm afzonderlijk wordt aangestuurd door een ledlampje. Dat betekent dat elke individuele pixel kan oplichten, waardoor elk detail op het scherm tot op de pixel kan worden verlicht. Op dezelfde manier kan elke pixel afzonderlijk uitgeschakeld worden, wat ervoor zorgt dat je tv of smart-tv uitzonderlijk diepe zwartwaarden weergeeft. Met andere woorden: donkere beelden zien er nog realistischer en genuanceerder uit en je krijgt diepe contrasten tussen lichte en donkere kleuren. Een oled-tv heeft bovendien altijd een beeldresolutie van 4K of 8K, zodat je optimaal kunt genieten van HDR-beelden.
Oled vs. Qled: wat zijn de verschillen en wat past het best bij jou?
De beeldkwaliteit van een televisie is zonder twijfel een van de belangrijkste specificaties waarop je moet letten als je een nieuwe tv kiest. Je komt dan al snel uit bij oled en Qled, 2 schermtechnologieën die de beeldkwaliteit van je tv of smart-tv bepalen. Wat zijn de verschillen tussen deze technieken en hoe beïnvloedt het je kijkervaring? MediaMarkt zet alle info over oled en Qled op een rij.
Wat is een oled-tv?
Wat is een Qled-tv?
De term Qled werd door Samsung bedacht. Een Qled-tv is uitgerust met achtergrondverlichting. De pixels van het scherm worden opgelicht via een laag kleine nanokristallen – Quantum Dots – die tussen het tv-scherm en de achtergrondverlichting zit. De nanokristallen filteren zo het licht dat op de pixels valt en dat vertaalt zich in een groter kleurbereik met levensechte kleuren en meer nuances. Net zoals een oled-tv ondersteunt een Qled-tv altijd beelden in 4K- of 8K-resolutie, zodat je geniet van een haarscherpe beeldkwaliteit. Alle Qledtelevisies zijn bovendien uitgerust met High Dynamic Range, zodat je ook een groter contrastbereik krijgt.
Wat is het belangrijkste verschil tussen oled en Qled?
Het grootste verschil tussen oled en Qled zit in het contrast en het kleurbereik. Oled-tv’s pakken uit met de diepste contrasten, zodat zwart echt als gitzwart wordt weergegeven. Donkere beelden zien er ook gedetailleerder en genuanceerder uit dan op een Qledscherm. De grootste troef van de Qledtechnologie is dan weer het kleurvolume. Je krijgt op een Qled-tv dus levendigere kleuren en meer kleurschakeringen te zien. Daarnaast heeft een oled-tv een bredere kijkhoek. Ook als je schuin voor de tv zit, geniet je dus van dezelfde beeldkwaliteit. Daar staat tegenover dat je bij een Qledtelevisie minder last hebt van lichtreflectie op het scherm.
De voordelen van een oled-tv op een rij
Dit zijn de belangrijkste pluspunten van een televisie met een oledscherm
- Een groot contrast tussen donkere en lichte beelden en kleuren
- Diepe zwartwaarden
- Een grote kijkhoek
- Een dun scherm (door de afwezigheid van achtergrondverlichting)
- Vloeiende, heldere beelden
- Superieure beeldkwaliteit in combinatie met 4K of 8K en HDR
De voordelen van een Qled-tv op een rij
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een televisie met een Qledscherm:
- Een breed spectrum aan kleuren en kleurtinten
- Een hoge piekhelderheid (ook overdag geniet je van heldere beelden)
- Goed bestand tegen lichtreflectie
- Geen beeldretentie (lang getoonde beelden branden niet in – ze blijven met andere woorden niet zichtbaar in de volgende scène)
- Vloeiende, heldere beeldenSuperieure beeldkwaliteit in combinatie met 4K of 8K en HDR
Qled vs. oled: wat is de beste tv voor jou?
Of je nu kiest voor een Qled-tv of een toestel met een oledscherm, je kunt sowieso rekenen op een uitstekende beeldkwaliteit. Wat de beste schermtechnologie is voor jou, hangt dus vooral af van wat je het belangrijkste vindt. Wil je de diepste zwartweergave en oneindige contrasten tussen licht en donker? Dan is een oledtelevisie een prima keuze. Vind je heldere kleuren en genuanceerde kleurschakeringen belangrijker, dan kun je beter gaan voor een Qled-tv. Wat je ook beslist, in combinatie met een resolutie van 4K of 8K en beelden in High Dynamic Range geniet je van een hoogwaardige kijkervaring.