MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke multiroom speaker kopen? Wij geven je advies & tips

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wil je graag muziek in meerdere kamers beluisteren en je speakers allemaal via een app bedienen? Dan droom je van een multiroom-systeem dat via WiFi werkt. Het is de wens van elke muziekliefhebber: draadloze speakers en zelfs een multiroom-versterker of -soundbar die gewoon alle muziek afspeelt die je maar wilt. In dit artikel vertellen we je alles over multiroom-audio. Heb je nog bijkomende vragen, dan kun je altijd terecht in een MediaMarkt-winkel in de buurt. Of stel je vragen via mail of telefonisch aan de medewerkers van Mediamarkt.be.

Multiroom kiezen : budget, middenklasse of premium

Multiroom kiezen

Multiroom-speakers zijn veelzijdige producten. De meeste fabrikanten bieden je niet een toestel aan, maar laten je kiezen uit meerdere modellen. Het is net als een LEGO-set: je kiest de apparaten die je nodig hebt en bouwt daarmee het multiroom-audiosysteem dat bij je past. Naast draadloze speakers zijn er ook versterkers (waar je eigen luidsprekers aanhangt), streamers (die je aansluit op je bestaand muzieksysteem), soundbars voor je tv en soms zelfs surroundversterkers. Draadloze multiroom-speakers zijn natuurlijk de makkelijkste optie, want je plaatst ze overal en je hebt niets meer nodig. Enkel een WiFi-netwerk is vereist.

Budget: multiroom-speakers tot 160 euro

Veel fabrikanten van multiroom-speakers maken draadloze speakers in drie formaten. Het werkt een beetje als S-M-L bij kleding: small, medium en large, of klein, middelgroot en groot. Goedkope multiroom-speakers zijn vaak de small-versie, geschikt voor kleinere kamers en ideaal voor occasioneel luisteren en achtergrondmuziek.

Multiroom kiezen : budget, middenklasse of premium

Middenklasse: multiroom-speakers van 160 euro tot 450 euro

In de middenklasse vind je speakers die wat groter zijn. Ze hebben meer vermogen en kunnen daarom luider spelen zonder vervorming. Ideaal voor een grotere keuken of eetkamer, bijvoorbeeld. Deze speakers hebben soms ook extra’s, zoals een waterbestendige behuizing (voor gebruik in de badkamer) en een betere afwerking.

Premium: multiroom-speakers vanaf 450 euro

Multiroom-speakers uit de duurste klasse bieden de beste geluidskwaliteit. Ze bevatten meer luidsprekers, waardoor bassen dieper klinken en details helder en fris blijven. Bovendien hebben ze meer vermogen, waardoor ze grote kamers probleemloos vullen met muziek.

Welk multiroom-systeem kopen ? Een overzicht van alle multiroom-specificaties

Welk multiroom-systeem kopen ?

Uitgangsvermogen

Het vermogen van een multiroom-speaker vertelt je vooral bij welke grootte van kamer ze passen. Vermogen, uitgedrukt in watt, is een beetje zoals de topsnelheid van een auto. Je gaat misschien nooit zo snel gaan (zo luid), maar het zegt ook iets over de prestaties aan lagere snelheden. Een speaker die op zijn maximale volume speelt, loopt immers tegen zijn limieten aan en kan zelfs vervormd klinken.

Batterij

De meeste multiroom-speakers zijn bedoeld om aan een stopcontact te hangen. Er zijn sommige modellen die wel een batterij hebben, maar die zijn eerder zeldzaam. Zoek je dat toch, dan moet je misschien een Bluetooth-speaker overwegen. Deze zijn vaak uitgerust met een batterij en zijn ideaal voor gebruik buitenshuis.

Welk multiroom-systeem kopen ? Een overzicht van alle multiroom-specificaties

Formaat

Hoe groter de speaker, hoe beter hij in staat is om geluid vol en gedetailleerd weer te geven. In het bijzonder bassen profiteren van een grotere luidspreker. Toch zijn er ook kleine speakers die goed presteren. Het komt allemaal neer op in welke ruimte je een multiroom-speaker wilt gebruiken. Een pluspunt bij veel multiroom-speakers is dat je met twee stuks een stereopaar kunt vormen. Door in een grote kamer twee kleinere speakers verder uit elkaar te zetten, krijg je vaak een beter geluid dan met een grote.

Connecties (USB, jack)

Bij multiroom-speakers beluister je muziek meestal via WiFi. Sommige speakers hebben ook een USB-poort waar je een USB-stick met muziekbestanden kunt inpluggen. Die muziek kun je dan ook doorsturen naar andere speakers elders in het huis.

Multiroom-systemen vergelijken

Multiroom-systemen vergelijken

Hoe vergelijk je multiroom-speakers? Bij je vergelijking moet je eigenlijk iets ruimer kijken dan enkel de speaker zelf, aangezien multiroom-audio draait rond muziek in meerdere kamers. Vaak kunnen enkel speakers van hetzelfde merk met elkaar samenwerken. Je moet dus mogelijk verder denken dan je huidige aankoop. Wil je bijvoorbeeld nu een draadloze speaker, maar over een paar maanden ook een oplossing voor je tv-geluid, dan kies je best voor een multiroom-systeem dat ook een soundbar omhelst.

Even belangrijk is je afvragen vanaf welke bron je muziek wilt beluisteren. Ben je abonnee bij een bepaalde streamingdienst, zoals Spotify of Deezer, dan kies je uiteraard best voor een speaker die deze ondersteunt. Een speaker met AirPlay (als je een mobiel Apple-toestel gebruikt) of Chromecast geeft je ook veel opties qua streaming. AirPlay 2 en Chromecast hebben als voordeel dat ze merkonafhankelijk zijn. Bij die twee technologieën kun je dus wel merken combineren. Het koppelen van speakers in zones is wel iets omslachtiger.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn