De meeste soundbars en AV-receivers verbind je via een standaard HDMI-kabel met de HDMI ARC-poort van je tv. Dat is een van de HDMI-ingangen op je tv-toestel, aangeduid met de aanduiding ‘ARC’. Indien dat niet het geval is, moet je even de handleiding raadplegen. Doorgaans zal de tv automatisch je nieuwe geluidstoestel detecteren en automatisch het geluid doorsturen. Een groot voordeel van HDMI ARC is dat je met de afstandsbediening van de tv meteen het volume van de soundbar regelt.
Hoe verbind je een soundbar met je televisie?
Beter tv-geluid krijg je door een extra toestel te installeren, zoals een soundbar, soundbase of AV-receiver. Je moet dat toestel verbinden met je tv. Moeilijk is dat niet. Je moet slechts een kabel verbinden - en in sommige gevallen zelfs geen enkele. Welke opties zijn er?
1. Hdmi
2. Optisch of s/pdif
Een optische kabel is de tweede populairste optie. Zo goed als elke tv heeft zo’n uitgang en de dunnere kabels kunnen vrij lang zijn. Je gebruikt deze kabel best als HDMI geen optie is. Een geluidstoestel dat je met een optische kabel aan je tv hangt, moet je met een aparte remote bedienen. Een uitzondering daarop zijn soundbars die de signalen van je tv-remote aanleren, zodat je toch de bestaande afstandsbediening kunt blijven gebruiken.
3. Draadloos
Op nieuwe tv’s kom je steeds vaker de optie draadloos of Bluetooth tegen. Tegelijkertijd zijn er steeds meer soundbars die Bluetooth ontvangen, zodat je ze zonder een kabel met elkaar kunt verbinden. Dit werkt prima, al vinden puristen dat een kabel een betere geluidskwaliteit biedt. In theorie kun je via Bluetooth ook andere audiotoestellen aansluiten, zoals Bluetooth-speakers of -hoofdtelefoons. In de praktijk werkt dat meestal wel, maar kan het ook zijn dat er een lichte vertraging op het geluid zit. Sommige tv’s hebben daarom instellingen om het geluid te vertragen, zodat lipbewegingen opnieuw overeenstemmen met wat er gezegd wordt. Bij Bluetooth blijft je tv-afstandsbediening het volume regelen.
4. 3,5-mm audio
Bij oudere tv’s vind je nog een analoge uitgang, meestal in de vorm van een 3,5-mm jackuitgang (zoals een hoofdtelefoon). Die kun je gebruiken om naar een speaker met eenzelfde ingang te gaan.
Av-receiver biedt het ultieme
Zonder twijfel levert een AV-receiver de meest realistische surroundervaring. Maar we moeten eerlijk zijn: als je kiest voor een AV-receiver, moet je wel meer moeite doen dan als je voor een soundbar gaat. Een AV-receiver veronderstelt dat je speakers plaatst op de juiste plekken in je kamer, met de bijhorende kabels. Een receiver moet je ook goed instellen. Verre van een onmogelijke taak, maar je mag er toch even wat tijd voor uit trekken. De totale kostprijs kan behoorlijk hoog liggen, naargelang waarnaar je streeft. Keerzijde is wel dat een goed afgestelde AV-receiver met speakers echt een thuisbioscoop mogelijk maakt. AV-receivers hebben heel veel ingangen (ook voor oudere consoles en draaitafels, bijvoorbeeld) en ongelooflijk veel streamingopties. Daardoor lijken ze ook heel complex, maar denk eraan: je moet enkel de functies gebruiken die je nodig hebt. Je mag gerust op die 7.1-receiver enkel twee stereospeakers aansluiten!
Instellingen aanpassen
Ben je nog niet klaar voor een apart geluidstoestel? Kijk dan eens in de geluidsinstellingen van je tv. Afhankelijk van het model heb je mogelijkheden om de klank te tunen. Controleer bijvoorbeeld of je tv een aparte geluidsoptie heeft voor muurmontage. Als het geluid dof klinkt, kun je proberen een losstaande tv iets verder van de muur te plaatsen.