MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is NFC?

Jasper12 OKTOBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

NFC, dat staat voor “Near Field Communication”, is een draadloze technologie waarmee apparaten over een korte afstand, meestal enkele centimeters, snel gegevens uitwisselen. Men gebruikt deze technologie vaak voor zaken zoals contactloos betalen, toegangscontrole en het koppelen van mobiele toestellen. Een NFC-chip in een smartphone of betaalkaart communiceert met een NFC-lezer. De grote troef hiervan is de snelheid en het gebruiksgemak.

Wat is NFC?

Wat is NFC?

NFC, of Near Field Communication, is een draadloze communicatietechniek die werkt over een korte afstand, meestal enkele centimeters. NFC bouwt voort op bestaande RFID-technologie (Radio Frequency Identification) en maakt een tweerichtingscommunicatie tussen apparaten mogelijk. Als je 2 NFC-toestellen dicht bij elkaar brengt, creëren ze een elektromagnetisch veld op een radiofrequentie om data te delen. Dit gebeurt allemaal zonder fysiek contact, dus we spreken dan van ‘contactloze’ communicatie. Een veelvoorkomend gebruik is het contactloos betalen. In dat geval zit er een NFC-chip in je smartphone of bankkaart. Wanneer je die in de buurt van een betaalterminal met NFC-capaciteit houdt, wisselen ze automatisch de betalingsgegevens uit om de betaling af te ronden. Een ander voordeel van NFC is het lage energieverbruik. Terwijl actieve toestellen, zoals smartphones, stroom nodig hebben, halen passieve toestellen, zoals NFC-labels, hun energie uit het elektromagnetische veld dat het actieve toestel genereert.

Hoe werkt NFC?

Hoe werkt NFC?

NFC werkt door elektromagnetische inductievelden te gebruiken tussen 2 antennes wanneer ze zich in dichte nabijheid bevinden. Wanneer een NFC-apparaat, zoals een smartphone, dicht bij een ander NFC-object, zoals een betaalterminal, komt, genereren ze samen een elektromagnetisch veld. Via dit veld wisselen ze gegevens uit. Dit veld bestaat alleen wanneer de apparaten dicht bij elkaar zijn, wat bijdraagt aan de veiligheid van de technologie. Een knap kenmerk van NFC is dat het zowel met actieve toestellen (zoals smartphones die info kunnen sturen en ontvangen) als met passieve toestellen (zoals NFC-stickers die enkel info verzenden) werkt. Bij contactloos betalen, bijvoorbeeld, communiceert de actieve smartphone met de passieve chip in een bankkaart, en de transactie gebeurt daardoor snel en efficiënt.

Betalen met je smartphone via NFC?

Betalen met je smartphone via NFC?

Betalen met je smartphone via NFC gaat vlot en eenvoudig. Eerst installeer je een digitale portefeuille-app, zoals Apple Pay, Google Pay of Samsung Pay, op je gsm en koppel je je bankkaart eraan. Als je wilt betalen, ontgrendel je je gsm en hou je de achterkant tegen de betaalterminal. NFC maakt een veilige verbinding tussen je smartphone en de terminal en ze wisselen de betalingsinfo uit. Meestal bevestigt de transactie zichzelf, zeker voor kleine bedragen zonder dat je een pincode nodig hebt. Daarna verschijnt een bevestiging op je scherm en gaat het bedrag van je rekening.

Hoe veilig is NFC?

NFC is ontwikkeld met de focus op veiligheid. Door de korte afstand, gewoonlijk enkele centimeters, hebben boosdoeners het knap lastig om zomaar verbindingen te leggen of gegevens te pikken. Bijkomend gebruiken tal van NFC-betaalsystemen versleuteling om de gedeelde info veilig te houden. Bij elke betaling maken ze dikwijls een unieke code aan. Dus zelfs als een pientere dief die info bemachtigt, kan hij er later weinig mee aanvangen. Daarbovenop zetten veel smartphones extra beveiligingen in, zoals vingerafdrukherkenning, gezichtsscanning of een pincode, nodig om NFC te gebruiken. Maar gelijk welke technologie vraagt om alert te blijven. Het is raadzaam om steevast de recentste software-updates te installeren, aangezien die doorgaans beter beveiligd zijn. NFC is dus best veilig, maar er slim en doordacht mee omgaan, maakt het nog veiliger.

Waar gebruik je NFC nog meer voor?

Waar gebruik je NFC nog meer voor?

Naast betalen biedt NFC nog tal van andere toepassingen. Met NFC koppel je apparaten aan elkaar: als je bijvoorbeeld je smartphone dichtbij je koptelefoon houdt, zet je direct een bluetooth-verbinding op. NFC-tags, kleine chips die je overal kan kleven, triggeren automatische acties op je smartphone. Denk aan het inschakelen van je wekker wanneer je je telefoon op je nachtkastje legt. Er bestaan ook naamkaartjes met NFC die meteen contactgegevens naar een smartphone sturen. Daarnaast vind je het terug in toegangssystemen, zoals deurvergrendelingen, en als ticketing in de tram of bus. Kortom, met NFC vereenvoudig en versnel je heel wat dagelijkse handelingen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn