MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is een eSIM en hoe werkt het?

Jasper29 JANUARI 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

De eSIM, of 'embedded simkaart', vervangt de traditionele fysieke simkaart door een ingebouwde chip in de telefoon. Deze chip slaat gegevens en nummers digitaal op. Wanneer je een nieuwe telefoon aanschaft of naar een andere provider overstapt, download je simpelweg de gegevens van je oude eSIM naar je nieuwe. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat is het verschil tussen een eSIM en een normale simkaart?

Wat is het verschil tussen een eSim en een normale simkaart?

Het verschil tussen een normale simkaart en een eSIM is simpel. Een normale simkaart is een fysiek kaartje met een chip erop. Dit kaartje maakt verbinding met het netwerk van je provider, zoals Proximus of Telenet. Je telefoonnummer is uniek aan deze simkaart gekoppeld. Een nieuwe telefoon betekent het overzetten van je simkaart. Bij een providerwissel ontvang je een nieuwe.

In tegenstelling tot de traditionele simkaart is een eSIM een ingebouwde chip in je smartphone, wat het wisselen van losse kaartjes overbodig maakt. Je gegevens en nummers zijn digitaal bewaard. Bij een nieuwe telefoon of providerwissel verplaats je eenvoudig de data van je oude naar je nieuwe eSIM, wat een hoge mate van flexibiliteit biedt.

Let wel op: niet elke smartphone ondersteunt eSIM. Ook moet je provider eSIM-abonnementen aanbieden.

Waarom heb je een eSIM nodig?

Waarom heb je een eSIM nodig?

Een eSIM is een must door zijn talrijke voordelen. Deze digitale kaart is herschrijfbaar: bij een abonnementswijziging of overstap naar een andere provider hoef je alleen maar de nieuwe gegevens naar je telefoon te downloaden. Ook maakt een eSIM het gebruik van 2 telefoonnummers op één toestel eenvoudiger, uitermate geschikt voor als je op reis een lokale simkaart nodig hebt, of zakelijk en privé op dezelfde telefoon gescheiden wilt houden. Bovendien bespaart een eSIM ruimte in je smartphone, wat fabrikanten meer vrijheid geeft voor bijvoorbeeld het plaatsen van een grotere batterij. Hierdoor zijn ze tegenwoordig ook steeds vaker terug te vinden in smartwatches. En omdat je een eSIM niet per post hoeft te ontvangen en geen plastic bevat, is het een duurzamere keuze.

Hoe werkt eSIM op je smartphone en hoe activeer je eSIM?

Hoe werkt eSIM op je smartphone en hoe activeer je eSIM?

Om eSIM op je smartphone te gebruiken en te activeren, volg je deze stappen:

1. Kijk eerst of je smartphone eSIM ondersteunt. Niet elke smartphone beschikt over deze mogelijkheid.

2. Check bij je provider of ze eSIM ondersteunen en of je huidige abonnement geschikt is.

3. Na het kiezen van je provider krijg je een eSIM-profiel. Dit kan via een QR-code, een app van de provider of soms rechtstreeks via hun website.

4. Als je een QR-code hebt, ga dan naar de instellingen van je smartphone en zoek naar het gedeelte van mobiele netwerken of eSIM. Scan de QR-code om het eSIM-profiel te activeren.

Hoe werkt eSIM op je smartphone en hoe activeer je eSIM?

5. Volg de instructies op je scherm om de eSIM-installatie af te ronden. Afhankelijk van je telefoon en provider kan dit verschillen.

6. Na installatie is je eSIM actief. Je kan nu net zoals bij een gewone simkaart gebruikmaken van mobiele diensten.

7. Als je telefoon meerdere eSIMs of een combinatie van eSIM en fysieke simkaart ondersteunt, kan je in de instellingen bepalen welk nummer voor welke diensten dient.

Onthoud dat de exacte stappen enigszins zullen variëren afhankelijk van je telefoonmodel en provider. Raadpleeg altijd de handleiding of vraag ondersteuning bij je provider voor specifieke instructies.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn