Heel wat loophorloges, smartwatches en activity trackers beschikken over een ingebouwde hartslagsensor. Die meet je hartslag aan de hand van de uitzetting van je bloedvaten, telkens je hart pompt. De hartslagmeter in het horloge gebruikt hiervoor groen licht dat door je pols schijnt. Een deel ervan komt onder de huid in het bloed terecht. Het licht dat wel reflecteert, vertaalt de hartslagmeter naar hartslagen. Een afzonderlijke hartslagband rond je pols werkt op dezelfde manier. Deze methode meet de hartslag enigszins indirect, waardoor een polsmeting altijd net ietsje achterloopt op je eigenlijke hartslag. De resultaten van de meting zijn daarentegen wel betrouwbaar.
Waarom kiezen voor een hartslagmeter?
Als je tijdens het sporten een polsband of horloge met een hartslagmeter gebruikt, houd je letterlijk een vinger aan de pols wat je gezondheid betreft. De hartslagsensor geeft aan wanneer je hartslag te hoog of te laag is en wanneer je best de intensiteit van je training aanpast. Een hartslagmeter helpt je ook om efficiënter te trainen binnen hartslagzones. Hoe zo’n hartslagmeter precies werkt, lees je hier.
Hoe werkt een hartslagmeter aan je pols?
Liever een hartslagband voor rond je borstkas?
Je kunt je hartslag ook meten met een hartslagband rond je borstkas. Een borstband is doorgaans iets nauwkeuriger dan een polsband of smartwatch met hartslagmeter, omdat hij je hartslagen rechtstreeks detecteert. Een borstband meet evenwel alleen je hartslag. Als je graag je afstand, tijd, bloeddruk, staplengte, slaap, stress en andere gezondheidsgegevens bijhoudt, past een hartslagarmband of een slim horloge met een hartslagsensor beter bij jou. Deze apparaten geven een breder beeld van je gezondheid en welbevinden.
Welke hartslagmeter past bij jou?
Wil je een uiterst precieze hartslagmeting zonder enige vertraging? Kies dan een hartslagband voor rond je borstkas. Daarnaast meten pols- en armbanden met een hartslagsensor naast je hartslag dikwijls ook je bloeddruk. De polsbanden draag je net als een smartwatch om je pols, de armbanden kun je ook om je bovenarm doen. Sommige mensen vinden dit comfortabeler tijdens het sporten. Vele horloges met een hartslagmeter leggen meer vast dan alleen je hartslag. Zo volgen ze onder andere je afgelegde route en afstand, zuurstofsaturatie, slaapritme en stressniveau. Als deze gegevens relevant zijn voor jou, dan is een smartwatch met meerdere sport- en gezondheidsfuncties een logische keuze.