Maria-Lichtmis viert men elk jaar op 2 februari, exact 40 dagen na Kerstmis. Het is een joods-christelijk feest dat voortkomt uit een mix van heidense, christelijke en joodse tradities. Vanuit heidens perspectief gaan de wortels terug tot de Romeinse Parentalia, een jaarlijkse herdenking van de overledenen. Tijdens deze herdenking gebruikten de Romeinen kaarsen en fakkels. De naam 'Maria-Lichtmis' komt van het woord 'kaars' en de Latijnse uitdrukking 'festa candelarum', wat 'feest van de kaarsen' betekent.
Maria-Lichtmis: alle belangrijke informatie en het recept
Pannenkoeken zijn een specialiteit die je met familie en vrienden op de dag van Maria-Lichtmis samen eet. Kom in dit artikel meer te weten over de oorsprong van deze feestdag en ontdek een eenvoudig recept om dit feest in stijl te vieren.
Wat is de datum en oorsprong van Maria-Lichtmis?
Maria-Lichtmis is in 472 door Paus Gelasius I gekerstend. In het christendom komt de oorsprong van Maria-Lichtmis van het feest van de zuivering van de Heilige Maagd Maria: 40 dagen na de geboorte van een kind ontving de moeder een zegen tijdens een zuiveringsceremonie. Ten slotte verwijst Maria-Lichtmis in de katholieke religie naar de opdracht van Jezus in de tempel, 40 dagen na zijn geboorte.
Waarom eet je pannenkoeken met Maria-Lichtmis?
De traditie van Maria-Lichtmis, op 2 februari, markeert het einde van de winter en de terugkeer naar de velden. Boeren, die erg bijgelovig waren, maakten pannenkoeken met het overgebleven meel van het vorige jaar om geluk en voorspoed voor hun huishoudens te brengen. Bovendien symboliseren de ronde en goudkleurige pannenkoeken de zon en roepen ze de terugkeer van mooi weer op. Pannenkoeken eten is dus een eerbetoon aan de seizoenscyclus en de terugkeer van de lente.
Het recept voor pannenkoeken met Maria-Lichtmis
Om je pannenkoekenfeest te laten slagen, volg je dit snelle en heerlijke recept.
Benodigde ingrediënten voor ongeveer 10 pannenkoeken:
- 1/2 liter melk
- 250 gram bloem
- 3 eieren
- 50 gram boter of 2 eetlepels olie
- 25 gram suiker (optioneel)
- Een snufje zout
- Zeef de bloem in een kom.
- Voeg de suiker, het zout en de eieren toe.
- Meng het geheel met een handklopper of mixer.
- Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je klopt, tot een glad beslag ontstaat.
- Meng daarna gesmolten boter of olie door het beslag.
- Dek de kom af met een handdoek en laat het beslag een uur op kamertemperatuur rusten.
- Smelt boter in een pan of op je pannenkoekenplaat en giet er een pollepel beslag in.
- Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.
Het leuke aan dit dessert is de eindeloze variatie aan toppings. Serveer je pannenkoeken bijvoorbeeld met karamel, confituur, honing, suiker, citroensuiker, vanillesuiker, chocopasta en slagroom.
De liefhebbers van hartige pannenkoeken kunnen geraspte kaas, ham, champignons, eieren of bechamelsaus kiezen.