MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe werkt een koelkast?

Amina29 MAART 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Elk huishouden heeft minstens een koelkast, sommige zelfs meerdere. Dat is al zo sinds 1911 en het is vandaag de dag nog steeds een onmisbaar huishoudtoestel. De luxe van een ijskast die je voeding langer koud en vers houdt, is niet meer weg te denken. Hoe een koelkast exact werkt, leggen onze experts graag voor je uit.

Hoe werkt de koelcylcus van een koelkast?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt een koelkast geen koude lucht. Het toestel pompt warme lucht naar buiten. Hiervoor maakt een ijskast gebruik van een verdamper, compressor, condensor, koelgas en een expansieventiel.

Belangrijk om te weten: het gaat hier over de werking van een compressor-ijskast. Dit is de meest gebruikte koelkast.

Hoe werkt de koelcylcus van een koelkast?
  1. Compressor: het proces begint in de compressor, het hart van je koelkast. De compressor comprimeert een koelvloeistof (meestal een gas), waardoor de druk en temperatuur toenemen.
  2. Condensor: de hete, samengeperste koelvloeistof stroomt vervolgens naar de condensor. Hier geeft de koelvloeistof zijn warmte af aan de omgevingslucht. Daardoor koelt de vloeistof af, waardoor het condenseert en verandert in een vloeistof.
  3. Expansieventiel: de vloeibare koelvloeistof gaat dan door het expansieventiel. Dit ventiel verlaagt de druk van de vloeistof plotseling, waardoor het snel verdampt en de temperatuur sterk daalt.
  4. Verdamper: de nu koude koelvloeistof stroomt door de verdamper, een ander spoelsysteem aan de binnenkant van je koelkast. Hier neemt het warmte op van de binnenkant van de koelkast, waardoor de lucht binnen afkoelt. De koelvloeistof verandert weer in gasvorm.
  5. Compressor (opnieuw): de compressor zuigt het gas terug aan, waarna het hele proces opnieuw begint.

De warmte-uitwisseling aan de verdamper en condensor zijn de belangrijkste onderdelen van het proces. Dit moet probleemloos verlopen. Je verdamper mag dus absoluut niet vol zitten met ijs en je compressor moet stofvrij zijn. Stel daarom de temperatuur van je koelkast altijd juist in en maak je ijskast regelmatig schoon. Indien er toch iets misloopt in dit proces, merk je dat al snel aan het verbruik van je koelkast. Het voordeel is dat dit allemaal automatisch verloopt vanaf je je nieuwe koelkast aanzet.

Hoe werkt een absorptie-koelkast of koelkast op gas

Een absorptie-koelkast werkt op een heel andere manier dan een compressor-ijskast. In plaats van een compressor, gebruikt een absorptie-koelkast een warmtebron zoals gas. Deze warmtebron dient als energiebron voor het koelproces. Dat verloopt als volgt:

Hoe werkt een absorptie-koelkast of koelkast op gas
  1. Verdamping van koelvloeistof: in het koelsysteem van een absorptie-koelkast bevindt zich een mengsel van water, ammoniak en waterstofgas. Dit mengsel circuleert door het systeem. Door de warmtebron verdampt een deel van dit mengel, meestal de ammoniak.
  2. Absorptie: water absorbeert vervolgens de verdampte ammoniak. Dit gebeurt in een deel van het systeem dat de absorptie-unit heet.
  3. Warmteafgifte: de condensor ontvangt de geabsorbeerde ammoniak en water, voert de warmte af, waardoor het ammoniakgas condenseert en weer vloeibaar wordt.
  4. Expansie: het vloeibare ammoniak/watermengsel stroomt vervolgens naar een expansieventiel, waar de druk afneemt. Dit zorgt ervoor dat het mengsel verdampt en afkoelt.
  5. Koeling: de verdamping van het ammoniakmengsel onttrekt warmte aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt.

Deze koelkasten zijn vooral populair op campings of bij gebrek aan elektriciteit.

Hoe werkt een ijsblokjesmachine in de koelkast?

Sommige ijskasten, zoals Amerikaanse koelkasten, zijn uitgerust met een ijsblokjesmachine. De werking hiervan is vrij simpel:

  1. Waterinvoer: je sluit de watertoevoer aan op je waterleiding of vult het reservoir handmatig.
  2. IJsvorming: de machine giet het water in speciale ijsvormen of trays, meestal gemaakt van plastic of siliconen, binnen de ijsblokjesmachine.

Hoe werkt een ijsblokjesmachine in de koelkast?

3. Koeling: de ijsblokjesvormen komen automatisch in een gekoelde omgeving terecht. Deze omgeving is kouder dan het vriespunt, maar niet koud genoeg om het water onmiddellijk te bevriezen. Hierdoor koelt het water geleidelijk af.

4. Bevriezing: terwijl het water afkoelt, begint het geleidelijk te bevriezen, laag voor laag, totdat de ijsblokjes volledig gevormd zijn.

5. Loslaten van ijsblokjes: nadat de ijsblokjes volledig zijn bevroren, duwt een mechanisme de ijsblokjes voorzichtig uit de vormen. Dit gebeurt door de vormen kort op te warmen of door ze te draaien, afhankelijk van het ontwerp van de ijsblokjesmachine.

6. Opslag: de ijsblokjes verzamelen zich in een speciale bak of opslagruimte binnen de ijsblokjesmachine totdat ze klaar zijn voor gebruik.

7. Herhaal proces: zodra je de ijsblokjes gebruikt, begint het proces opnieuw.

Het belang van weten hoe een koelkast werkt

Door te begrijpen hoe een koelkast werkt, spoor je eenvoudiger eventuele problemen op. Je weet waar het mis kan gaan en hoe je op het juiste moment kunt ingrijpen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn