Het regelmatig ontdooien van je koel-vriescombinatie of koelkast is een essentieel onderhoud dat veel voordelen biedt voor zowel het apparaat als de gebruiker. Na verloop van tijd kan er zich ijs ophopen in het vriesvak, wat niet alleen de beschikbare ruimte vermindert, maar ook de efficiëntie van de frigo nadelig beïnvloedt. Bij ijsvorming dient de koelkast namelijk veel harder te werken, waardoor je meer energieverbruik hebt. We raden aan om je ijskast ongeveer 6 keer per jaar te ontdooien. Is je frigo echter voorzien van de No Frost-functie, dan kom je toe met 2 ontdooisessies per jaar.
Hoe ontdooi je een koelkast?
Voor optimale prestaties en energiezuinigheid van je koelkast of koel-vriescombinatie is regelmatig ontdooien cruciaal. Dit eenvoudige proces vereist specifieke stappen om zowel schade te voorkomen als efficiëntie te garanderen. Op deze pagina leggen we uit hoe.
Waarom en hoe vaak ontdooi je een koelkast?
Hoe ontdooi je een koel-vriescombinatie?
Het ontdooien van je koel-vriescombinatie om deze schoon te maken of uit te zetten als je op vakantie gaat of langere tijd van huis bent, pak je als volgt aan:
Stap 1: schakel de koelkast uit.
Stap 2: haal je koelkast leeg.
Stap 3: ontdooi je diepvries.
Stap 4: laat het ijs ontdooien.
Stap 5: maak het vriesvak schoon.
Stap 6: zet de koelkast weer aan.
Stap 1: schakel de koelkast uit
Kies een dag waarop je voldoende tijd hebt om je koelkast aan te pakken. Schakel je koelkast uit of zet je frigo op de ontdooistand, mits deze beschikbaar is.
Stap 2: haal je koelkast leeg
Haal al het eten uit je koel-vriescombinatie of koelkast en bewaar op een koele plek of in een koelbox.
Stap 3: ontdooi je diepvries
Laat de deuren van zowel het koel- als vriesgedeelte openstaan om het ijs natuurlijk te laten smelten en leg handdoeken of plaats bakken rondom de frigo om het smeltwater op te vangen.
Stap 4: laat het ijs ontdooien
Als er veel ijsvorming is, kan het best lang duren vooraleer het ijs op een natuurlijke wijze gesmolten is. Versnel het ontdooiproces eventueel door een pan met heet water in het vriesgedeelte van je koel-vriescombinatie te zetten.
Stap 5: maak het vriesvak schoon
Zodra al het ijs is gesmolten, maak je de binnenkant van zowel het koel- als vriesgedeelte proper met een mild reinigingsmiddel of een mix van water en baking soda. Reinig ook de rubbers van de deuren van je ijskast om schimmel en bacteriën te verwijderen. Vervolgens droog je de binnenkant van de frigo af met een propere absorbeerbare doek. Ten slotte laat je de deuren een tijdje openstaan om alles goed te laten luchten.
Stap 6: zet de koelkast weer aan
Als je je koelkast met diepvries weer wilt gebruiken, zet hem dan aan maar wacht tot de gewenste temperatuur is bereikt voordat je je voedingswaren teruglegt. Wanneer je je frigo opnieuw in gebruik gaat nemen, plaats dan de inhoud terug nadat je koelkast de ideale temperatuur heeft bereikt.
Let op: als je je koelkast of koel-vriescombinatie uitzet omdat je langere tijd van huis zal zijn, laat de deuren dan open om schimmel en nare geurtjes te voorkomen.