Het schoonmaken van een barbecue is heel belangrijk. Als je dit niet onmiddellijk doet, zal de barbecue de volgende keer rook produceren bij het aansteken en zullen je vlees en groenten verbranden. Verwijder daarom eerst de grote etensresten van de BBQ terwijl het rooster nog warm is. Gebruik hiervoor een borstel die geschikt is voor barbecues, zodat je het rooster niet beschadigt en de etensresten er vlot af gaan. Gebruik daarna een zeepsopje en een spons of doek om het overige vuil te verwijderen. Als de kolen gedoofd zijn, haal je ze uit de barbecue en veeg je het stof weg. Eens de kuip leeg is, gebruik dan een doek en zeepsop om de barbecue af te kuisen. Vermijd schuurmiddelen.
Voorkomen is soms beter dan genezen. Voor je begint te barbecueën, smeer je het rooster in met olijf- of zonnebloemolie zodat het vlees niet aan de grill blijft kleven. Als je geen olie hebt, kun je ook wat citroensap gebruiken om het rooster mee in te wrijven.