MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe was je je kleding?

Bram9 FEBRUARI 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

Op hoeveel graden mag je kleding wassen?

Het is belangrijk om je kleding op de juiste temperatuur te wassen. Niet alleen is de temperatuur van invloed op het verbruik van je wasmachine, en ga je hier dus best bedachtzaam mee om, maar ook je kleding kan behoorlijk afzien van een foute temperatuur. Sommige stoffen zijn gevoeliger voor warmte en mag je alleen op lagere temperaturen wassen. Raadpleeg daarom goed de instructies op het waslabel van elk kledingstuk, als je je was sorteert. Wij helpen je hier alvast op weg.

Op hoeveel graden mag je kleding wassen?
  • Koude (hand)was: dit programma is geschikt voor delicate stoffen zoals wol, kant of zijde, en voor kledingstukken die gevoelig zijn voor krimpen. Als je kleding gebaat is bij een lage temperatuur, staat er in het waslabel een indicatie ‘koud wassen’ of een symbooltje van een teiltje met een handje erin. Dit is het symbool voor handwas.
  • Warme was: dit verwijst naar het wassen van kleding op een temperatuur van 30°C of 40°C. Warme was is geschikt voor normale kledingstukken van katoen, linnen, polyester, viscose of een gemengde textielsoort. Meestal is het voldoende om kledij op 30°C te wassen, ook als het waslabel 40°C aangeeft. Door op 30°C te wassen bespaar je energie, terwijl je je was toch voldoende proper krijgt. Zo kun je kleding die je zowel op 30°C als op 40°C mag wassen, samen sorteren. 40°C, al dan niet met voorprogramma, is met name geschikt voor kledij die zeer vuil is.

Hoe vaak mag je kleding wassen?

Hoe vaak je je kleding mag wassen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type kledingstuk, de stof, het gebruik en de mate van transpiratie.

Hoe vaak mag je kleding wassen?
  • Na elk gebruik: ondergoed en sokken was je na elk gebruik, omdat ze in direct contact komen met de huid en gevoelig zijn voor ophoping van bacteriën en zweet.
  • Na een of 2 keer dragen: over het algemeen was je shirts en blouses na enkele keren dragen, afhankelijk van het weer, de activiteit en de mate van zweten.
  • Wekelijks: het is beter om beddengoed en handdoeken wekelijks te wassen vanwege de ophoping van bacteriën, huidschilfertjes en vocht.
  • Indien ze vuil zijn: broeken en rokken kan je met gemak meerdere keren dragen voordat je ze wast, tenzij ze zichtbaar vuil zijn of onaangenaam ruiken.

Zo min mogelijk wassen
  • Zo min mogelijk: het is beter om jassen, jacks, jeansbroeken en kleding van delicate stoffen zoals wol of zijde zo min mogelijk te wassen. Over het algemeen geldt ze enkel te wassen als er vlekken op zijn. Door deze stuks overmatig te wassen, kunnen de vezels beschadigen en gaat het kledingstuk sneller kapot. Is je kledingstuk niet vies, maar heeft het toch een onaangename geur? Laat het dan enkele uren luchten door het uit een raam te hangen. Een jeansbroek kan je ook een nacht in een plastieken zak of kussensloop in de diepvries steken. Zo dood je de bacteriën zonder de vezels van je broek te beschadigen.

Volg altijd de wasinstructies die je terugvindt in het waslabel. Sommige kledingstukken zoals mantels of kostuums zijn niet geschikt om zelf te wassen, maar moet je professioneel laten reinigen door een droogkuis.

Op hoeveel graden mag je babykleding wassen?

Op hoeveel graden mag je babykleding wassen?

Babykleding was je meestal op hogere temperaturen om alle bacteriën te doden, en vlekken te verwijderen. Let ook bij babykleding goed op de waslabels, en was niet alles achteloos op 60°C. Sommige stoffen zijn gevoeliger en mag je maximum op 30 of 40°C wassen. Baby’s groeien sowieso al snel, dus aan gekrompen pakjes heb je niets. Om de huid van je baby te beschermen, gebruik je best een wasmiddel voor de gevoelige huid zonder allergenen. De wasverzachter laat je voor je babykleren best terzijde. Hierin zitten geurstoffen die de gevoelige babyhuid kunnen irriteren. Ook is het verstandig, zeker als je een baby hebt, om je wasmachine af en toe zonder was op 90°C te laten draaien. Zo dood je de bacteriën die zich ophopen in de machine.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over