MM logo red

Veel MediaMarkt winkels zijn deze zondag 22 december open! Meer info hier

Er is geen beschrijving van de afbeelding

Welke wasmachine kopen? Wij geven je advies & tips

Bram23 JULI 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Een wasmachine kiezen kan heel simpel of net heel uitdagend lijken. Voor de ene zijn het toestellen die allemaal weinig verschillen, anderen verliezen zich in de vele opties, mogelijkheden en programma’s. De waarheid zit in het midden: er zijn inderdaad goede redenen om een bepaalde wasmachine te verkiezen boven een andere, maar van de complexiteit hoef je geen schrik te hebben. In dit artikel willen we je helpen bij de aankoop van de juiste wasmachine. Heb je toch nog vragen, dan kun je altijd terecht bij MediaMarkt. In de lokale winkel, maar ook online, via e-mail of telefonisch staat we je graag met raad en daad bij.

Wasmachine kiezen: budget, middenklasse or premium

Je hebt goedkope wasmachines en luxetoestellen, met daartussen nog heel wat middenklassers. Waar betaal je nu voor? Prijsverschillen hebben met verschillende zaken te maken, zoals de capaciteit (hoeveel wasgoed je in de trommel kunt steken), het type, een combifunctionaliteit (zoals een ingebouwde droogkastfunctie), het geluidsniveau dat het apparaat produceert en extra functies (zoals fijnmazige wasprogramma’s of een stoomfunctie). Een cruciale eigenschap is de efficiëntie of het verbruik. Een wasmachine wordt in veel gezinnen intensief gebruikt, dus dat is wel belangrijk. Ten slotte heb je het algemene kwaliteitsniveau en de garantieperiode. Wasmachines worden ingedeeld in drie klassen: budget, middenklasse en premium. Hieronder leggen we je de verschillen uit.

budget

Wat kun je verwachten van een goedkope wasmachine? Dit zijn vaak kleine, maar degelijke toestellen, met een bescheiden capaciteit. Het zachte prijskaartje weerspiegelt zich dikwijls in een hoger verbruik en een basisaanbod aan wasprogramma’s. Het zijn ideale toestellen voor studenten of alleenstaanden, of als je op een appartement woont.

In de middenklasse van 300 tot 1.000 euro vind je heel wat wasmachines met uiteenlopende eigenschappen. Zowel kleinere als grotere capaciteiten zijn beschikbaar. Je kunt kiezen uit zowel klassieke wasmachines als was-droogcombinaties. Zuinigere en stillere apparataen kosten meer. Bij wasmachines van pakweg 500 euro en meer kom je innovaties tegen, zoals wasfuncties aan heel lage temperatuur en programma’s voor alle mogelijke textielsoorten.

Wasmachine kiezen: Budget, middenklasse or premium

In het premiumsegment vind je het beste van het beste qua wastechnologie. Denk dan niet enkel aan een hoog vulgewicht. Je hebt ook luxeapparaten die een redelijke capaciteit hebben, maar bijvoorbeeld extreem zuinig of met een app te bedienen zijn. De afwerking en bouwkwaliteit in dit segment zijn erg goed, wat vaak ondersteund wordt door een lange garantieperiode.

Kleuren

wasmachine-kleuren

De meeste wasmachines zijn volgens een ongeschreven conventie wit. Wil je een andere kleur, zoals een zwarte of grijze wasmachine? Die zijn er, maar je zal er iets harder naar moeten zoeken. Kleuropties zijn eerder een eigenschap die je in de middenklasse of bij luxetoestellen vindt.

Wasmachineonderhoud

Een goede wasmachine vereist weinig onderhoud en gaat jaren mee. Als je regelmatig enkele simpele handelingen stelt, wordt de levensduur en gebruiksgenot enorm verlegd. Reinig bijvoorbeeld van tijd tot tijd de lade waarin je wasmiddel deponeert. Dat doe je door de wasmiddellade te verwijderen en met lauw water af te spoelen onder de kraan. Het rubber van de deur kan een verzamelplaats worden voor restjes vuil en schuim. Reinig het met een natte spons, maar niet met de schuurkant. Vergeet daarbij niet tussen de plooien van de rubber te kuisen.

Wasmachineonderhoud

Elke wasmachine heeft een filter. Die controleer je best een keer per maand op objecten als muntstukken, paperclips, knoopjes en andere kleinigheden. Bij het losmaken van de filter zal er water in de machine stromen, dus voorzie een bakje om het op te vangen. Meestal zal de filter aan de voorkant onderaan toegankelijk zijn, wellicht achter een klepje.

 

Om geuren te vermijden, laat je de deur van de trommel tussen gebruik best open, zodat het kan luchten. Af en toe kun je ook een wasprogramma op 90 graden Celsius uitvoeren zonder wasgoed of wasmiddel. Dit voorkomt dat de wasmachine stinkt na een verloop van tijd. Het is een goed idee om je wasmachine een paar keer per jaar te ontkalken. Dit doe je het best met een gespecialiseerde ontkalkingsmiddel. Vermijd azijn of sodazout te gebruiken. Hoewel ze wellicht geen schade aanrichten, kan het zijn dat de verkeerde azijn rubberen dichtingen kan beschadigen en sodazout bepaalde onderdelen, zoals uit aluminium.

Services: herstellingen & installatie

Services: herstellingen & installatie

Een wasmachine is een kostbaar, bedrijfszeker apparaat. Treedt er toch een defect op, dan is het wellicht de moeite waard om ze te herstellen. Maar dat is soms moeilijk in te schatten. Daarom zal de hersteldienst eerst het kapotte toestel onderzoeken en bij een hoger bestekbedrag je contacteren. Binnen de garantieperiode is een reparatie wellicht snel geregeld. Sommige merken bieden als deel van hun garantie zelfs een hersteldienst aan huis. Vooraleer je dat zware toestel in de auto probeert te laden en naar de winkel brengt, is het dus een goed idee om te informeren bij de fabrikant of je MediaMarkt-winkel of dit bij jouw wasmachine het geval is. Bij aankoop heeft het dus zeker zin om de duur van de garantieperiode en hoe eventuele defecten worden afgehandeld, mee te nemen in je beslissing.

Wasmachine kopen waar op letten?

Belangrijke specificaties op een rijtje

Vergeleken met sommige andere elektronische apparaten hebben wasmachines relatief weinig specificaties - maar het zijn wel belangrijke.

Afmetingen

Afmetingen

De afmetingen van de wasmachine bepalen of je het toestel kunt installeren op de voorziene ruimte in je woning. Zeker controleren dus. De wasmachines met trommelopening vooraan heten een voorlader en hebben meestal een breedte van 60 cm. Een bovenlader, waarbij je wasgoed via een opening aan de bovenkant laadt, heeft meestal een standaardmaat van 40 cm. Een belangrijk verschil tussen voor- en bovenladers is de hoogte: voorladers zijn lager (meestal 85 cm), terwijl bovenladers hoger zijn (90 cm of meer). De breedte en hoogte van een wasmachine mag dan min of meer gestandaardiseerd zijn, de diepte is variabel. Afhankelijk van het model en capaciteit zal een toestel meer of minder diep zijn. Dit is dus zeker een afmeting om te checken. Houd er bij het meten rekening mee dat je achter je wasmachine nog wat ruimte nodig hebt voor aansluitingen op water en stroom. Reken op 3 tot 5 cm om alle leidingen goed te leggen.

Vulgewicht

Vulgewicht

 

Kies een capaciteit of vulgewicht dat bij je past. Voor een één- of tweepersoonsgezin heb je meestal voldoende met een machine van 7 kg. Grotere gezinnen tot vijf personen kijken beter naar een toestel met een vulgewicht van 9 kg. Nog grotere capaciteiten zijn handig bij een grote familie en bij bepaalde situaties, zoals oudere kinderen die eenmaal per week terugkeren van kot met een grote zak vol vuile was.

Verbruik

Verbruik

Een wasmachine is een groot elektronisch toestel met een zeker verbruik. Net zoals bij een diepvriezer en koelkast kan het kiezen voor een zuiniger model je op jaarbasis geld besparen. Een verschil met die twee andere apparaten is dat een wasmachine niet continu wordt gebruikt.

De zuinigheid van een wasmachine is gemakkelijk te bepalen. In de winkel of op MediaMarkt.be wordt bij elk toestel een energielabel getoond, met een lettercode en een kleurbalk om aan te geven in welke verbruiksklasse de wasmachine zit. A+++ is het zuinigste.

Lager op het etiket vind je gedetailleerde informatie over het water- en stroomverbruik. Als je dus vooraf even nagaat hoeveel je betaalt voor een liter water en een kWh, dan kun je dus meteen bepalen wat een bepaalde wasmachine je gaat kosten. Het is de moeite waard om de cijfers te bekijken, want zelfs binnen de categorie A+++ bestaan er grote verschillen. In de praktijk zal het reële verbruik afhangen van hoe vaak je wast, de wastemperatuur en het gekozen programma. Als je wast aan 90 graden Celsius met een voorwascyclus, zal je uiteraard een hoger verbruik optekenen dan bij een kort programma aan 40 graden Celsius.

 

 

Toerental

 

Een hoger toerental heeft op zich weinig invloed op het wasresultaat, maar wel op hoe droog je kleding uit de wasmachine komt. De gebruikte toerental kun je manueel instellen of zal bepaald worden door het gekozen wasprogramma.

Accessoires

Accessoires

Er zijn een aantal accessoires die het gebruik van je wasmachine aangenamer en handiger maken. Bij je wasmachine heb je een afvoerbuis en een toevoerslang voor water ontvangen. Het kan dat deze te kort zijn. Doorgaans kun je ze makkelijk vervangen door langere exemplaren, want de gebruikte aansluitingen zijn standaard.

 

Een comfort verhogende extra is een verhoger of sokkel voor een voorlader. Dit plaats je onder de wasmachine, zodat hij hoger komt te staan. Hierdoor moet je niet zo veel bukken om de trommel in en uit te laden. Vaak dubbelt het verhoog als lade waarin je wasmiddel en accessoires kwijt kunt.

accessoires

Ben je van plan om de wasmachine onder of boven de droger of droogkast te plaatsen? Controleer of dit mag van de fabrikant. Een speciale stapelkit kan deze plaatsing veiliger en stabieler maken.

 

Bij de installatie van je wasmachine is het belangrijk dat het toestel waterpas wordt geplaatst. Dit beperkt vibraties en geluid. De poten van de wasmachine zijn in hoogte verstelbaar om het apparaat echt perfect te plaatsen. Toch kun je nog last hebben van lawaai en vibraties, bijvoorbeeld omdat de ondergrond niet zo stabiel is. Een antitrilmat of trillingsdempers die je onder de poten legt, kan dit probleem snel oplossen.

Overzicht Wasmachinemerken

Bij MediaMarkt vind je wasmachines in alle prijsklassen en van alle merken. Hieronder vind je een overzicht van toestellen, per merk gegroepeerd.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over