Onder het kraansymbool vind je het aantal liters dat het apparaat per cyclus tijdens een eco-programma verbruikt. Om een idee te krijgen van de kosten van dit waterverbruik, vermenigvuldig je dit getal met het bedrag van de gemiddelde actuele prijs van water. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat het waterverbruik van een vaatwasser je per wasbeurt kost, wat helpt bij het maken van een geïnformeerde keuze bij het kiezen van een nieuwe vaatwasser. Het is aan te raden om je vaatwasser regelmatig schoon te maken en de waterstop te resetten. De manier waarop je dit doet, varieert per merk en model, dus is het belangrijk de handleiding zorgvuldig door te nemen. De procedure voor een inbouw-vaatwasser van Siemens kan bijvoorbeeld verschillen van die voor een Beko of een Bosch inbouw-vaatwasser.
Hoeveel verbruikt een vaatwasser?
Het verbruik van water en elektriciteit bij vaatwassers verschilt per merk en model. Energielabels zijn hierbij cruciaal. Zuinige vaatwassers met een hoog label verbruiken minder. Belangrijk dus om hier bij de aankoop op te letten voor een milieuvriendelijke, kostenefficiënte keuze. Meer info vind je op deze pagina.
Hoeveel water verbruikt een vaatwasser?
Het waterverbruik van een vaatwasser kan variëren. Gemiddeld verbruiken moderne vaatwassers per wasbeurt tussen de 10 en 15 liter water. Er is over het algemeen geen significant verschil in waterverbruik tussen inbouw- en vrijstaande vaatwassers; dit hangt meer af van de efficiëntie van het toestel zelf. Het energielabel van een vaatwasser geeft ook het waterverbruik aan.
Hoeveel energie verbruikt een vaatwasser?
Het energieverbruik van vaatwassers verschilt per model en merk. Zo verbruiken moderne vaatwassers gemiddeld ongeveer 1 tot 2 kilowattuur (kWh) per wasbeurt. Er is meestal geen significant verschil in energieverbruik tussen inbouw- en vrijstaande vaatwassers. Het energielabel geeft het verbruik per 100 wasbeurten aan, wat handig is bij het vergelijken van modellen. Een vaatwasser met een hoge energieklasse, zoals klasse A, kost meer bij aankoop, maar levert op de lange termijn grote besparingen op. Na 15 jaar kan dit verschil aanzienlijk oplopen vergeleken met een vaatwasser van energieklasse F. Het kiezen van een energie-efficiënte vaatwasser is dus zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee.
Energiekosten zelf berekenen
Om de energiekosten van je vaatwasser zelf te berekenen, raadpleeg je het energielabel. Dit label toont het verbruik per 100 wasbeurten, wat een nauwkeurige indicatie geeft van het energieverbruik van het toestel. Voor een realistische berekening baseren we ons op gemiddeld 280 vaatwasbeurten per jaar, wat neerkomt op ruim 5 wasbeurten per week, en een energietarief van bijvoorbeeld € 0,30 per kilowattuur. Dit benadrukt het financiële voordeel van het investeren in een energie-efficiënte vaatwasser.
Energie besparen, hoe doe je dat?
Energie besparen bij het gebruik van je vaatwasser is zowel goed voor het milieu als voor je bankrekening. Een energiezuinige vaatwasser kiezen, liefst met een hoog energielabel zoals A, is een effectieve methode. Deze vaatwassers benutten geavanceerde technologieën om het energiegebruik te minimaliseren.
Energie bespaar je ook door je vaatwasser enkel te laten draaien als hij vol is, wat het aantal wasbeurten en dus het energieverbruik vermindert. Kies voor het eco-programma of een lager temperatuurprogramma voor minder vuile vaat om nog meer te besparen. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van filters en sproeiarmen, houdt je vaatwasser efficiënt. Bovendien kan je nog meer energie besparen door na het wassen de droogfunctie uit te schakelen en de deur open te laten, zodat de vaat natuurlijk droogt.