De meest voor de hand liggende reden om je thermostaat te vervangen, is omdat hij kapot is. Toch zijn er ook heel wat mensen die hun thermostaat proactief vervangen, met name door een slim alternatief. Een slimme thermostaat helpt je namelijk om energie te besparen. Deze programmeerbare thermostaat laat je toe om de temperatuur in huis automatisch aan je leefstijl aan te passen. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. De thermostaten van Nest zijn hier een mooi voorbeeld van: deze slimme thermostaten houden bij hoe warm jij het graag hebt en zetten zichzelf automatisch lager wanneer je niet thuis bent. Wil je graag minder aan verwarming uitgeven, dan loont het dus zeker om een slimme thermostaat te overwegen.
Zelf aan de slag om je thermostaat te vervangen
Is je thermostaat aan vervanging toe en wil je deze klus graag zelf klaren? In deze blog geven we je enkele praktische tips om de installatie van je nieuwe thermostaat en thermostaatknop soepel te laten verlopen. Je leest hier ook over de voordelen van een slimme thermostaat in je woning.
Waarom zou je je thermostaat vervangen?
Een slimme thermostaat is trouwens niet het enige slimme apparaat dat je dikwijls in energiezuinige smarthomes tegenkomt. Ook slimme verlichting en stekkers dragen aan een lagere energiefactuur bij.
Stappenplan om je thermostaat te vervangen
Een thermostaat vervangen, vereist niet zozeer uitgebreide technische kennis. Wat belangrijker is, is dat je rustig en stap voor stap te werk gaat om de installatie van je nieuwe thermostaat correct uit te voeren. We begeleiden je graag doorheen het installatieproces:
- Schakel altijd eerst de stroom uit voordat je met de installatie begint. Dat doe je door de zekering die de thermostaat van stroom voorziet, uit te zetten. Als je thermostaat met een chauffageketel verbonden is, draai deze dan ook eerst uit.
- Verwijder de oude thermostaat door de bevestigingsschroeven los te draaien en de bedrading los te koppelen. Je maakt best een foto van de bedrading voordat je dit doet, zodat je straks nog weet hoe alles aangesloten was.
- Bekijk waar je nieuwe thermostaat moet komen en teken de schroefgaten op de muur af.
- Als er een montageplaat bij je (slimme) thermostaat zit, monteer je die eerst aan de wand met behulp van de meegeleverde wandpluggen.
5. Nu is het tijd om je thermostaat aan te sluiten op de bedrading. Hoe je dit precies doet, varieert per thermostaat. Volg de instructies in de handleiding van je apparaat om de bedrading correct aan te sluiten. Gebruik als leidraad de foto die je in stap 2 nam.
6. Monteer vervolgens je nieuwe thermostaat en schakel de netstroom weer in. Je thermostaat gaat dan vanzelf aan.
7. Installeer tot slot de slimme thermostaat volgens de handleiding en programmeer de temperatuur en instellingen, zoals tijdschema's, volgens jouw behoeften. Dit doe je via het scherm van de thermostaat of een bijhorende app op je smartphone.
Hoe vervang je een radiatorknop door een thermostaatknop?
Nog een stap die je kunt nemen op weg naar een energiezuinig en veilig slim huis is je radiatorknoppen door slimme knoppen of thermostaatknoppen te vervangen. Zo doe je dat:
- Controleer eerst of er cijfers op je radiatorknop staan. Als dat het geval is, kun je hem zelf vervangen. Staan er geen cijfers op de knop, dan schakel je best een loodgieter in.
- Verwijder voorzichtig de oude radiatorknop. Dit doe je door hem los te draaien of met een moersleutel los te schroeven. Sommige knoppen kun je gewoon van de radiator schuiven of trekken.
- Download de app die bij je nieuwe thermostaatknop hoort en zet de knop aan.
- Installeer de thermostaatknop volgens de instructies in de app.
- Monteer de thermostaatknop op je radiator en test of het lukt om de temperatuur van het toestel met je app aan te passen.
- Je kunt nu de temperatuur in huis via je smartphone of tablet regelen.