MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Energie besparen doe je met een slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme stekkers

Bram4 NOVEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Energie besparen in huis is niet alleen goed voor onze planeet, het helpt je ook om minder uit te geven. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kan doen om thuis minder energie te verbruiken. Zo helpt een slimme thermostaat je om energiezuinig te verwarmen. Ook met slimme verlichting en slimme stekkers bespaar je energie. Hier lees je meer over al deze innovatieve slimme systemen bij je thuis.

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is via wifi verbonden met je thuisnetwerk. Zo verzamelt hij info over je verwarmingspatroon en energieverbruik. Die inzichten gebruikt de thermostaat om je verwarming vervolgens automatisch af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Dat zorgt ervoor dat je heel wat energie en kosten bespaart. Slimme thermostaten zijn doorgaans compatibel met cv-ketels van de meest uiteenlopende fabrikanten. Er wordt ook heel wat aandacht besteed aan het design van slimme thermostaten, zodat ze naadloos opgaan in elk interieur. Een slimme thermostaat kan je bovendien eenvoudig zelf installeren en ook vanop afstand aansturen. Dat gebeurt via een gebruiksvriendelijke app op je smartphone of tablet, waarmee je in enkele swipes of kliks je thermostaat kan regelen. Easy, peasy!

Hoe bespaar je energie met een slimme thermostaat?

Hoe bespaar je energie met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt je op verschillende manieren energie besparen. Eerst en vooral volgt hij je energieverbruik nauwgezet op om je meer inzicht in je patronen en gewoontes te geven. Zo zie je of je op bepaalde (piek)momenten kan besparen door je verwarming wat lager te zetten. Maar het mooiste aan zo’n slimme thermostaat is dat hij automatisch je energieverbruik aanpakt, zodat jij er niet van wakker hoeft te liggen. De thermostaat leert namelijk van je gewoontes, zodat hij na verloop van tijd automatisch je verwarming kan regelen. Zo schakelt hij de chauffage uit als je niet thuis bent en stelt hij een lagere temperatuur in bij het slapengaan. Hoe meer data de slimme thermostaat verwerkt, hoe scherper hij zal programmeren om nog efficiënter en zuiniger te verwarmen. Met sommige slimme thermostaten kan je zelfs de warmte per kamer of zone regelen, zodat je nog meer energie bespaart.

Hoe werkt slimme verlichting?

Hoe werkt slimme verlichting?

Ook met slimme verlichting bespaar je energie in huis. Slimme verlichting is verlichting die je aanstuurt via een app op je smartphone of tablet. De slimme lampen zijn daarvoor verbonden met het internet via wifi, bluetooth of een aparte hub die je aansluit op je router. Met slimme verlichting, zoals Philips Hue, Nanoleaf of WiZ, kan je eenvoudig één of meerdere ledlampen in je huis bedienen. Zo kan je lichten aan- en uitschakelen, dimmen en de kleurtemperatuur aanpassen om meer sfeer in huis te brengen. Je kan ook tijdschema’s instellen zodat je verlichting automatisch aan- en uitgaat op bepaalde tijdstippen. Op die manier ga je bewuster om met je verbruik en bespaar je energie. Bovendien zijn slimme lampen altijd ledlampen. Die verbruiken tot wel 85% minder energie dan gloei- of halogeenlampen en gaan ook nog eens veel langer mee.

Hoe werken slimme stekkers?

Hoe werken slimme stekkers?

Je kan niet alleen je verlichting en verwarming slim maken, maar eigenlijk elk elektrisch apparaat in je huis. Dat doe je met behulp van een slimme stekker, zoals die van Philips Hue of WiZ. Met zo’n slimme schakelaar bedien je al jouw toestellen via – je raadt het al – een app op je smartphone of tablet. Staat je koffiezet nog aan, brandt er nog licht of is je elektrische fiets nog aan het opladen? Dan schakel je deze toestellen eenvoudig uit vanop afstand dankzij de slimme stekkers waarmee ze zijn ingeplugd. Zo bespaar je al heel wat energie, maar je kan ook nog verder gaan. Net zoals bij slimme verlichting kan je ook bij slimme stekkers een tijdschema instellen om je toestel op bepaalde momenten automatisch aan- of uit te schakelen. Dat is niet alleen efficiënt, maar ook energiezuinig. Een kleine slimme stekker maakt dus al snel een groot verschil in je verbruik.

Nog meer energie besparen in huis?

Nog meer energie besparen in huis?

Heb je al een slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme stekkers in huis? Mooi zo, maar je kan vast nog meer energie besparen. Zo gaat je energieverbruik heel wat omlaag wanneer je oude elektrische apparaten vervangt door zuinige toestellen met een gunstig energielabel.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Alles wat je wilt weten over geofencing voor je smarthome
Smart home

Alles wat je wilt weten over geofencing voor je smarthome

Lees meer over
Google Nest - preview
Smart home

Welkom in het huis dat meer rekening met je houdt

Lees meer over