MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Met deze zes films test je echt je soundbar

Anouk12 JULI 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Oké, nu heb je een soundbar in huis gehaald om het geluid uit je tv te verbeteren. Tijd om eens te ontdekken wat het toestel écht kan. Dat doe je met een van deze topfilms!

Geluid van alle kanten

Was het nu regisseur George Lucas of David Lynch die stelde dat het succes van een film voor vijftig procent afhangt van beeld en vijftig procent van geluid? Hollywood vindt dit zo belangrijk dat na de opnames er vaak nog maanden gesleuteld wordt aan de soundtrack van een kaskraker. Je kunt dit alles ook thuis meemaken, maar als je zo’n soundbar in huis haalt, is het tijd om met een paar steengoede films te ontdekken wat surroundgeluid nu juist betekent. Deze zes kaskrakers zijn een goed begin!

Ready player one

Deze blockbusterfilm van Steven Spielberg heeft een van de beste Dolby Atmos-soundtracks. Waar sommige films met enkele spectaculaire scènes uitblinken, bestaat ‘Ready Player One’ van begin tot einde uit hoogtepunten. Je moet niet lang wachten om verbluft te worden, want al na enkele minuten wordt er een hectische race georganiseerd waarin de gekste dingen gebeuren. Het startschot is een stuk vuurwerk dat uit het Vrijheidsbeeld wordt afgevuurd en dat hoog in de lucht ontploft. Wat daarna volgt: alles. Raceauto’s ontploffen, ze vliegen tegen metrostellen en crashen tegen een vrachtwagen, met de nodige geluidseffecten die overal rond je klinken. Let niet enkel op de ontploffingen, maar ook op de subtiele zaken. Deze film gebaseerd op een SF-bestseller speelt zich grotendeels af in virtuele werelden. Dat verklaart waarom de race verder verstoord wordt door een T-rex en King Kong een motorfiets verplettert. Valt niet uit te leggen, moet je gewoon zien en horen. Spektakel alom en dan moet de film nog écht beginnen.

Atomic blonde

Nostalgie troef in deze spannende thriller met een geweldige Charlize Theron. De film speelt zich af in Berlijn, circa 1989, net voor de val van Muur. Terwijl CIA-agente Theron een gevaarlijk spelletje speelt met de KGB in de onderwereld van de toen nog niet Duitse hoofdstad, hoor je de ene jaren tachtig-hit na de andere langskomen. Die mix van explosief geweld (met als blikvanger een beenkrakend gevecht in een trappenhal waar je echt elke slag hoort aankomen) en hits van Bowie, The Clash en George Michael maakt deze film enorm meeslepend. Hij ademt enorm die sfeer van de jaren tachtig uit. ‘99 Luftballons’ and ‘Major Tom’, die kunnen uiteraard niet ontbreken.

Star wars-saga

Bekijk de negen Star Wars-films van het eerste (nu ja, deel vier) uit 1977 tot het laatste (nummer 9) deel uit 2019. Je ontdekt de geschiedenis van special effects, van geïmproviseerde ruimteschepen uit piepschuim tot de nieuwste CGI-technieken. De ontploffende Ster des Doods, de unieke klank van een T-Fighter, de zware adem van Darth Vader, de swoosh van Jedi-zwaarden, … stuk voor stuk iconisch. In de laatste film, ‘The Rise of Skywalker’, is het surroundgeluid magistraal, vooral op de woeste waterplaneet waar Rey de brokstukken van de Death Star doorzoekt en een robbertje uitvecht met Kylo Ren. Alsof dat nog niet voldoende was, staat de Star Wars-saga synoniem met de muziek van John Williams. De Imperial March kun je zelfs op de Noordpool neuriën en een eskimo zal roepen: “Ha, het Keizerrijk is daar”.

Roma

Bij geluidseffecten en surroundgeluid wordt vaak gedacht aan spectaculaire actiefilms en ruimte-epossen. Maar de nieuwste technologieën, zoals Dolby Atmos, maken geluid vooral heel realistisch en driedimensionaal. Neem nu ‘Roma’ op Netflix. Deze zwart-witfilm gaat over de jeugd van regisseur Alfonso Cuarón in Mexico Stad in de jaren zeventig. Op zich niet zo’n bijzonder verhaal, al zijn er heel wat onroerende momenten die je echt bij de keel grijpen. Op het einde van de film een traantje wegpinken doe je sowieso, vooral omdat je door die waanzinnig geslaagde soundtrack helemaal in het verhaal wordt gezogen. Let bijvoorbeeld hoe de geluiden in het huis (zoals een spelende radio en tjilpende vogeltjes) meebewegen met de camera, of als er later bosbrand geblust moet worden.

Fast & furious

Een F&F-film bestaat altijd uit dezelfde elementen: bloedmooie auto’s, onwaarschijnlijke stunts, een doordringende blik van Vin Diesel en in de latere delen veel rake opmerkingen tussen The Rock en Jason Statham. Sommige delen zijn beter dan andere, maar fun is het altijd. De spin-off ‘Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw’ is wat ons betreft ook echt machtig, mede dankzij een geweldige Helen Mirren als mama Statham en de geweldige splitscreenbeginscène waarbij Statham in Londen en The Rock in de V.S. met een bende gangsters op de vuist gaan. Qua geluidsbeleving moet je natuurlijk bij een van de vele filmfragmenten met de voertuigen zijn. Want dat zijn natuurlijk de echte sterren van ‘Fast & Furious’, niet die kale krachtpatsers.

A quiet place

Geluid maken tijdens het bekijken van deze film is écht een slecht idee. Een kuchje en je bent het hoofdgerecht van de andere kijkers. Die premisse lijkt niet veel te beloven als het gaat om surroundgeluid, maar net zoals bij ‘Roma’ ga je deze horrorfilm met Emily Blunt in de hoofdrol net harder beleven door de relatieve stilte in de soundtrack. Je zit op het puntje van je stoel te luisteren …. Tot de volgende jump-

 

scare. En opspringen zal je! De kinderen die per ongeluk een lamp omduwen bijvoorbeeld, zorgt voor een echte adrenalinestoot. En als het monster in een huis rondloopt terwijl ze in een kelder schuilt, kijk je bijna automatisch naar je woonkamerplafond. Er zit niemand, echt niet!

Deze artikelen kunnen je ook interesseren