MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is noisecancelling?

Anouk17 DECEMBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Achtergrondlawaai kan erg storend zijn. Je kunt je dan niet volledig ontspannen of focussen, bijvoorbeeld wanneer je in de trein zit of probeert te studeren. Maar natuurlijk wil je ook gewoon ten volle van je favoriete muziek genieten. De oplossing? Een koptelefoon met noisecancelling. Daarmee valt dat vervelende achtergrondgeluid weg, zodat jij je volledig op je taak of favoriete audio kunt focussen.

Hoe werkt noisecancelling?

Hoe werkt noise-cancelling?

Noisecancelling onderdrukt tegenwoordig niet alleen de geluiden of ruis om je heen, maar filtert en dempt de omgevingsgeluiden ook dankzij een antigeluid. Dit ontstaat door de geluiden die de microfoons in je hoofdtelefoon opvangen. Zij analyseren het geluid rondom je en sturen een antigeluid door de koptelefoon waardoor omgevingslawaai voor jou lijkt weg te vallen. Een fantastisch staaltje technologie. Toch bestaan er binnen het assortiment noisecancelling koptelefoons nog een aantal verschillen. Lees dus nog snel even verder.

Welke soorten noisecancelling zijn er en wat zijn de verschillen?

Er bestaan namelijk verschillende soorten noisecancelling, elk met hun eigen voordelen en manier van werken. We doen ze graag voor je uit de doeken zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

1) Passive noisecancelling

1) Passive noise-cancelling

De eerste vorm van noisecancelling is ook de meest logische. Bij passieve noisecancelling worden geluiden door je oortjes of de oorschelpen van je koptelefoon van buitenaf afgeblokt. De oorschelpen sluiten zodanig goed af dat ze je als het ware isoleren van het lawaai om je heen. Jij hoeft je muziek dus niet extra hard te zetten om ervan te genieten. En ook mooi meegenomen: deze vorm van noisecancelling heeft natuurlijk geen extra energie of batterij nodig. Het werkt wel het beste wanneer de oortjes of koptelefoon echt op maat van jouw oren gemaakt zijn.

2) Active noisecancelling

2) Active noise-cancelling

Active noisecancelling gaat een stapje verder. Een extra microfoon in je koptelefoon vangt in dat geval de omgevingsgeluiden voor je op. Die geluiden ondergaan een analyse en transformeren in een antigeluid dat achtergrondgeluiden onderdrukt. Je kunt dit soort ruisonderdrukking normaal ook makkelijk aan- of uitzetten, zodat je soms tóch nog het achtergrondgeluid hoort. Dat kan bijvoorbeeld veiliger zijn in het verkeer. Het zorgt echter wel voor een heerlijke geluidservaring in lawaaierige plekken zoals vliegtuigen, treinen, enz.

3) Adaptive noisecancelling

3) Adaptive noise-cancelling

Tot slot is er ook nog zoiets als adaptive noisecancelling. Dit zou je de jongste telg uit deze technologische familie kunnen noemen. Adaptieve ruisonderdrukking richt zich op de volledige frequentie van het menselijk gehoor terwijl ‘gewone’ actieve noicecancelling zich meestal op lagere frequenties focust. Daarnaast werkt de technologie in deze hoofdtelefoons meestal een pak sneller, waarbij het antigeluid zich in realtime aan de omgevingsgeluiden om je heen aanpast. Dit zorgt ook voor minder antigeluid als het plots rustiger om je heen is. En zo geniet jij altijd van de allerbeste geluidservaring.

Bekijk koptelefoons met noisecancelling en ontdek de beste anc koptelefoons

Bekijk koptelefoons met noise-cancelling en ontdek de beste anc koptelefoons

Verlang jij naar wat minder ruis en een optimale geluidservaring? Kun je niet wachten om op een drukke trein van je favoriete nummer te genieten zonder vervelend omgevingslawaai? Of wil jij op kantoor ongestoord deelnemen aan een videocall zonder om de haverklap afgeleid te geraken door andere geluiden om je heen? Ontdek snel al onze noisecancelling koptelefoons en geniet van een geruisloos moment.

 

Ben je geen fan van een hoofdtelefoon en ga je liever voor een kleiner model in je oor? Er bestaan ook heel wat draadloze oordopjes met noisecancelling.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren