Draadloos opladen, ook Qi-opladen genoemd, werkt met elektromagnetische spoelen in zowel de lader als je smartphone. Leg je smartphone op de lader en het systeem zorgt via elektromagnetische inductie voor energieoverdracht tussen de spoelen. Dit proces wekt stroom op in je telefoon en elimineert de noodzaak voor kabels. Draadloze laders ondergaan veiligheidstests en krijgen een Qi-certificering bij goedkeuring. Het is eenvoudig om een draadloze lader te gebruiken: steek de lader in het stopcontact en leg je smartphone of een ander apparaat dat Qi-technologie ondersteunt erop om op te laden. Zorg wel dat je smartphone of ander draagbaar apparaat compatibel is met Qi. Je kan je smartphone zelfs opladen terwijl het hoesje er nog om zit, maar let op, het hoesje mag maximum 7 millimeter dik zijn. Je kan ook een speciaal oplaadhoesje gebruiken dat is uitgerust met ingebouwde draadloze oplaadtechnologie. Via een USB-aansluiting aan de binnenkant van het hoesje maakt het hoesje dan contact met je telefoon voor het opladen.
Wat is draadloos opladen en hoe doe je dat?
Tegenwoordig zijn draadloze oplaadpunten voor smartphones overal te vinden en te zien, bijvoorbeeld in de hippere cafés, ingebouwd in meubels en auto’s, of te koop in elektrowinkels en via webshops. Maar hoe werkt draadloos opladen? Voor welke toestellen is het ontworpen? En wat zijn de voor- en nadelen van deze technologie? Ontdek er alles over in dit artikel.
Wat is draadloos opladen en hoe werkt het?
Welke smartphone kan draadloos opladen?
Het is niet mogelijk om een exacte lijst te geven van alle specifieke modellen en merken die draadloos opladen ondersteunen, omdat dit voortdurend verandert door de lancering van nieuwe smartphones. Echter, hier zijn enkele populaire merken en algemene reeksen die bekend staan om hun draadloze oplaadcapaciteit:
- Apple: iPhones vanaf de iPhone 8 en nieuwer, inclusief de iPhone X, XS, XR, 11, 12, 13, 14 en 15- reeksen.
- Samsung: veel modellen uit de Galaxy S-serie vanaf de S6 en nieuwer, inclusief de S21-serie, evenals sommige modellen uit de Note-serie en de recente A-serie.
- Google: Pixel-serie, waaronder Pixel 3, 4, 5 en de nieuwere versies.
- Sony: sommige nieuwere modellen in de Xperia-serie.
- Xiaomi: verschillende modellen, waaronder de Mi-en Redmi-series.
Een handige tip om er snel achter te komen of je je smartphone al dan niet draadloos kan opladen: smartphones met een metalen achterkant zijn niet geschikt voor draadloos opladen, omdat metaal het magnetische veld verstoort. Smartphones die wel draadloos kunnen opladen, hebben meestal een achterkant van een ander materiaal, zoals glas.
Hoe laad je je iPhone draadloos op?
Om een iPhone draadloos op te laden, heb je een draadloze oplader nodig die Qi-gecertificeerd is, aangezien iPhones compatibel zijn met deze standaard voor draadloos opladen. Een goede keuze is Apple’s MagSafe-oplader, ideaal voor de nieuwere iPhone-modellen. Deze oplader gebruikt magneten voor een perfecte positionering en een snellere laadsnelheid. Hecht de MagSafe-charger simpelweg aan de achterkant van je iPhone om te beginnen met opladen. MagSafe is speciaal ontworpen voor iPhone-modellen vanaf de iPhone 12-serie en nieuwer, zoals de iPhone 13, 14 en 15. Bovendien is MagSafe ook compatibel met verschillende accessoires, zoals powerbanks, hoesjes, telefoonhouders en kaarthouders.
Hoe snel is draadloos opladen?
De snelheid van draadloos opladen hangt af van verschillende factoren, zoals het type oplader en de specificaties van het op te laden toestel. Doorgaans laadt draadloos opladen trager op dan via een kabel. Standaard draadloze opladers halen meestal een snelheid van 5 tot 15 watt. Nieuwere modellen, zoals de MagSafe-opladers voor recente iPhones, kunnen tot 15 watt of zelfs meer halen, wat het oplaadproces aanzienlijk versnelt. Toch laadt bedraad opladen met snelheden van 20 watt of meer over het algemeen sneller op. Het is ook van belang te vermelden dat dat de effectieve oplaadsnelheid afhankelijk is van de manier waarop je het apparaat op de oplader plaatst, en van de mogelijke aanwezigheid van hoesjes of andere voorwerpen tussen het apparaat en de oplader.