Kalkaanslag kan je koffiezetapparaat verstoppen en beschadigen. Je koffiemachine gaat dan trager werken en meer lawaai maken. Bijkomend kan het de smaak van je koffie beïnvloeden. Als je je koffiezetapparaat geregeld ontkalkt, zal je toestel langer meegaan.
Hoe vaak koffiezetapparaat ontkalken?
Om te zorgen dat je koffiezetapparaat een lang leven beschoren is, is het cruciaal dat je je koffiemachine geregeld ontkalkt. Hoe dikwijls hangt af van het soort koffiezetapparaat dat je hebt, de hardheid van het water en hoe dikwijls je het toestel gebruikt. Lees hier verder over het ontkalken van je koffiemachine.
Waarom moet je een koffiezetapparaat ontkalken?
Hoe vaak moet je een koffiezetapparaat ontkalken?
Hoe dikwijls je een koffiezetapparaat moet ontkalken, hangt af van het soort toestel dat je hebt en hoe vaak je je koffiemachine gebruikt. Over het algemeen is het een goed idee om je koffiemachine om de 2 à 6 maanden te ontkalken. Als het leidingwater bij je thuis hard is, dan moet je het koffiezetapparaat frequenter ontkalken. Gebruik je een waterfilter? Dan hoef je minder vaak te ontkalken. Sommige soorten koffiemachines geven zelf aan wanneer ze een ontkalking nodig hebben, bij anderen moet je het zelf in het oog houden. Controleer in alle gevallen de aanbevelingen van de fabrikant voor ontkalken.
Hoe zie je dat er kalkaanslag is?
Kalk ontstaat door magnesium- en calciumzouten in het water dat uit je kraan komt. In een koffiezetapparaat wordt water opgewarmd, waardoor die zouten kalkaanslag bevorderen. De kalk blijft dan tegen de wanden kleven. Je herkent kalkaanslag aan een witte of grijze laag in de koffiemachine. Je proeft het ook aan de koffie die anders smaakt, of aan het water dat trager opwarmt. Soms hoor je ook vreemde geluidjes als je koffie zet. Dit voorkom je door je koffiezetapparaat met de regelmaat van de klok te ontkalken.
Hoe ontkalk je een koffiemachine?
Hoe je een koffiezetapparaat ontkalkt, varieert van toestel tot toestel. Check eerst de handleiding om te zien hoe je je koffiemachine het best ontkalkt. Meestal moet je de koffiezmachine eerst leegmaken. Gooi capsules, pads en filters weg. Maak ook het waterreservoir leeg. Vul daarna het reservoir met lauw water en los de ontkalker erin op. Zet een kom op de plek waar je normaal je tas zet. Daarna zet je de koffiemachine aan en laat je hem volledig doorlopen. Spoel daarna het toestel door er gewoon water door te laten lopen om de laatste restjes ontkalker te verwijderen. In plaats van ontkalker kan je ook azijn met water mixen of citroenzuur gebruiken. Zorg wel dat je je koffiezetapparaat goed naspoelt zodat er geen restjes achterblijven.
Koffiezetapparaat schoonmaken
Wat moet je naast ontkalken nog doen om te zorgen dat je koffiezetapparaat proper blijft en lang meegaat? Spoel de koffiemachine regelmatig door met zuiver water. Verwijder capsules, pads of koffiefilters meteen na gebruik. Losse onderdelen kan je met de hand afwassen. Denk aan een lekbakje of de maalschijven van een espressomachine. Gebruik je een waterfilter? Vervang deze filter dan elke 3 maanden of reinig hem geregeld. Een melkreservoir, stoompijpje of melkopschuimer maak je best onmiddellijk na elk gebruik schoon. Ga ook af en toe met een vochtige doek over je koffiezetapparaat om stofophoping te vermijden.