Er bestaan wereldwijd honderden verschillende soorten koffie. Elke variëteit heeft zijn eigen typerende smaakprofiel. Toch zijn bijna alle koffies geproduceerd uit een van de 2 populairste soorten koffiebonen: arabica en robusta.
Arabicabonen komen doorgaans uit Centraal- of Zuid-Amerika, al zijn er ook elders telers die arabicakoffie verbouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan Indonesië en Afrika. De herkomst van de koffiebonen beïnvloedt de smaak van de koffie, waardoor niet elke koffie met arabicabonen exact hetzelfde smaakt.
Datzelfde principe geldt ook voor robusta. Deze koffiebonen komen echter eerder in Afrika en Zuidoost-Azië voor. Er zijn daarnaast ook koffieplantages in Zuid-Amerika die zich in robustabonen specialiseren. In tegenstelling tot arabicabonen is deze variëteit minder geschikt om puur te drinken. Dat komt omdat deze koffieboon bitterder is dan de arabica. Je vindt daarom meestal koffieblends van robusta en een andere boon.