We adviseren je om je waterkoker te beschermen tegen kalkaanslag door hem regelmatig te ontkalken. Afhankelijk van de hardheid van het water zal veelvuldig gebruik uiteindelijk leiden tot meer of minder kalkaanslag in je waterkoker. Om je waterkoker hygiënisch en efficiënt te houden, raden we je om verschillende redenen sterk aan om hem regelmatig te ontkalken: de opbouw van kalk kan de energie-efficiëntie verminderen, waardoor je elektriciteitsrekening hoger wordt. Hoe meer kalk, hoe meer energie de waterkoker verbruikt om het water te verwarmen. Na verloop van tijd kan kalkaanslag ook het verwarmingselement en andere onderdelen van de waterkoker beschadigen. Door je waterkoker regelmatig te ontkalken, verleng je de levensduur. Tot slot kan kalk de waterkwaliteit aantasten, waardoor onaangename geurtjes ontstaan en de smaak van je warme drank verandert.
Hoe ontkalk je je waterkoker?
De waterkoker is een onontbeerlijk en handig keukenattribuut. Dit accessoire is van onschatbare waarde bij het bereiden van een heerlijke warme drank. De waterkoker verslijt echter vlug en de kalkaanslag die zich geleidelijk opbouwt, bemoeilijkt zijn goede werking. Het is dus van groot belang om je waterkoker te ontkalken.
Waarom moet je je waterkoker ontkalken?
Hoe kan ik mijn waterkoker ontkalken?
Een waterkoker ontkalken is relatief eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, variërend van milieuvriendelijke en zuinige oplossingen tot snelle en krachtige methoden. Hier zijn 4 verschillende wijzen om dit te doen, met behulp van natuurlijke producten die in je keukenkastje staan of die je bij MediaMarkt kan aanschaffen.
Ontkalken met een ontkalker
Gebruik een in de winkel verkrijgbare ontkalker om kalk uit je waterkoker te verwijderen. Dit product is geurloos en beschikbaar in poeder-, tablet- of vloeibare vorm om te verdunnen in water.
- Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van de aangekochte ontkalker.
- Giet de aanbevolen hoeveelheden water en ontkalker in de waterkoker.
- Zet je waterkoker aan en breng het mengsel aan de kook.
- Giet de inhoud leeg en spoel de waterkoker meerdere keren om alle resten van het ontkalkingsmiddel en kalkaanslag te verwijderen.
Ontkalken met azijn
Azijn staat bekend om zijn natuurlijke antikalk-eigenschappen, en je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld je wasmachine te ontkalken. Het is een zuinige en natuurlijke methode die geschikt is voor alle waterkokers.
- Meng een oplossing van 75 cl water en 15 cl natuurazijn.
- Vul de waterkoker tot de helft met dit mengsel en breng het aan de kook.
- Laat minstens 30 minuten staan.
- Kook erna enkel water om eventuele resten zuur en azijn te verwijderen.
- Giet de waterkoker leeg en spoel hem vervolgens grondig met proper water.
Ontkalken met citroen
Citroen is een van de meest doeltreffende natuurlijke schoonmaakmiddelen. Dankzij de hoge concentratie citroenzuur verwijdert deze citrusvrucht snel en op natuurlijke wijze kalkaanslag van de wanden van je waterkoker.
- Meng een liter water met het sap van een citroen in je waterkoker.
- Breng het mengsel aan de kook.
- Laat het ongeveer 10 minuten rusten.
- Giet het water weg en spoel de waterkoker, indien nodig, meerdere keren.
Ontkalken met soda (natriumcarbonaat)
Soda is een multifunctioneel huishoudelijk product met antikalk-eigenschappen. Je kan het ook gebruiken om andere huishoudapparaten schoon te maken, waaronder je wasmachine.
- Vul de waterkoker met 1 liter water en 2 theelepels soda.
- Zet je toestel aan om het mengsel op te warmen.
- Laat ongeveer 30 minuten afkoelen.
- Giet de waterkoker leeg en spoel hem met proper water, indien nodig meerdere keren.
Hoe vaak dien ik mijn waterketel te ontkalken?
Alles hangt af van hoe dikwijls je je waterkoker gebruikt en de hardheid van het water in jouw regio. Als je je waterkoker regelmatig gebruikt en het water bevat veel kalk, is het aan te raden om deze minstens eens per 2 weken te ontkalken. Een algemene richtlijn is dat als je kalkaanslag ziet op de bodem van je waterkoker of als het langer duurt voordat het water begint te koken, dan is het tijd om te ontkalken.
10. december
Recept: chocoladefudgetaart
Maak indruk op je gasten met een overheerlijke chocoladefudgetaart. Gebruik voor het beste resultaat een krachtige blender of een keukenrobot. Hieronder vind je het recept.
10. december
10. december
Recept: kerstsmoothie
Een kerstsmoothie is een feestelijke creatie die je makkelijk samen met de kinderen kan maken. De smoothie ziet er niet alleen mooi uit, maar zit ook boordevol vitamines. Je kan dit drankje tijdens de kerstdagen bereiden, maar ook op andere dagen als heerlijk tussendoortje.
10. december
9. december
Kook sneller met een multicooker, airfryer of keukenrobot
Ben je verzot op heerlijke maaltijden maar ontbreekt het je vaak aan tijd? Equipeer jezelf met de efficiënte en betaalbare keukenapparaten van MediaMarkt. Of het nu airfryers, keukenrobots of multicookers zijn, ontdek op deze pagina hoe deze keukenhulpen het bereiden van je maaltijden en je dagelijks leven vereenvoudigen.
9. december