MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe werkt een waterslot bij een wasmachine?

Bram23 SEPTEMBER 2024
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wasmachines zijn op verschillende manieren tegen waterlekkage beveiligd. Er bestaan machines met een ingebouwd waterslot, maar er zijn ook losse onderdelen die je tegen lekkage en waterschade beschermen. Een combinatie van meerdere soorten beveiliging is het efficiëntst. We leggen uit welke soorten watersloten een wasmachine heeft en hoe je zelf externe beveiliging tegen wateroverlast aansluit.

Welke soorten watersloten zijn er?

Wasmachines hebben vaak meerdere ingebouwde watersloten. Zo is een machine met slangbeveiliging uitgerust met een dubbelwandige aanvoerslang met een waterstop. Als er een scheurtje in de binnenste slang zit, vangt de buitenste slang het water op en sluit deze dankzij de waterstop de watertoevoer af. Wasmachines met een bodemsensor houden dan weer eventuele lekken in de gaten en vangen water op via een speciale lekbak. Een ingebouwde overloopbeveiliging is ook mogelijk: een sensor in de trommel pompt dan overtollig water weg. Beschikt je wasmachine over al deze soorten watersloten? Dan ben je het best beschermd tegen lekkages. Je kunt een waterstop, dubbelwandige toevoerslang en lekbak ook afzonderlijk kopen en monteren.

Een waterslot aansluiten op je wasmachine

Een waterslot aansluiten op je wasmachine

Is je wasmachine niet al vanzelf met een waterstop uitgerust? Haal er dan een in huis en sluit hem zelf op de wasmachine aan. Je monteert de waterstop of aquastop eenvoudig tussen de kraan en de aanvoerslang. Draai de slang van de kraan los, sluit het waterslot op de kraan aan en plaats de slang aan de onderkant van de waterstop. Je kunt handmatig instellen hoeveel water er maximaal door het waterslot mag stromen. Loopt er meer water door, dan blokkeert het slot en sluit het zo de watertoevoer af. Staan je wasmachine en droogkast op elkaar? Haal voor het gemak de droger van de wasautomaat voor je een waterslot installeert.

Hoe kun je het waterslot van de wasmachine resetten of verwijderen?

Hoe kun je het waterslot van de wasmachine resetten of verwijderen?

Als de waterstop is ingeschakeld, werkt je wasmachine niet meer. Om de wasautomaat of was-droogcombinatie terug te gebruiken, moet je het waterslot eerst resetten. Draai de kraan dicht en maak dan de waterslang van de kraan los. Als je een externe waterstop gebruikt, kun je die aan de kraan laten zitten. Binnenin de aquastop zit een rode pin. Die druk je in om het waterslot te resetten, zodat er weer water naar je wasmachine kan stromen. Sluit vervolgens de waterslang weer op de kraan of losse waterstop aan. Zit de afvoer van je wasmachine verstopt? Je kunt het waterslot op dezelfde manier verwijderen om de afvoer te ontstoppen.

Wasmachine met toevoerslang met waterstop?

Wasmachine met toevoerslang met waterstop?

Ongeacht het merk, het model en de afmetingen van je wasmachine heeft het toestel dikwijls al een ingebouwde slangbeveiliging. Dat wil zeggen dat er automatisch een dubbelwandige aanvoerslang met waterstop bij de machine is geleverd. Is dat niet het geval, dan kun je zo’n waterslot ook los bestellen om jezelf tegen wateroverlast te beschermen. Neem een kijkje naar onze wasmachine-accessoires en monteer moeiteloos de waterstop door de stappen hierboven te volgen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
wasmachine stinkt - preview
Wassen

Stinkt je wasmachine? Dit is wat je er aan kunt doen

Lees meer over