Als je wasmachine aan de voorkant lekt, zijn er meestal 3 plekken vanwaar het water kan komen. Controleer eerst de wasmiddellade. Die kan water lekken door opgehoopte zeepresten in het zeepbakje. Haal de lade uit de machine en spoel ze schoon. Daarnaast inspecteer je ook de rubberen ring rond de deur van de wasautomaat op scheuren. Vervang het rubber indien nodig. Tot slot onderzoek je de afvoerfilter onderaan de machine. Als die verstopt is of het afdekplaatje niet goed meer sluit, komt het water mogelijk hiervandaan. Om de paar maanden je wasmachine schoonmaken kan helpen om verdere lekkages te voorkomen.
Lekt jouw wasmachine? Dit zijn de mogelijke oorzaken (en hoe je ze oplost)
Je wasmachine lekt. Heel vervelend, want nu kun je de was niet meer doen en heb je bovendien een hoger waterverbruik. Ongeacht of je nu over een wasautomaat van AEG , Miele of een ander merk beschikt, er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wasmachine water lekt aan de voor- of onderkant. Hieronder lees je welke lekkages er zoal zijn en hoe je de oorzaak eenvoudig aanpakt.
Lekt jouw wasmachine water aan de voorkant?
Water onder jouw wasmachine?
Een verstopte afvoerfilter kan de boosdoener zijn als je wasmachine lekt aan de onderkant. De filter goed schoonmaken is dan vaak voldoende om het probleem te verhelpen. Water onder de wasmachine kan echter ook op een lekkende bodemplaat of interne lek wijzen, zoals een defect aan de ingebouwde waterbeveiliging van de wasmachine. Twijfel je of dit het geval is? Draai de waterkraan dicht, trek de stekker uit het stopcontact en schakel een vakman in. Staan jouw wasmachine en droogkast op elkaar? Controleer ook de droger op lekken. Kijk de afdichtingen van de deur en afvoer na op waterschade.
Aansluiting wasmachine lekt
Een lekkende aan- of afvoerslang van de wasmachine is een veelvoorkomende oorzaak van wateroverlast. Verifieer of de slangen goed vastzitten, zowel aan de machine als aan de kraan en waterafvoer. Voel je dat de afvoer- of aanvoerslang nat is, dan zit er ergens een knik of barst. Vervang zo snel mogelijk de kapotte slang om ergere lekkage te voorkomen. Lijkt het probleem niet bij de slangen te liggen? Het water kan afkomstig zijn van een verstopte afvoer van de wasmachine. Zet een emmer onder de sifon en draai deze los zodat het water en vuil eruit kunnen lopen. Haal de afvoerslang uit de afvoerleiding en gebruik soda, kokend water of een trekveer om de afvoer te ontstoppen.
Is een lekkende wasmachine gevaarlijk?
Als je wasmachine slechts af en toe een klein beetje water aan de voorkant lekt, ligt dat waarschijnlijk aan een verstopte afvoerfilter, een versleten rubberen afdichting van de wasmachinedeur of een vuile wasmiddellade. Deze oorzaken pak je eenvoudig aan. Maar als er veel water onder je wasmachine ligt, heb je misschien te maken met een lekkende bodemplaat. Dat is altijd gevaarlijk omdat het water bij de elektriciteitsaansluiting kan komen. Afhankelijk van de leeftijd van je wasautomaat kun je ervoor kiezen om het toestel te laten repareren. Opteer je toch voor een nieuwe wasmachine? MediaMarkt vereenvoudigt je keuze met onze favoriete wasmachines van verschillende merken.
11. oktober
Ontdek het AI-gamma wasmachines van Samsung
De slimme toestellen uit het AI-gamma van Samsung maken gebruik van artificiële intelligentie (AI) om over jouw gewoonten te leren en je energieverbruik te verbeteren. Op deze pagina vertellen we je alles over de AI-wasmachines van Samsung. We maken je wegwijs in de slimme functies en voordelen van dit vernieuwende assortiment.
11. oktober
9. februari
Hoe was je je kleding?
Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.
9. februari
11. oktober
De was sorteren: hoe begin je eraan?
De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.
11. oktober