Je gezondheid draait om veel meer dan je gewicht alleen. Daarom doet de nieuwste generatie weegschalen heel veel meer dan enkel je gewicht bepalen. Slimme weegschalen meten ook zaken als percentage lichaamsgewicht, spiermassa, vochtgehalte, noem maar op. En daar kan je heel veel uit afleiden over je gezondheid. De weegschalen werken met wifi of bluetooth en de gegevens worden naar een app doorgestuurd, zodat jij je evolutie kunt bijhouden.
Waar haalt een slimme weegschaal zijn informatie over je lichaam vandaan?
Je prehistorische, onnauwkeurige weegschaal beu? Overweeg dan de aanschaf van een ‘slimme’ weegschaal, die verbinding maakt met gezondheidsapplicaties en die allerlei lichaamsmetingen voor je doet. Wat doet zo’n weegschaal eigenlijk allemaal, terwijl jij er simpelweg op gaat staan?
Geconnecteerd
Stroomimpuls
De metingen door een slimme weegschaal gebeuren met behulp van een impedantiemeter. Wat is dat precies? Er wordt een heel zwak stroomstootje langs je voeten door je lichaam gestuurd dat aan de hand van de weerstand die het voelt allerlei zaken kan gaan bepalen. Doet dat pijn? Nee hoor, je voelt het zelfs niet. De metingen zijn niet altijd honderd procent accuraat, maar dat hoeft ook niet: het helpt vooral om na te gaan of jij je in een gezonde zone bevindt en of je lichaam grote veranderingen ondergaat.
Vetpercentage
Een smart scale meet je vetpercentage door de weerstand in je lichaam te meten. Spieren geleiden beter dan vet, zo maakt de weegschaal het onderscheid. Een gezond vetpercentage bevindt zich voor een gemiddelde man (dus geen topsporter) ergens tussen de tien en de twintig procent, voor een gemiddelde vrouw tussen de twintig en de dertig procent. Het vetpercentage zegt meer over je gezondheid dan gewicht. Als je een kilo minder weegt, wil dat nog lang niet zeggen dat je een kilo vet kwijt bent. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je vocht bent verloren door een verkwikkende saunabeurt. De enige manier om met zekerheid te weten dat je bent afgevallen, is door te checken of je vetpercentage naar omlaag is gegaan.
Vochtgehalte
Om zicht te kijken op jouw lichaamssamenstelling op een welbepaald moment, meet een slimme weegschaal ook de hoeveelheid vocht in je lichaam. Je weet wellicht al dat je lichaam voor de helft uit water bestaat – en voor mannen zelfs nog meer dan de helft. Hoeveel water je drinkt, hoeveel je zweet, hoeveel je plast: allemaal heeft het een invloed op het vochtgehalte in je lijf. Op zich zegt dit niet zoveel over je gezondheid, maar het kan wel helpen om schommelingen in je gewicht te interpreteren.
Spiermassa
Heel wat mensen willen graag weten hoeveel spiermassa ze hebben. Vooral fervente sporters vinden dit interessant, omdat je meer calorieën verbruikt naarmate je meer spiermassa hebt. Het is namelijk je spiermassa die ervoor zorgt dat je lichaamsvet verbrandt. Ook het percentage spieren in je lichaam wordt door een slimme weegschaal op basis van de weerstand van je lichaam gemeten, maar ook hier gaat het eerder om een indicatie dan om een waterdichte waardemeting.
Botmassa
Sommige smart scales geven ook een benadering van je botgewicht mee. Meestal gaat dit om een ruwe schatting op basis van je lengte. Hoe groter je bent, hoe groter je botmassa. Echt accuraat zal zo’n botgewichtsmeting door een slimme weegschaal niet zijn, want daarvoor zou de breedte van de botten ter hoogte van de polsen en de knieën moeten worden gemeten. Om te zien of je al dan niet big boned bent, zoals Eric Cartman uit South Park het zo mooi zei.
Bmi
Slimme weegschalen meten ook de Body Mass Index of BMI. Dat is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Je kunt dit met een eenvoudig rekensommetje zelf achterhalen, maar een slimme weegschaal doet het dus voor je. Paramaters als geslacht en leeftijd, belangrijk om je BMI te interpreteren, worden door de weegschaal ook in rekening gebracht. Je BMI is een handige bepaling om te zien of je – voor jouw lengte, leeftijd en geslacht – een gezond lichaamsgewicht hebt, of met over- of ondergewicht kampt.
Motiverend
Hoewel je de metingen door een slimme weegschaal dus met een korreltje zout moet nemen, kan het wel een goede investering zijn. Ken je het gevoel: je sport je te pletter maar dat cijfer op je weegschaal gaat maar niet omlaag? Dat komt doordat spiermassa meer weegt dan vetmassa. Hoewel je dus niet minder weegt, is de kans wel groot dat je hoeveelheid vet stevig is afgenomen. En dat kan je handig bijhouden met en slimme weegschaal en de bijhorende gezondheids- en fitnessapps. Als je die relevante parameters kunt volgen en zien dat je progressie maakt, dan kun je extra gemotiveerd verder aan de slag.