MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

De beste mobiele airco in 2024

Bram8 OKTOBER 2023
Er is geen beschrijving van de afbeelding

De mobiele airconditioner is je beste maatje om je woning snel en eenvoudig af te koelen tijdens warme dagen. Ben je op zoek naar een betaalbare en gebruiksvriendelijke airco? Ontdek alle essentiële info over mobiele airco's, zodat je het model kiest dat bij jou past.

Hoe werkt een mobiele airco?

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airconditioner werkt vrij eenvoudig, te vergelijken met een frigo: een slang leidt de warme lucht van binnen naar buiten via een raam, deur of speciaal daarvoor voorziene muuropening. Het waterreservoir zuigt automatisch vocht uit de lucht. De ventilator blaast daarna de afgekoelde lucht de kamer in. Mobiele airco's hebben geen vaste installatie nodig en zijn vaak voorzien van wieltjes, wat ze eenvoudig verplaatsbaar maakt. Overdag kan je ze gebruiken om je living af te koelen en 's avonds rol je de airco moeiteloos naar je slaapkamer voor een koele nachtrust. Als de airco over een timer beschikt, kan je die instellen om energie te sparen.

Mobiele split airconditioners

Mobiele split airco's bestaan uit 2 delen die via flexibele buizen aan elkaar gekoppeld zijn. De buitenunit, die de motor bevat, staat altijd buiten de woning. De binnenunit bevat de verdamper die de lucht in de kamer blaast. Net zoals de monobloc mobiele airconditioner vereist de split airco geen installatie en is hij ook stiller, omdat de motor zich buitenshuis bevindt. Echter, de 2 delen moeten steeds met elkaar verbonden blijven, wat het verplaatsen wat lastiger maakt.

Monobloc mobiele airconditioners

Monobloc mobiele airconditioners

Monobloc mobiele airco's zijn het meest voorkomende type mobiele airco. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze airconditioner uit één geheel dat alle functies voor airconditioning bevat. Het toestel is relatief gebruiksvriendelijk en vaak goedkoper dan een split airco. Je kan het toestel ook naar wens in elke kamer van je huis plaatsen. Wel kan dit type airco wat lawaaierig zijn en is hij voornamelijk geschikt voor kleinere kamers. Voor grotere ruimtes is hij dus minder aan te raden.

Een mobiele airconditioner installeren en onderhouden

Een mobiele airconditioner installeren en onderhouden

Doorgaans is het plaatsen van een mobiele airco vrij simpel. Je zet hem gewoon bij een raam of de voorziene ventilatieopening. Om je airco te verplaatsen of op te bergen wanneer hij niet in gebruik is, koppel je de buizen eenvoudigweg los.

Het zelf onderhouden van een mobiele airco vraagt enkele simpele stappen om zijn levensduur te verlengen en om hem het hele jaar door optimaal te laten presteren. Hier volgen enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je de mobiele airco eerst uitschakelt.
  • Leeg daarna het waterbakje om nare geurtjes, veroorzaakt door stilstaand water, te vermijden.
  • Maak het luchtfilter schoon met een stofzuiger. Aangezien het filter stof en pollen tegenhoudt, is het een goed idee om het nadien ook even af te wassen met een sopje. Zorg dat het filter droog is alvorens je het terugplaatst.
  • Neem een vochtige doek om zowel de binnen- als buitenkant van je mobiele airco, alsook de buizen en waterafvoeren, schoon te maken.
  • Vergeet ook niet je airco jaarlijks te ontkalken met een daarvoor bestemd middel.

Welke mobiele airconditioner kies je het best?

Welke mobiele airconditioner kies je het best?

De keuze van je toekomstige mobiele airconditioner hangt af van je budget, het gebruik en de functies die je belangrijk vindt. Voor een appartement of om kleinere kamers in je woning te koelen, is een monobloc mobiele airco een prima keuze. Deze vraagt geen bijzondere installatie en is geschikt voor kleinere ruimtes. Wil je echter grotere ruimtes afkoelen en ben je bereid om wat meer uit te geven, dan is een mobiele split airconditioner wellicht een betere keuze voor jou.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Airco: welke airconditioning past het best bij jou?
Klimaatbeheersing

Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Lees meer over
Ventilators: types, verbruik en plaatsing
Klimaatbeheersing

Ventilators: types, verbruik en plaatsing

Lees meer over