De PlayStation 5 komt in twee varianten. Er is de standaardversie en er is de PlayStation 5 Digital Edition. Onder de motorkap draait precies dezelfde hardware, dus qua prestaties is er tussen de twee versies geen verschil. In tegenstelling tot de Digital Edition beschikt de standaardversie van de PS5 wel over een fysieke disc drive. Dus als je je games liever op schijf koopt, je PS4 gamediscs op de nieuwe console wilt spelen of de PS5 als DVD- of Blu-ray-speler wilt gebruiken, dan kies je liever voor de standaardversie. Het enige andere verschil zit in de prijs: de PlayStation 5 kost 499 euro, de PlayStation 5 Digital Edition 399 euro.
10 goede redenen om de nieuwe playstation 5 in huis te halen
Met de PlayStation 5 is Sony’s nieuwste gamegeneratie een feit. De console komt in twee varianten en brengt indrukwekkende graphics, een veelbelovende spelcatalogus, razendsnelle laadtijden en een revolutionaire controller. Hier zijn tien redenen om de nieuwe PS5 in huis te halen.
1. Je kunt kiezen tussen twee versies
2. Pure power
De PlayStation 5 is een krachtpatser als het om rekenkracht gaat. Met een 8-core 3,5-GHz AMD Zen 2-processor, een 10,3-teraflop AMD RDNA 2-grafische processor en 16 GB aan GDDR RAM-geheugen. Als deze technische specs je weinig zeggen, weet dan dat de PS5 over de hele lijn meer dan dubbel zo krachtig is als zijn voorganger en vaak nog veel meer dan dat. Het praktische voordeel voor jou als gamers laat zich echter makkelijker aflezen uit de punten hieronder.
3. Je gelooft je ogen niet
De PlayStation 5 laat je gamen in 4K-resoluties met een frameratio tot 120 beelden per seconde. Dat betekent meer details die ook nog eens supervloeiend over je scherm glijden. Mét het veelbesproken ray-tracing voor hyperrealistisch belichte spelomgevingen. De Gameboost-functie doet heel wat PS4- en PS VR-games op de PS5 vlotter draaien. De nieuwe console kan overigens resoluties aan tot 8K, dus moest je in de toekomst een nieuwe tv kopen die dat aankan, dan is deze console klaar om ook die beelden van games, discs of via streamingdiensten op te dienen.
4. Superieure audio
De PlayStation 5 maakt gebruik van een nieuwe audiotechnologie. Die laat toe om geluid uit honderden verschillende bronnen naar je oren te brengen voor een overtuigende 3D-audiobeleving. Even ter vergelijking: de PS4 kon 50 geluidsbronnen aan. Je zit dus goed voor een veel diepere onderdompeling in je games dan je tot nog toe gewend was. Wat VR voor je ogen doet, doet de audio van de PlayStation 5 voor je oren: het plaatst je midden in de actie.
5. Instant-gaming
Waar de vorige PS-consolegeneratie je games nog wegschreef op een klassieke HDD, om daar wanneer nodig ook de gamedata af te plukken, is de PlayStation 5 voorzien van een SSD. Die scoort haast een terabyte aan opslagruimte, maar veel belangrijker nog is hoe snel je game daar data mee uitwisselt. Dat betekent games die veel sneller opstarten, en levels met heel korte of nagenoeg verwaarloosbare laadtijden. Kortom: hou je duimen op de controllersticks, want de tijd dat je ermee zat te draaien, is voorbij. Dat sneller opstarten en kortere laadtijden merk je overigens ook wanneer je ‘oudere’ PS4-games op je PlayStation 5 draait.
6. Controller herbekeken
De PlayStation 5 introduceert een nieuwe controller: de DualSense. Die is voorzien van haptic-feedback en dat wil zeggen dat de controller reageert op de spelsituatie. Zo voel je bijvoorbeeld meer weerstand in je sticks als je personage door modder ploetert of in de trekkers wanneer je een boog spant. De DualSense-controller beschikt ook over een goede microfoon voor wie wil gamechatten, maar even geen headset bij de hand heeft. De ‘oude’ Move-controllers werken ook op de PS5. De PS4-controllers ook, maar enkel bij het spelen van PS4-games.
7. Backwards-compatibiliteit
Maar liefst 99% van de meer dan vierduizend PS4-games, inclusief VR-titels, laten zich op de PlayStation 5 spelen. Eventuele savegames zet je makkelijk over via de cloud of een geheugenstick. Door de grotere kracht en snelle SSD genieten die PS4-games op de PS5 van snellere opstart- en laadtijden. Heb je op je PS4 digitaal gekochte games staan en gebruik je hetzelfde PSN-account, dan kun je daar ook met je PS5 bij. Ook goed om weten: de PlayStation VR-bril doet het ook op de PlayStation 5.
8. Meer dan gamen alleen
De PlayStation 5 blijft net zoals zijn voorgangers in de eerste plaats een gameconsole. Dat wil echter niet zeggen dat je er geen andere entertainment uit kunt puren. Zo draait de standaardeditie moeiteloos al je DVD's of (UHD) Blu-ray's, en dat in resoluties tot 4K en zelfs 8K. HD- of 4K-films en -series van Netflix, Apple TV, Disney+, Twitch, YouTube en andere digitale aanbieders naar je televisiescherm streamen? Check! Spotify? Check! En voor wie liever niet met een controller door dit aanbod navigeert, is er een handige, maar apart te verkrijgen afstandsbediening.
9. Games, games en games
Een gameconsole, hoe indrukwekkend ook, is niets zonder goede games. Wie een PlayStation 5 in huis haalt, kan al van bij de release aan de slag met een indrukwekkende reeks nieuwe titels. De lijst is langer, maar we sommen hier toch een paar belangrijke titels voor je op: Call of Duty: Black Ops - Cold War, de remake van Demon’s Souls, Dirt 5, Watch Dogs: Legion, Assassin’s Creed: Valhalla, NBA 2K24, FC 24, Godfall, Devil May Cry 5: Special Edition, Bugsnax, The Pathless, … . Heb je een PlayStation+-abonnement, dan krijg je onmiddellijk en gratis toegang tot een keur aan grote PS4 en PS5-titels.
10. Alleen op playstation 5
De overgrote meerderheid van games verschijnen op meerdere spelplatformen, maar elk console reserveert tegelijk een handvol écht grote of unieke titels voor zichzelf. Zo mag je bij release van de PlayStation 5 bijvoorbeeld exclusief voor deze console verwachten aan Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure en Astro Bot: Rescue Mission. Onder de aangekondigde PS5-exclusives kijken de fans nu al uit naar Final Fantasy XVI, God of War: Ragnarok, Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7, Resident Evil 8 en Ghostwire: Tokyo.