Normaal gezien heeft een apparaat 2 verbindingen nodig: één voor stroom en één voor data (internet). Bij PoE wordt de elektrische stroom samen met de data verzonden over dezelfde Ethernetkabel. Dit gebeurt veilig en zonder risico op overbelasting of kortsluiting. Een PoE-systeem bestaat uit 2 hoofdonderdelen: de PSE (Power Sourcing Equipment) en de PD (Powered Device). De PSE, meestal een PoE-switch of -injector, stuurt stroom en data naar de PD, het apparaat dat je wilt aansluiten. De PSE detecteert automatisch of het aangesloten apparaat PoE-compatibel is, wat betekent dat enkel de geschikte apparaten stroom ontvangen. PoE is uitermate geschikt op plekken waar elektrische aansluitingen lastig te realiseren zijn, zoals aan plafonds voor wifi-access points of buitenmuren voor camera's.
Wat is Power over Ethernet (PoE)?
PoE-technologie is een efficiënte en kosteneffectieve oplossing die het veel eenvoudiger maakt om een netwerk te installeren of uit te breiden zonder dat je extra elektrische infrastructuur hoeft aan te leggen of stopcontacten hoeft te installeren. In dit artikel bekijken we hoe PoE werkt en wat het voor jou kan betekenen.
Hoe werkt PoE?
Wat heb ik aan PoE?
Het grootste pluspunt is dat je slechts één kabel nodig hebt voor zowel elektriciteit als data. Daarbij is het plaatsen van PoE-toestellen vaak makkelijker en sneller, want extra bekabeling door een elektricien is niet nodig. Dit verhoogt de flexibiliteit om je netwerk aan te passen of uit te breiden, omdat je apparaten vlot kan verzetten zonder van stopcontacten afhankelijk te zijn. Veiligheid speelt ook een grote rol bij PoE. De elektriciteit die door de ethernetkabels gaat, is laagspanning, wat het gevaar op elektrische schokken verkleint. Daarnaast zorgt de PoE-technologie ervoor dat enkel compatibele apparaten stroom krijgen, wat overbelasting en schade aan apparatuur voorkomt.