MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Dampkap inbouwen: hoe doe je dat?

Amina25 MAART 2025
Dampkap inbouwen - header

Wanneer je een dampkap inbouwt, verwerk je deze netjes in de keukenkast boven je fornuis. Zo is de dampkap bijna onzichtbaar en volledig geïntegreerd in je keukenontwerp. In deze gids ontdek je hoe je een dampkap inbouwt, welk afvoersysteem je nodig hebt en wat de verschillen zijn tussen een inbouw- en een onderbouwdampkap.

Waarom een dampkap inbouwen?

Waarom een dampkap inbouwen?

Een inbouwdampkap past naadloos in een van de bovenste keukenkasten en is nagenoeg onzichtbaar. Dit type dampkap is uitermate geschikt voor mensen die een minimalistische uitstraling willen behouden in hun keuken. Naast het ruimtebesparende ontwerp biedt een inbouwdampkap krachtige zuigprestaties, waardoor hij effectief dampen van zelfs grote fornuizen met 5 of 6 pitten afvoert. Bovendien zorgt de geïntegreerde plaatsing voor minder geluid tijdens het koken.

Waar plaats je de dampkap?

Waar plaats je de dampkap?

De installatie van een dampkap gebeurt in de keukenkast boven je fornuis of kookplaat, waarbij je de motor van het apparaat ook in de kast verwerkt. Zo vangt je toestel alle kookdamp efficiënt op. Zorg ervoor dat je bij het plaatsen rekening houdt met het afvoersysteem in je keuken. Voor een luchtafvoersysteem moet er een afvoerkanaal naar buiten zijn, waarvoor een gat in de muur nodig is.

Welk afvoersysteem heeft de dampkap?

Welk afvoersysteem heeft de dampkap?

De keuze van je inbouwdampkap hangt af van het afvoersysteem in je keuken. Er zijn 2 opties: een luchtafvoersysteem, dat de lucht naar buiten voert via een afvoerbuis, of een recirculatiedampkap, die de lucht filtert en terug de keuken in blaast. Als je keuken een centraal afvoersysteem heeft, is het niet mogelijk om een inbouwdampkap te gebruiken. In dat geval is een onderbouwdampkap een geschikte optie.

Welke nismaten heeft de dampkap?

Bij het inbouwen van een dampkap is het belangrijk dat je de juiste nismaten opmeet: de nisbreedte en de nisdiepte van de keukenkast boven je fornuis.

Alles over nismaten

Meet de nisbreedte van de dampkap

Meet de nisbreedte

De nisbreedte verwijst naar de breedte van de ruimte waarin je de dampkap zal plaatsen. Kies een dampkap die minstens even breed is als je kookplaat. Het is cruciaal om deze breedte nauwkeurig te meten:

  1. Gebruik een rolmaat en plaats deze aan de linkerkant van de nis.
  2. Trek het meetlint recht naar de rechterkant van de nis.
  3. Noteer de breedte in centimeters.

Meet de nisdiepte  van de dampkap

Meet de nisdiepte

De nisdiepte is de afstand van de achterkant naar de voorkant van de nis. De standaarddiepte voor een dampkap is meestal 60 of 90 cm. Controleer dit:

  1. Plaats het meetlint tegen de achterkant van de nis.
  2. Trek het strak en loodrecht naar de voorkant.
  3. Noteer de diepte naast de breedte.

Verschil tussen inbouw- en onderbouwdampkap

Verschil tussen inbouw- en onderbouwdampkap

Tijdens je zoektocht naar een dampkap, kom je zowel inbouw- als onderbouwmodellen tegen. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen:

  • Een onderbouwdampkap monteer je onder een keukenkast, terwijl je een inbouwdampkap in de kast zelf integreert.
  • Onderbouwdampkappen zijn geschikt voor keukens met een centraal afvoersysteem.
  • Inbouwdampkappen bieden doorgaans betere zuigkracht en geluidsreductie.

Dampkap in een IKEA-keuken

Dampkap in een IKEA-keuken

Bij het inbouwen van een dampkap in een IKEA-keuken moet je rekening houden met de specifieke afmetingen en bevestigingspunten van de IKEA-kasten. Over het algemeen hebben IKEA-keukens standaard nismaten, maar het is verstandig om dit te controleren door de nisbreedte en -diepte op te meten volgens de eerder genoemde stappen. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten stevig genoeg zijn voor een veilige installatie.

Onze inbouwservice voor jouw dampkap

Onze inbouwservice voor jouw dampkap

Wil je het inbouwen liever overlaten aan een professional? Maak dan gebruik van onze inbouwservice. Tijdens het bestellen van je dampkap kun je deze service aanvinken. Onze ervaren monteurs komen bij je langs om de dampkap te installeren en kunnen je oude apparaat desgewenst meenemen. Let op: deze service geldt niet voor producten die via de Marketplace worden verkocht.

Ons advies voor het inbouwen van een dampkap

Ons advies voor het inbouwen van een dampkap

Bij het inbouwen van een dampkap verwerk je het apparaat netjes in je keukenkast, waardoor hij bijna onzichtbaar is. Een dampkap werkt efficiënt in keukens met een luchtafvoersysteem of een recirculatiesysteem. Bij een centraal afvoersysteem is een onderbouwdampkap de betere keuze. Op zoek naar meer inbouwapparaten? Lees hoe je de nismaten voor je inbouwkoelkast, inbouwoven, inbouwkookplaat en inbouwvriezer opmeet.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Alles over nismaten: kies de juiste afmetingen voor inbouwapparaten
Keuken

Alles over nismaten: kies de juiste afmetingen voor inbouwapparaten

Lees meer over
Een koelkast inbouwen: hoe doe je dat?
Koelkasten

Een koelkast inbouwen: hoe doe je dat?

Lees meer over
Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!
Koelkasten

Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!

Lees meer over