MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Nismaten van een inbouwvaatwasser opmeten: hoe doe je dat?

Bram23 APRIL 2025
Nismaten van een inbouwvaatwasser opmeten - header

Wanneer je een nieuwe inbouwvaatwasser gaat kiezen, is het essentieel om de nismaten te kennen. Zo past je nieuwe vaatwasser naadloos in je keuken. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je de afmetingen goed opmeet. Ook bespreken we het type deursysteem en geven we handige tips voor het kiezen van de juiste vaatwasser voor een IKEA-keuken.

Wat is de nismaat van een inbouwvaatwasser?

Wat is de nismaat van een inbouwvaatwasser

De nis voor een inbouwvaatwasser is de ruimte onder je aanrecht waar de vaatwasser komt te staan. De omvang van deze ruimte noemen we de nismaat. De nismaat bepaalt welke vaatwasser in jouw keuken past en of je misschien extra aanpassingen moet doen, zoals het plaatsen van pootjes om de vaatwasser op de juiste hoogte te krijgen. De nismaten voor een inbouwvaatwasser bestaan uit 3 afmetingen:

  1. Nishoogte
  2. Nisdiepte
  3. Nisbreedte

Meet de nishoogte

Meet de nishoogte

De nishoogte is vaak de belangrijkste maat bij het kiezen van een inbouwvaatwasser. Deze maat bepaalt of de vaatwasser past of je later pootjes moet plaatsen. Zo meet je de nishoogte:

  1. Gebruik een meetlint of rolmaat.
  2. Meet vanaf de vloer van de nis, die meestal lager ligt dan je vloeren van laminaat of tegels.
  3. Meet van de vloer tot de bovenkant van de nis.
  4. Noteer de nishoogte in centimeters.

Meet de nisdiepte

Meet de nisdiepte

De nisdiepte is de afstand van de voorkant naar de achterkant van de nis. Om de diepte op te meten, volg je deze stappen:

  1. Zet het meetlint of de rolmaat tegen de achterkant van de nis.
  2. Houd het meetlint strak en meet recht door naar de voorkant van de nis.
  3. Schrijf de gemeten nisdiepte op.

Meet de nisbreedte

Meet de nisbreedte

De breedte van de nis is belangrijk voor het kiezen van een vaatwasser die past. De meeste inbouwvaatwassers hebben een breedte van 60 cm, maar er zijn ook kleinere modellen van 45 cm. Meet de nisbreedte als volgt:

  1. Span de rolmaat van de ene naar de andere zijkant van de nis.
  2. Zorg ervoor dat het meetlint strak en waterpas is.
  3. Noteer de nisbreedte.

Welk deursysteem heeft jouw inbouwvaatwasser?

Welk deursysteem heeft jouw inbouwvaatwasser?

Er zijn 2 soorten deursystemen voor inbouwvaatwassers: het deur-op-deursysteem en het sleepdeursysteem. Bij het deur-op-deursysteem bevestig je de vaatwasserdeur direct aan het keukenfrontpaneel. Dit systeem is geschikt als de plint tussen de vloer en de vaatwasser minstens 9 cm hoog is. Het sleepdeursysteem werkt met een railsysteem, waarbij de vaatwasserdeur meebeweegt als je het meubelpaneel opent. Dit systeem past in elke keuken. Bij vervangingen is het handig om een vaatwasser met hetzelfde deursysteem te kiezen

Inbouwvaatwasser in een IKEA-keuken: waar moet je op letten?

Er is geen beschrijving van de afbeelding

IKEA-keukens hebben standaard niskasten met vaste afmetingen. Controleer dus altijd goed of je gekozen vaatwasser in je IKEA-keuken past door de producttekeningen van de vaatwasser, zoals een Whirlpool-inbouwvaatwasser of Siemens-inbouwvaatwasser, en de afmetingen van je keuken nauwkeurig op te meten. In een IKEA-keuken passen alleen volledig geïntegreerde vaatwassers, waarvan het bedieningspaneel aan de binnenkant zit.

Onze inbouwservice voor jouw vaatwasser

Onze inbouwservice voor jouw vaatwasser

Maak je het jezelf makkelijk door gebruik te maken van onze inbouwservice. Onze experts komen de inbouwvaatwasser voor je installeren en nemen je oude apparaat mee. Je kunt deze service aanvinken bij het bestellen van je vaatwasser, maar houd er rekening mee dat deze niet geldt voor Marketplace-apparaten.

Ons advies voor het opmeten van de nismaten voor een inbouwvaatwasser

Ons advies voor het opmeten van de nismaten voor een inbouwvaatwasser

Het is cruciaal om de nismaten goed op te meten, zodat je zeker weet welke vaatwasser wel en niet in je keuken past. Meet de nishoogte, nisdiepte en nisbreedte zorgvuldig op. Vaatwassers die lager zijn dan de nishoogte kan je met behulp van pootjes alsnog goed in de nis plaatsen. Vergeet ook niet te kijken naar het deursysteem, zodat je zeker weet dat je vaatwasser goed functioneert. Leer hoe je dat doet voor je inbouwkoelkast, inbouwoven, inbouwkookplaat en inbouwvriezer.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Alles over nismaten: kies de juiste afmetingen voor inbouwapparaten
Keuken

Alles over nismaten: kies de juiste afmetingen voor inbouwapparaten

Lees meer over
Een koelkast inbouwen: hoe doe je dat?
Koelkasten

Een koelkast inbouwen: hoe doe je dat?

Lees meer over
Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!
Koelkasten

Een inbouwkoelkast voor jouw IKEA-keuken kiezen doe je zo!

Lees meer over